Culmea vecinătăţii: gard în gard, dar în localităţi diferite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel (stânga) şi Corneliu sunt vecini, dar unul stă la oraş, iar altul la ţară
Viorel (stânga) şi Corneliu sunt vecini, dar unul stă la oraş, iar altul la ţară

Din cele peste 300 de familii care locuiesc pe strada Mugur,  jumătate au domiciliul în Focşani, iar ceilalţi, în comuna Goleşti. Deşi au casele pe aceeaşi stradă şi beneficiază de aceleaşi condiţii, focşănenii plătesc taxe mult mai mari decât vecinii lor, de la ţară.

Stau gard în gard, dar în localităţi diferite. Peste 300 de familii sunt împărţite între două localităţi: Focşani şi Goleşti. În ceea ce priveşte confortul, diferenţele de la ţară la oraş nu sunt prea mari. Astfel, pe strada Mugur, nu se pune problema utilităţilor, care, cu excepţia reţelei de curent electric, lipsesc cu desăvârşire. Diferenţa vine doar în privinţa taxelor pe care locatarii le au de plătit.

 De pildă, Viorel Marcu, de pe strada Mugur din Goleşti, plăteşte un impozit anual la primărie de cel mult 70 de lei. În schimb, Corneliu Teodorescu din Focşani, care locuieşte pe aceeaşi stradă, trebuie să plătească anual suma de 300 de lei.

„Maşina de gunoi vine de la Goleşti, nu de la Focşani. Nu avem apă, canalizare, gaze, nimic. Curentul electric este de la Goleşti, dar eu figurez pe buletin că stau în Focşani. Facturile le plătesc la Focşani. Când am început construirea casei mi-am luat toate avizele de la primăria din Goleşti. După ce am terminat, am primit o înştiinţare că trebuie să-mi schimb toate actele pe Focşani", a povestit Corneliu Teodorescu.

Maidanezii sunt comuni

Viorel Marcu din Goleşti crede că a avut baftă că a rămas cu domiciliul în Goleşti. „Înaintea alegerilor vin cei de la Primăria Focşani şi promit marea cu sarea, dar nu fac nimic. Cei de la Goleşti mai aruncă odată pe an cu câte o maşină de pietriş să nu ne intre apa în case. Doar maidanezii sunt comuni pe strada Mugur", a spus bărbatul.

Anomalie

În anul 1998, pentru a putea lua mai mulţi bani pentru anumite proiecte, Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăria Focşani au împărţit strada Mugur în două. „Noi a trebuit să executăm ceea ce ni s-a spus de la centru. Nu este normal ca jumătate dintre cei care locuiesc pe aceeaşi stradă să dea bani la Focşani, iar cealaltă jumătate, la Goleşti, dar nu avem ce face", a spus Ioana Cozma, secretara Primăriei Goleşti.

Pe de altă parte, oficialii Primăriei Focşani susţin că jumătatea de stradă care este în administrarea municipalităţii va fi reabilitată anul acesta. Despre restul, nu se ştie. 

"Maşina de gunoi vine de la Goleşti, nu de la Focşani. Curentul electric este de la Goleşti, dar eu figurez pe buletin că stau în Focşani. Facturile le plătesc la Focşani."
Corneliu Teodorescu
locuitor din Focşani

"Nu este normal ca jumătate dintre cei care locuiesc pe aceeaşi stradă să dea bani la Focşani, iar cealală jumătate, la Goleşti, dar nu avem ce face."
Ioana Cozma
secretara Primăriei Goleşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite