Foarte mulţi părinţi nu ştiu că pedeapsa fizică aplicată minorilor este ilegală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu efectuat de organizaţia Salvaţii Copiii arată că aproape o treime dintre părinţii din România nu cunosc existenţa prevederilor legale care interzic pedeapsa fizică şi tratamentele umilitoare aplicate minorilor. Studiul a fost realizat înaintea Zilei împotriva violenţei asupra copilului (5 iunie).

Studiul privind nivelul de cunoaştere al legislaţiei în domeniul protecţiei copilului în rândul populaţiei şi al specialiştilor arată că aproape 20% dintre specialiştii din domeniu nu cunosc sau cunosc numai într-o mică măsură prevederile legale care interzic pedeapsa fizică şi tratamentele umilitoare aplicate copiilor.

Potrivit Salvaţi Copiii, responsabilitatea populaţiei faţă de cazurile cunoscute de copii care sunt supuşi unor tratamente rele, măsurată prin gradul de implicare al populaţiei în sesizarea autorităţilor competente, nu este la nivelul aşteptat, doar 13% din populaţia investigată a sesizat o instituţie abilitată când s-a confruntat cu astfel de cazuri, relatează NewsIn.

Mai mult de jumătate din populaţia investigată reduce semnificaţia sintagmei "tratamente umilitoare asupra copilului" la formele abuzului fizic (bătaia, pedepsele crunte, maltratarea fizică). Abuzul psihologic, agresiunea verbală, exploatarea prin muncă au fost vizate doar de 35% din persoanele investigate. Mai mult, neglijarea educaţională sau abuzul sexual au fost încadrate în categoria tratamentelor umilitoare doar de 3% din populaţie.

În plus, două treimi din populaţie încă mai consideră că "bătaia e ruptă din rai". Cazurile de violenţă în şcoli plasează România pe locul doi în lume la acest capitol, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) publicat în 2008.

Pentru a marca Ziua împotriva violenţei asupra copilului (5 iunie), Salvaţi Copiii România va organiza, în 4 mai, dezbaterea cu tema "Violenţa împotriva copiilor - un flagel social, educaţia parinţilor – o necesitate socială". La dezbatere vor participa elevi, cadre didactice şi părinţi de la şcoli şi licee din Capitală care au beneficiat de informările şi cursurile "Cu părinţii la şcoală" oferite de Salvaţi Copiii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite