Florile nu se mai vând ca în alţi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu au mai crescut preţurile în aceste zile, florarii nu mai câştigă la fel de bine ca în alţi ani. Vânzătorii spun că trandafirii, lalelele, zambilele şi freziile au fost cele mai cumpărate flori în această perioadă.

În ultimele zile, tot Ploieştiul a fost invadat de flori. La fiecare colţ de stradă dai peste câte o măsuţă, o cutie sau ceva improvizat pe care comercianţii îşi expun marfa. Este vorba despre flori de sezon - zambile, frezii, lalele şi orhidee - pe care vânzătorii te îmbie să le cumperi imediat ce te apropii de ei. Deşi preţurile acestora nu sunt foarte mari, după cum susţin cei care le vând, cumpărătorii încearcă să mai negocieze.

“Vreau să cumpăr două buchete de flori de la dumneavoastră, dar doar dacă mai lăsaţi la preţ”, spunea o doamnă unei vânzătoare din zona de nord a oraşului. Femeia putea alege între zambile la 2 lei, orhidee la 5 lei, buchete de frezii de 6 lei şi crizanteme, 5 lei. “Cumpără lumea flori, dar majoritatea vor să negocieze. Nu mai este ca în alţi ani când aveam vânzări foarte mari în această perioadă”, ne-a spus tanti Lenuţa, care vinde flori de aproape 10 ani de zile.

Criza a alungat cumpărătorii


Cei mai afectaţi de scăderea vânzării florilor sunt comercianţii din Piaţa Centrală, care spun că de mult nu au mai trecut prin aşa o perioadă. “Nu mai cumpără oamenii flori ca în alţi ani. Păi ce, anul trecut aveai loc să te învârţi aici, şi acum, nu vedeţi, este aproape gol. Nu ştim ce s-a întâmplat, o fi din cauza crizei ăsteia financiare de care se tot vorbeşte”, spune o vânzătoare care nu a vrut să îşi dea numele.

Cu toate acestea, luna martie a rămas una în care vânzările au crescut pentru florărese, dar mai puţin ca în alţi ani. “Faţă de zilele obişnuite, acum am vândut mai mult cu vreo 20-30%, este adevărat. În alţi ani, însă, vânzările creşteau cu 50-60%”, ne-a zis Mădălin, în timp ce încerca să îşi atragă clienţii prin reduceri de preţ. “Cel mai bine s-au vândut trandafirii, de toate culorile, dar şi lalele şi alte flori de sezon”, ne-a mai spus Mădălin.

Flori la ghivece

Şi oferta florilor la ghivece este una destul de bogată anul acesta. O zambilă la ghiveci costă 6 lei, iar muşcatele, brânduşele şi papucul doamnei, între 15 şi 20 de lei.  Aceste flori au fost preferate mai ales de către doamne şi domnişoare, care au vrut să le facă mamelor o surpriză de ziua lor.
8 martie este ziua femeii, dar şi ziua mamei. Aceasta se celebra încă din antichitate, în Roma şi Grecia antică. Tradiţia spune că reprezentantele sexului frumos primesc flori, felicitări sau cadouri.

Preţurile au rămas la fel

Un fir de trandafir costă între 5-10, unul de crini în jur de 10 lei, iar de iris aproximativ 5 lei. Buchetele gata făcute, frumos ambalate şi asortate pot fi găsite la preţuri care variază între 20 lei şi câteva milioane de lei în funcţie de sortimentul şi numărul florilor alese de client.

Vocea străzii

Marian Duţu, “Am cumpărat un buchet de trandafiri pentru că vreau să merg cu soţia la naşi. Nu ştiu daca naşei îi place culoarea galbenă, dar buchetul acesta mi-a plăcut mie.”

Jimmy Sandu, “Cei trei trandafiri roşii sunt pentru prietena mea Roxana. O să  mă întâlnesc cu ea, o să ii ofer florile şi o sa îi spun la mulţi ani.”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite