Se judecă cu Fiscul pentru taxa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul pierde majoritatea proceselor intentate de contribuabilii păgubiţi. Câteva sute de şoferi din Alba, care au plătit taxa de primă înmatriculare, au deschis procese împotriva statului pentru a-şi recupera banii. În majoritatea cazurilor, contribuabilii au câştigat lupta.

În anul 2008, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Alba a fost dată în judecată de 224 de persoane nemulţumite de valoarea şi obligativitatea achitării taxei de primă înmatriculare. Dintre acestea, 212 au fost soluţionate irevocabil şi câştigate de către contribuabili, iar 12 de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba.
Valoarea sumelor returnate de instituţia de stat depăşeşte un milion de lei. Potrivit purtătorului de cuvânt a DGFP Alba, Tania Muntean, în primele cinci luni din anul 2009 au ajuns în instanţă 423 de dosare. „Din totalul dosarelor contestate, 32 au fost soluţionate, iar 112 se află încă pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia. În total avem nesoluţionate un număr de 279 de dosare”, a spus Tania Muntean.

Costuri şi cheltuieli

Cele mai multe solicitări de returnare a taxei auto au fost înregistrate în prima parte din acest an. Ulterior, numărul solicitărilor a scăzut şi pe fondul crizei financiare, în condiţiile în care tot mai puţini albaiulieni şi-au cumpărat autovehicule. Primul pas pentru recuperarea taxei de primă înmatriculare trebuie făcut prin Administraţia Financiară de pe raza localităţii de domiciliu unde se va depune o cerere.
Potrivit Codului Fiscal, în termen de 30 de zile, Administraţia Financiară este obligată să răspundă dacă este de acord sau nu cu cererea de restituire. În cazul în care răspunsul este negativ, cetăţeanul se poate adresa instanţei de judecată. Proprietarul maşinii pentru care s-a plătit taxa de primă înmatriculare poate solicita anularea actelor administrative fiscale emise în momentul achitării banilor şi obligarea administraţiei Finanţelor Publice de a restitui banii. De asemenea, se poate solicită şi suportarea de către stat a cheltuielilor de judecată care se ridică la aproximativ 2.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite