Biden se întâlneşte astăzi la Praga cu preşedintele Vaclav Klaus şi cu premierul Jan Fischer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biden se întâlneşte astăzi la Praga cu preşedintele Vaclav Klaus şi cu premierul Jan Fischer
Biden se întâlneşte astăzi la Praga cu preşedintele Vaclav Klaus şi cu premierul Jan Fischer

Vicepreşedintele american Joe Biden se află vineri la Praga, unde a ajuns joi seara şi unde urmează să îi întâlnească pe preşedintele ceh Vaclav Klaus şi pe premierul Jan Fischer, relatează Ceske Noviny.

Principalele subiecte de discuţie vor fi, probabil, planurile pentru un nou scut american antirachetă şi problemele economice.

Vicepreşedintele american, întâmpinat la aeroport de Fischer şi de şeful administraţiei prezidenţiale, Jiri Weigl, şi-a petrecut noaptea la hotelul Hilton din Praga.

Principalul subiect de discuţie va fi noul proiect de apărare antirachetă, propus de administraţia lui Barack Obama după ce a renunţat la sistemul promovat de George W. Bush. Rusia, cu care administraţia americană a lui Barack Obama vrea să îşi îmbunătăţească relaţiile, se opunea planului iniţial de scut.

Reprezentanţii cehi sunt interesaţi de noul proiect american.

Potrivit presei poloneze, Biden le-a dat deja asigurări polonezilor, în timpul vizitei la Varşovia, în legătură cu interesul Statelor Unite în Europa Centrală.

Pe lângă dosarul scutului antirachetă, Biden va discuta cu responsabilii cehi şi despre interesul companiei americane Westinghouse de a participa la finalizarea centralei nucleare Temelin. Probabil că vicepreşedintele american va încerca să afle planurile armatei cehe privind avioanele de luptă supersonice.

La rândul lor, reprezentanţii cehi ar putea fi interesaţi de planurile Statelor Unite de a introduce o taxă pentru înregistrarea în sistemul american pentru autorizarea călătoriilor ESTA. UE a criticat această intenţie.

Pe agenda discuţiilor vor figura şi proiectul Nabucco, precum şi încălzirea climatică.

Biden va ajunge în Cehia la şase luni după vizita din luna aprilie de preşedintelui american Barack Obama.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite