Firmele ar putea concedia angajaţii fără să dea explicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii vor putea fi daţi afară mult mai uşor în urma modificărilor legislaţiei muncii promise de Guvern. Executivul va schimba în această toamnă Codul Muncii şi alte câteva legi: pe cea a sindicatelor, cea a contractelor colective de muncă şi Legea conflictelor de muncă.

Marea bătălie dintre patronate şi sindicate se va da pe Codul Muncii, mai precis pe articolele ce se referă la disponibilizări, fie ele din motive care ţin de persoana angajatului, fie colective.

Formulările ambigue să fie eliminate

Patronii consideră că reglementările din actualul Cod înseamnă birocraţie, pierdere de timp şi de bani. Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei, spune că articolele respective sunt formulate ambiguu şi instanţele le interpretează de obicei în defavoarea angajatorilor. “Aceste proceduri greoaie afectează chiar economia”, explică Maria Grapini, una dintre susţinătoarele “relaxării” condiţiilor în care un angajator poate disponibiliza personal.

Fără cercetări prealabile înainte de concedieri

Una dintre propunerile înaintate de patronate pentru modificarea articolelor 63 şi 64 din Codul Muncii, referitoare la concedierea din motive care ţin de persoana salariatului, elimină cercetarea prealabilă, pe motiv că este suficient ca o abatere să fie constatată de şeful direct al salariatului respectiv şi să existe declaraţii de martor.

Dacă modificările cerute de patronate vor fi votate, spune Ovidiu Jurcă, vicepreşedinte la Blocul Naţional Sindical (BNS), nu va mai exista nicio protecţie împotriva eventualelor abuzuri ale angajatorilor şi “societatea va redescoperi lupta de clasă”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite