Firmele datoare nu vor să ceară amânarea restanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele datoare nu vor să ceară amânarea restanţelor
Firmele datoare nu vor să ceară amânarea restanţelor

Numai doi dintre miile de patroni au solicitat plata impozitelor în rate

Deşi un ordin emis recent de Ministerul Finanţelor le permite firmelor să îşi amâne plata datoriilor la stat, patronii olteni nu recurg la această soluţie de criză. De la jumătatea lunii iulie până acum, doar patru societăţi au apelat la această facilitate. „Amânarea pentru plata obligaţiilor la bugetul de stat se face la cererea agenţilor economici, după anumite reguli impuse de noul ordin. Datoriile pot fi eşalonate pe o perioadă de cel mult şase luni, cu termene de plată lunare. Pentru cei care nu respectă termenul stabilit vom lua măsura executării silite“, a explicat Victor Mitran, directorul coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt.

Datorii de 63 de milioane şi zeci de executări silite

Din cele patru firme care au cerut o amânare pentru plata datoriilor, una nu a respectat termenul stabilit pentru prima „rată“ şi a pierdut această facilitate, iar alta a încălcat condiţiile impuse de lege pentru eşalonare. Astfel, doar două societăţi din cele câteva mii au profitat de îngăduinţa statului.
Aproximativ 4.500 de societăţi din Olt erau datoare la bugetul de stat, la începutul acestei luni. Valoarea totală a debitelor ce trebuie recuperate se ridica la 63 de milioane de lei. „Cele mai multe dintre aceste societăţi care au datorii sunt din domeniul construcţiilor şi confecţiilor textile, unde activitatea a fost afectată foarte mult de criza economică“, a mai explicat şeful DGFP.
Reprezentanţii Fiscului au sporit numărul executărilor silite, anul acesta. În primele opt luni ale lui 2009, DGFP Olt a făcut popriri pe conturile bancare pentru peste 5.300 de contribuabili şi s-a reuşit recuperarea unor datorii de aproape 170 de milioane de lei. Angajaţii Fiscului au aplicat aproape 70 de sechestre pe imobile şi tot atâtea pe alte bunuri ale datornicilor.
Conducerea DGFP Olt a decis să stea cu ochii pe rău-platnici. „Vom acorda o atenţie deosebită contribuabililor din judeţ care se află în imposibilitatea de plată a datoriilor. Vom colabora cu toţi contribuabilii, pentru a găsi soluţii de prevenire a situaţiilor de neplată“, a mai explicat directorul de la Finanţe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite