Firmele de curăţenie nu mai au căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele de curăţenie nu mai au căutare
Firmele de curăţenie nu mai au căutare

Doar societăţile mari şi instituţiile publice mai apelează la servicii specializate de făcut curat. Albaiulienii preferă, pe timp de criză, să îşi facă singuri curăţenie în locuinţe, scări de bloc şi birouri.

Potrivit administratorilor societăţilor specializate în curăţenie, oamenii au devenit mai economi şi nu îşi permit să mai angajeze firme de curăţenie. Contractele pe linia prestărilor de servicii pentru persoane fizice au scăzut simţitor de la începutul acestui an, la fel şi cu firmele mici pe care criza economică le-a distrus.
„Norocul nostru vine din partea firmelor mari şi a instituţiilor publice care scot serviciile de curăţenie la licitaţie pentru că nu se mai angajează femei de serviciu. Pe viitor situaţia asta se va extinde devenind permanentă. Firmele de curăţenie care prind astfel de contracte pot spune că au noroc”, a declarat Marcela Costinaş, administrator al unei firme de curăţenie din Alba Iulia.

Cererea a scăzut drastic

Cei care şi-au făcut afacere din asta nu o consideră, în acest moment, una profitabilă. „Cei mai mulţi clienţi pe care i-am avut până în prezent au fost persoane fizice. Având în vedere că este criză, cererea este destul de mică. În momentul de faţă sunt dezamăgită. Am crezut ca e o afacere rentabilă, de viitor, dar în condiţiile actuale nici nu se pune problema”, a afirmat Adina Vasiu, administratorul unei alte societăţi de profil.
Aceasta s-a întors din străinătate şi a investit câteva mii de euro într-o afacere pe care ea o credea profitabilă. „Am început afacerea cu mult aplomb şi am crezut în ea, însă concluzia este dureroasă. Am crezut şi că românii au evoluat din acest punct de vedere şi că au alte pretenţii, dar văd că m-am înşelat”, a spus Adina Vasiu. Pentru ea lucrurile sunt foarte clare, situaţia nu este una fericită şi nu se îndreaptă într-o direcţie bună. „La noi nu e vorba numai de criză, ci de legile româneşti care adâncesc şi mai mult criza. Numai în România se măresc taxele când peste tot în lume se micşorează”, a completat Adina Vasiu.

Există şi albaiulieni optimişti

Nu toate părerile coincid când vine vorba despre profitabilitatea acestor afaceri. Potrivit Marcelei Costinaş, orice afacere rentează atâta timp cât există interes. „Mă bucur că am început afacerea pentru că, din ianuarie, de când am această activitate, am reuşit chiar să îmi recuperez investiţia în proporţie de 60%”, a spus tânăra. Marcela consideră că piaţa este una deschisă, iar reclama cea mai bună ţi-o fac oamenii.
„Oamenii sunt cei care te aleg, cu toate că trebuie să recunosc albaiulienii sunt destul de reticenţi când vine vorba despre aceste servicii. Contractele cu persoanele fizice mai degrabă tot cu cunoştinţe le semnăm. Este şi o perioadă dificilă, dar nu e imposibil”, a explicat Marcela Costinaş. Pentru albaiulianca în vârstă de 34 de ani lucrurile par să meargă pe un făgaş bun. Firma sa a câştigat licitaţii pentru prestarea serviciilor de curăţenie cu mai multe instituţii de pe teritoriul judeţului Alba, iar cei opt angajaţi se străduiesc să facă faţă cererilor.
În funcţie de suprafeţele care trebuie curăţate şi complexitatea muncii pe care o va depune echipa firmei, preţurile unei curăţenii generale se situează între 2,5 şi 4 lei pe metru pătrat. În aceste condiţii curăţarea unei garsoniere costă 200 de lei, iar a unui apartament cu două camere, 250 lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite