Firmele de construcţii în vizorul autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firmele de construcţii în vizorul autorităţilor
Firmele de construcţii în vizorul autorităţilor

Unii patroni au făcut avere din imobiliare, dar au uitat să înregistreze tranzacţiile şi să plătească TVA-ul aferent

În ultimii doi ani, în Craiova, firmele de construcţii au ridicat sute de apartamente, care au fost scoase la vânzare, la preţuri destul de piperate. Legea spune că orice persoană care încasează venituri mai mari de 30.000 de euro are obligaţia să plătească la fisc TVA-ul. „Noi am fost primul oraş care am început să verificăm societăţile la sânge. Nu este normal ca atunci când ajungi să încasezi sute de mii de euro să nu declari acest lucru. Noi le-am calculat cât aveau de dat şi i-am obligat să plătească sumele reale pe care le aveau de achitat. Sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi au fost daţi în judecată. O parte dintre ei s-au conformat şi, de frica justiţiei, au scos banii şi au plătit şi taxa pe valoarea adăugată“, a spus Eugen Călinoiu, directorul Direcţiei Generale a Finaţelor Publice Dolj.

Cine trebuie să plătească TVA?


Oamenii care au cumpărat de curând un apartament într-un bloc nou construit nu au aflat încă cine va trebui să plătească taxa la fisc. Oltenii spun că nu ar fi corect ca tot ei să fie cei care să scoată din buzunar alte mii de euro, după ce au plătit câteva mii în momentul când au semnat actele. „Nu ştiu cine trebuia să plătească TVA-ul, nu mi-a spus nimeni. Eu am dat un miliard şi jumătate pentru un apartament de două camere la roşu, cu o suprafaţă de 66 mp“, a spus Ioana Mladin, de 48 de ani.
Firmele din Craiova care ridică blocuri pe bandă rulantă au oferte care mai de care mai tentante. Preţul pentru un metru pătrat construit poate ajunge şi la 1.000 de euro. Când vine vorba de TVA-ul către fisc, reprezentanţii societăţilor sunt tranşanţi.„Avem apartamente la 73,81 mp, noi nu plătim şi taxa pe valoarea adăugată. Asta intră în sarcina proprietarului“, a spus Mihaela Bălăşoiu.
Eugen Călinoiu spune că în perioada următoare controalele se vor înteţi. La o aruncătură de băţ de Craiova, în zona Selgros, alte imobile au fost scoase la vânzare. O garsonieră poate ajunge la 45.000 de euro, iar un apartament de trei camere la 70.000 de euro.„Noi vindem şi în rate prin programul Prima Casă, iar la noi TVA-ul este inclus în preţ, fără nicio problemă“, a spus Florenţa Stănica, reprezentant Ferval Residence.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite