VIDEO Jigniri dure, în direct, la Antena 3/ Firea a făcut mahala din „Ştirea zilei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ediţia de luni a emisiunii de la Antena 3, moderatoarea Gabriela Vrânceanu Firea a şocat printr-un limbaj suburban la adresa deputatului Cristian Boureanu. Firea l-a întrebat pe deputatul PDL dacă a mâncat ceva „de pe jos“ sau „de la toaletă“, iar Boureanu a întrebat-o despre amant.

În cadrul ediţiei de luni a emisiunii „Ştirea zilei", moderatoarea Gabriela Vrânceanu Firea a făcut o criză de nervi. După ce unul dintre invitaţii săi, deputatul PDL Cristian Boureanu, a pornit o discuţie aprinsă în care aducea acuzaţii PNL, reprezentat în emisiune de Ludovic Orban, moderatoarea a izbucnit:

„Domnule Boureanu, aţi mâncat ceva stricat înainte de emisiune?". Aceasta a continuat vădit enervată întrebându-l dacă a mâncat ceva de „pe jos" sau „de la toaletă".

Citiţi şi:

Simona Gherghe, vedeta de la Antena 1, vrea să-i ia locul lui Syda la Paris

Soţul Gabrielei Vrânceanu Firea a murit în urma unui accident vascular
Vrânceanu Firea renunţă la Observator

Fără atitudine

În loc să ia atitudine faţă de ieşirile deputatului, Firea a pus şi mai multe „paie pe foc": „Cine v-a spus că sunteţi băiatul cu mucii-n freză a avut dreptate".

„Cumva (mi-a spus aşa - n.r.) amantul dumneavoastră?", a spus Boureanu, insinuând că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu ar avea o legătură cu Firea. Disputa a durat minute bune, timp în care moderatoarea nu a dat semne că ar vrea să calmeze spiritele. După un sfert de oră, producătorii emisiunii au decis să-i închidă lavaliera lui Boureanu, fapt care l-a înfuriat din nou: „Să-nţeleg că mi s-a tăiat microfonul. Să vă fie ruşine!".

Ieri, postul Antena 3 a emis un comunicat prin care îşi anunţa intenţia de a-l chema în judecată pe Cristian Boureanu.

„Aţi mâncat ceva stricat?"

Gabriela Vrânceanu Firea: Domnule Boureanu, aţi mâncat ceva stricat înainte de emisiune?

Cristian Boureanu: Nu ştiu, am mâncat ceva la dumneavoastră aici.

G. V. F. : Aţi mâncat ceva de pe jos sau de la toaletă?

C. B.: Am găsit aici pe masă ce mâncaţi dumneavoastră în fiecare seară. (...)

G.V. F.: Cine v-a spus că sunteţi băiatul cu mucii-n freză a avut dreptate.

C.B.: Deci acuma mă jigniţi. Cumva amantul dumneavoastră?

G.V.F: Amantul meu? Dar amanta şi firmele dumneavoastră? (...)

C. B.: Incredibil. V-aţi permis să mă jigniţi de trei ori.

G.V.F.: Şi dumneavoastră îmi spuneţi de amant. Adică domnul Tăriceanu e amantul meu?


C. B.: De unde ştiţi că vorbeam de dânsul?

G. V. F.: Domnul Tăriceanu v-a spus că sunteţi băiatul cu mucii-n freză. (...)

C.B.: Distinsă doamnă...

G.V. F.: „Distinsă doamnă" după ce îmi spuneţi că Tăriceanu este amantul meu? Ar trebui să vă ridicaţi şi să plecaţi.

C. B.: Sunteţi o doamnă, dar îmi pare rău, nu vă plec din emisiune. (...)

C.B.: Observ că dumneavoastră minţiţi cu sânge rece aici la Antena 3.

G.V.F.: Am învăţat de la dumneavoastră câte puţin. (...)

C.B.: Să-nţeleg că mi-a fost tăiat microfonul. Să vă fie ruşine celor de la Antenă. Să vă amendeze CNA-ul. Îmi este ruşine de ceea ce a ajuns mass-media în România. Vreau să ştiu de ce am fost invitat la această emisiune.

G.V.F.: Aţi fost invitat să daţi răspunsuri, nu să jigniţi. Aţi fost jignit după ce aţi jignit de patru ori.

A călcat în picioare reglementările CNA

În ultimul an, moderatoarea de televiziune Gabriela Vrânceanu Firea a avut mai multe exagerări în cadrul emisiunilor pe care le-a realizat. În campania electorală de la sfârşitul lui 2009 s-a remarcat prin cele mai mari derapaje.

Chiar în ziua turului doi al alegerilor prezidenţiale, în ediţia specială, Firea i-a avut ca invitaţi, printre alţii, pe Corneliu Vadim Tudor şi pe Petre Roman, care au făcut declaraţii părtinitoare la adresa unuia dintre candidaţi, lucru interzis de lege. La acea vreme, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au considerat în repetate rânduri că Gabriela Vrânceanu Firea nu a fost imparţială.

După ce a fost amendată de CNA cu 30.000 de lei, Firea a susţinut pe post că sancţiunea a reprezentat o răzbunare personală a Narcisei Iorga, membru CNA. Moderatoarea a ameninţat-o pe Iorga, în direct, spunând că va regreta toate amenzile pe care le-a dat până la acel moment.

„Eu îi transmit că, dacă mai îndrăzneşte să pronunţe numele meu în anumite contexte peiorative şi să facă aprecieri la persoana mea, voi spune şi eu pe post, cu martori, cum era scoasă din toaleta «Jurnalului Naţional» când lucra acolo!", a avertizat Gabriela Vrânceanu Firea.

Ulterior, jignirile au venit de la Vadim Tudor, invitat în emisiune, iar Firea n-a intervenit să-l oprească, ba chiar l-a întărâtat. Pentru că a prejudiciat imaginea Narcisei Iorga, CNA a amendat Antena 3 cu 100.000 de lei.

"Dacă (n.red. - Narcisa Iorga) mai îndrăzneşte să pronunţe numele meu în anumite contexte peiorative, voi spune şi eu cum era scoasă din toaleta «Jurnalului Naţional». "
Gabriela Vrânceanu Firea
realizator TV

Comportament „absolut jenant"

Deputatul PNL Ludovic Orban, prezent în emisiunea de la Antena 3, a calificat drept „inadmisibil"comportamentul fostului său coleg de partid, democrat-liberalul Cristian Boureanu.

„A avut un comportament absolut jenant. Eu am luat atitudine în timpul emisiunii, atrăgându-i atenţia că nu poate interveni peste moderator în felul acesta", a spus Orban.

Chiar dacă va fi obligat să dea explicaţii în justiţie, deputatul Boureanu a scăpat de discuţii în partid. „Este treaba fiecăruia cum se comportă în platou, nu avem ce să discutăm în partid. Nu avem prevederi speciale în sensul ăsta. Oricum, ar fi normal ca atât moderatorul, cât şi invitatul să dea dovadă de bun-simţ. Bine, depinde şi cine a ridicat primul băţul...", a comentat şeful deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Contactat de „Adevărul", Sorin Oancea, care a fost până la data de 31 mai directorul general al Antenei 3, a declarat: „Nu mi se pare normală nici ieşirea domnului Boureanu, cum nu mi se pare normală nici atitudinea doamnei Firea". 

Runda a doua: combatanţii se smiorcăie

Gabriela Vrânceanu Firea şi Cristian Boureanu au pozat aseară în victime la diverse emisiuni. Firea a mers la „Sinteza zilei", unde a declarat că îi pare rău că mesajul domnului Boureanu, şi anume acela de a o defăima, şi-a atins scopul.

„Colegii mei au putut observa că înainte de acele mici expresii, nu tocmai elegante din partea mea, am încercat să-l liniştesc", a declarat Firea în emisiune. La rândul său, Boureanu, invitat la emisiunea „Naşul", a declarat că a avut aceste ieşiri pentru că „se săturase".   

Alina Gorghiu, victimă a mojiciei

Alina Gorghiu Foto: Agerpres

image

Deputatul PDL Cristian Boureanu a refuzat ieri să comenteze pe marginea ieşirii sale din emisiunea Gabrielei Vrânceanu Firea, susţinând că şi-a luat o zi de „no comment" după incidentul televizat. Singura reacţie a vicepreşedintelui PDL a fost în legătură cu anunţata acţiune în justiţie a moderatoarei emisiunii:

„Este o ţară liberă, dar eu nu am făcut niciun  fel de afirmaţii. Oricum, peste tot a apărut înregistrarea emisiunii, deci se poate vedea clar cum au stat lucrurile".

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu este cunoscut pentru reacţiile sale nervoase. În vara anului trecut, la discuţiile din cadrul comisiei de anchetă în cazul Ridzi, Boureanu a avut un schimb de replici jenant cu liberala Alina Gorghiu, căreia i s-a adresat cu apelativul „domnişorică", în opinia sa un termen „foarte delicat şi foarte frumos" din DEX. „Păstraţi-l pentru soţia dumneavoastră!", a replicat Gorghiu.

„Vorbim de soţii sau şi de amanţi? Să nu intrăm în chestiuni de familie pentru că sunteţi într-o situaţie delicată!", i-a răspuns Boureanu, aluzie la o presupusă relaţie dintre Gorghiu şi colegul ei de partid Bogdan Olteanu. „Îmi pare rău că au loc astfel de incidente! Nu vreau să comentez mai mult!", a spus ieri Alina Gorghiu, susţinând că nu a văzut emisiunea respectivă, dar că ştie că „a fost o ceartă".

De altfel, Boureanu a fost suspendat în 2005 din PNL tot pe fondul unor săgeţi veninoase şi critici îndreptate împotriva preşedintelui de atunci al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu. „Modelul de urmat în politică nu este cel al băiatului cu mucii-n freză, cum îi spunea cineva unui coleg de-al nostru suspendat din partid", a declarat ulterior fostul premier la Şcoala de vară a tineretului liberal de la Gura Humorului.

Românii au apetit pentru „clovnii violenţi"

Disputa din cadrul emisiunii „Ştirea zilei" de luni a Antenei 3 a fost luată în vizor de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Instituţia va discuta mâine evenimentele din emisiune. Până atunci, membrii Consiliului au evitat să facă vreun comentariu.

Oamenii de media contactaţi de „Adevărul" dezaprobă atât atitudinea moderatoarei, cât şi pe cea a politicianului.

„E la mintea cocoşului că moderatorii nu ar trebui să folosească astfel de cuvinte, conform manualelor de jurnalism, la fel cum şi politicienii care ripostează asemănător ar trebui daţi afară din platou", a declarat Iulian Comănescu, Managing Partner al firmei de consultanţă Comanescu.

El este de părere că o parte din vină pentru exagerările emisiunilor o poartă şi publicul care, în 2010, are apetit pentru „clovnii violenţi". „O bună parte din presa românească trăieşte însă în complicitate cu politicul şi ştim că în cuplu mai apar şi certuri, nu-i aşa?", a mai spus Comănescu.

Ceartă „ca la uşa cortului"

Omul de media atrage atenţia şi asupra declaraţiilor potrivit cărora Antena 3 ar fi trimis o invitaţie către PDL, nu către Boureanu. „De ce l-a mai primit atunci?", se întreabă Comănescu. La rândul său, Petrişor Obae, editor paginademedia.ro, a declarat că atitudinea Gabrielei Vrânceanu Firea nu are nicio legătură cu presa.

„Moderatorul trebuie să-şi păstreze rolul pe care îl are în emisiune, indiferent de turnură şi de încărcătura emoţională", a declarat Obae, completând că vrea să creadă că ieşirea Gabrielei Vrânceanu Firea e mai degrabă una nervoasă şi nu are legătură cu convingerile ei. „Ceea ce am văzut în acea emisiune nu poate fi numit talk-show. A fost o ceartă ca la uşa cortului", a conchis Obae.

"Moderatorul trebuie să-şi păstreze rolul pe care îl are în emisiune, indiferent de turnură şi de încărcătura emoţională."
Petrişor Obae
editor paginademedia.ro

"O bună parte din presa românească trăieşte în compli­citate cu politicul şi ştim că în cuplu mai apar şi certuri."
Iulian Comănescu
Managing Partner
Comanescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite