Finanţele ţipă după banii pierduţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 60% din angajaţii Finanţelor au rămas cu salarii sub 1.000 de lei Foto: Mediafax
Peste 60% din angajaţii Finanţelor au rămas cu salarii sub 1.000 de lei Foto: Mediafax

Aproximativ 30.000 de funcţionari publici s-au unit, ieri, în cel mai mare protest spontan al ultimilor ani. Angajaţii Ministerului de Finanţe au dus acasă, în ultimele două luni, salarii reduse cu până la 70% din cauza tăierii stimulentelor.

Braşov: Mesajul revoluţionarilor către protestatarii din Finanţe: „SIngura soluţie, încă o Revoluţie!“

Câteva sute de funcţionari din Ministerul de Finanţe au început ieri, în jurul prânzului, un protest aşa-zis spontan pe holurile clădirii. În orele următoare, la mişcare s-au raliat, rând pe rând, şi restul angajaţilor din ţară. Surse oficiale din minister au declarat, pentru „Adevărul", că reprezentanţi ai sindicatelor au transmis, încă de săptămâna trecută, un mail prin care invitau funcţionari ai instituţiei la proteste faţă de tăierea sporurilor. În plus, angajaţii Trezoreriei au avertizat secretarii de stat din Finanţe, în urmă cu două săptămâni, că ei nu mai pot accepta situaţia şi că vor protesta. Ministerul de Finanţe include Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Vama, Garda Financiară.

În total, este vorba despre mai mult de 30.000 de angajaţi, care în ultimele două luni au rămas fără 60%-70% din venituri, în condiţiile în care pe lângă reducerea salariilor cu 25% le-au fost eliminate şi stimulentele.Situaţia funcţionarilor din Ministerul de Finanţe este similară celei de la Ministerul Muncii. Angajaţii din ambele instituţii primeau salarii de bază plus stimulente, care, în cele mai multe cazuri, depăşeau chiar şi trei salarii de bază. De altfel, la mişcarea funcţionarilor din Finanţe s-au alăturat şi cei din instituţii subordonate Ministerului Muncii, care au oprit lucrul pentru două ore.

Stimulente preferenţiale

La Ministerul Muncii s-au acordat, anul trecut, stimulente în valoare totală de peste 213 milioane de lei, ceea ce a făcut ca salariul mediu de 2.044 de lei să ajungă la o sumă de patru ori mai mare. Potrivit şefei sindicaliştilor din Ministerul Muncii, Ingrid Iordache, de aceste sporuri nu au beneficiat însă simplii angajaţi, precum inspectorii din ITM-uri care combat munca la negru. Deşi legea permitea acordarea unor stimulente de până la valoarea unui salariu, noi am primit doar procente de 0,35 - 0,50% din salariu", a spus Iordache. Ea susţine că salariile din instituţiile Ministerului Muncii au scăzut cu mult sub 1.000 de lei, cei mai mulţi având în jur de 500 de lei pe lună. De aceea, stimulentele de cel mult 0,50% sunt o chestiune de supravieţuire pentru aceşti angajaţi.

Boc respinge acordarea stimulentelor

Premierul Emil Boc a avut o poziţie tranşantă, ieri, în şedinţa de guvern: stimulentele salariale se acordă doar pe criterii de performanţă, atunci când angajatul îşi depăşeşte sarcinile de serviciu, şi nu în mod automat. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. Boc a avut o discuţie particulară cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, iar apoi le-a cerut miniştrilor să respecte regulile stabilite de Executiv la acordarea stimulentelor salariale.

Funcţionarii din toată ţara au fost solidari

Finanţiştii braşoveni s-au aliat grevei spontane Foto: Bogdan Crăciun

Finanţiştii braşoveni s-au aliat grevei spontane Foto: Bogdan Crăciun

Protestul finanţiştilor s-a propagat rapid în întreaga ţară. Rând pe rând, angajaţii Direcţiilor de Finanţe au oprit lucrul, inclusiv programul cu publicul, şi au ieşit în faţa sediilor.

Braşov. Peste 500 de angajaţi au întrerupt lucrul şi au ieşit din clădirea în care lucrează, în faţa instituţiei. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit stimulentele, care erau prevăzute în contractele de muncă, şi au ajuns astfel la salarii scăzute cu până la 80%. Angajaţii Finanţelor se plâng că responsabilitatea pe care o au la muncă nu este răsplătită în niciun fel.

Argeş. Şi la Piteşti, peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Finanţelor Publice au oprit, ieri, activitatea şi s-au adunat în holul mare al unităţii, protestând faţă de diminuarea salariilor şi cerând demisia ministrului de Finanţe. Ei au huiduit şi au strigat „Jos Guvernul", „Daţi-ne banii" şi „Jos ministrul de Finanţe".

Timiş. O jumătate de oră au fost închise ghişeele la Direcţia Finanţelor Publice şi la Administraţia Financiară Timişoara, după ce peste 200 de angajaţi au întrerupt ieri munca. Au recuperat însă jumătatea de oră pierdută la finalul programului de lucru.

Prahova. Nemulţumiţi sunt şi finanţiştii din Ploieşti. Aproximativ 200 de angajaţi au blocat intrările în instituţie. Oamenii se plâng şi acolo că nu au bani să-şi acopere ratele la bănci şi nici pentru plata facturilor curente.

Galaţi. Protestul a ajuns şi în oraşul de pe Dunăre. Zeci de salariaţi au ieşit din sediul Direcţiei de Finanţe şi au anunţat că vor relua lucrul atunci când se va reveni asupra deciziei care a dus la diminuarea veniturilor lor.

Hunedoara. În toate oraşele judeţului, activitatea de la Finanţe a fost suspendată ieri. Conducerea Direcţiei Judeţene de Finanţe Publice Hunedoara susţine că este de acord că salariile oamenilor sunt foarte mici, însă nu acceptă faptul că o astfel de măsură extremă îngreunează activitatea instituţiilor publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite