Finanţări cu cântec pentru ONG-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omagierea lui Mihai Eminescu nu a primit finanţare de la municipalitatea orădeană. Împărţirea banilor din fondul special de finanţări nerambursabile naşte nemulţumiri în rândul ONG-urilor orădene.

Modul în care au fost împărţiţi banii pentru finanţarea diferitelor organizaţii non guvernamentale este catalogat de unele ONG –uri ca fiind discriminator , iar unele dintre ele nu s-au sfiit să susţină că au fost favorizate făţiş organizaţiile maghiare. În timp ce pentru ONG-urile şi evenimentele organizate de fundaţiile româneşti nu se găsesc bani, cele maghiare beneficiază de sume mari pentru diverse evenimente.

„Dintr-un proiect care se întindea pe un an şi care avea foarte multe activităţi incluse ni s-au dat doar 20% din suma solicitată, dar se aşteaptă de la mine să fac tot proiectul. Noi am cerut 9.000 de lei pentru un proiect de perfecţionare a cadrelor didactice şi am primit abia 1.800 de lei”, spune Marius Hărduţ, coordonatorul de proiect de la Fundaţia Life Tineret.

Aceeaşi organizaţie a mai depus un proiect de promovare a voluntariatului în rândul tinerilor, refuzat însă de comisia care a analizat cererile de finanţare, fără ca decizia să fie motivată. „Nu am primit nicio justificare sau punctaj pentru a ne da măcar seama unde am greşit”, susţine Marius Hărduţ. Acesta a mai afirmat că proiectele sale primesc în schimb finanţări din partea Comisiei Europene.

Eminescu nu, Ady Endre da

Anul acesta, de 15 iunie, în Oradea nu se organizează nimic în onoarea poetului naţional Mihai Eminescu, din bani publici. În schimb, din fondurile municipalităţii va fi omagiat Ady Endre. Casa de Cultură a Municipiului a primit 15.000 de lei pentru organizarea zilei lui Ady Endre, dar niciun leu pentru ziua lui Eminescu. „Am primit proiectul de buget cu banii gata distribuiţi, eu trebuie să-l aplic”, spune Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură a Municipiului.

Nici William Shakespeare nu va fi onorat din bani publici, cu toate că a fost depus un proiect. „Probabil că marii indivizi de cultură din comisia care a a analizat dosarele, nu au auzit de Shakespeare”, spune Florian Chelu. Acesta a depus un proiect în valoare de 40.000 de lei pentru publicarea unui volum bilingv româno-englez cu sonetele lui Shakespeare, la împlinirea a patru sute de ani de la apariţia volumului cu sonete.

Respinge acuzaţiile


Participarea vedetelor Crina Abrudan, Paula Chirilă şi a fanfarii „Zece prăjini” la manifestările prilejuite de Ziua Europei a fost susţinută de către municipalitate cu 30.000 de lei. Iuliu Delorean, consilier UDMR şi membru în comisia care a analizat dosarele depuse pentru finanţare, susţine că împărţirea fondurilor a fost corectă.

„Nu cred că s-au finanţat, cu preponderenţă, proiectele depuse de etnia maghiară. Etnia nu a fost un criteriu de selecţie a proiectelor. Criteriile care au stat la baza atribuirii au fost importanţa pentru comunitate, numărul de beneficiari sau impactul asupra populaţiei”, spune Iuliu Delorean.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite