Fostul şef al Gărzii Financiare Brăila, achitat pentru braconaj.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Constantin a fost găsit nevinovat, după cinci ani de la presupusa vânătoare ilegală de la Ibrianu

Trimis în judecată în noiembrie anul trecut, pentru o presupusă faptă penală comisă în 2004, fostul comisar şef al Gărzii Financiare Brăila, Marcel Constantin – debarcat de la şefia instituţiei la începututl lunii iunie -, a câştigat confruntarea cu conducerea AJVPS, fiind achitat pentru infracţiunea de braconaj. Sentinţa nu este definitivă, pentru că AJVPS - parte vătămată în dosarul penal – a declarat apel. Avocata lui Constantin, Felicia Radu – Chirnogeanu, ne-a confirmat decizia judecătorilor, însă nu ne-a oferit alte amănunte, pentru că nu avea acceptul clientului său.
Contactat ieri, Marcel Constantin a preferat să nu facă, cel puţin pe moment, declaraţii, pentru că sentinţa nu este definitivă, promiţându-ne însă că ne va căuta personal, la momentul potrivit, pentru că „are să ne spună mai multe”. Cât despre preşedintele AJVPS Brăila, Laurenţiu Radu, acesta nu a putut fi contactat, pentru că e plecat in concediu, până pe 14 septembrie, neputând fi găsit nici pe mobil.

15 vânători pentru cinci fazani şi 11 iepuri

Acuzaţia care plana asupra comisarului şef a fost aceea că, pe data de 11 ianuarie 2004, respectivul – care era şi vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Brăila şi împuternicit cu controlul braconajului – ar fi participat la o vânătoare pentru care nu exista autorizaţie, pe Fondul de Vânătoare Ibrianu. Afară de Constantin, mai erau 14 vânători, printre care comisarul Ionel Iorga, din cadrul IPJ. Concomitent, pe Fondul de Vânătoare Racoviţa, avea loc o altă vânătoare, la care participa şi preşedintele AJVPS, Laurenţiu Radu.
Adunaţi în faţa Primăriei Gradiştea, vânătorii au constatat că nu au autorizaţie. Aşa stând lucrurile, Marcel Constantin l-a sunat pe paznicul de vânătoare, apoi şi pe şeful asociaţiei, Laurenţiu Radu, ca să clarifice situaţia. A fost întocmit un tabel, a fost făcut instructajul, apoi s-a trecut la urmărirea vânatului mult dorit. Cei cinci fazani şi 11 iepuri împuşcaţi au fost împărţiţi frăţeşte, numai că, în acelaşi an, s-a decis începerea urmăririi penale împotriva lui Marcel Constantin, pentru braconaj.

„Lipsa autorizaţiei de vânătoare reprezintă infracţiune”

În 2006, după un an de anchetă, Parchetul a dispus SUP (scoaterea de sub urmărire penală), însă în 2007, dosarul a fost redeschis. S-a dispus SUP din nou, iar AJVPS a contestat decizia în instanţă, potrivit legii. Instituţia a pierdut din nou, în februarie 2008, când judecătorii au decis că şeful Gărzii Financiare este nevinovat. Recursul i-a luat pe nepregătite pe toţi. În noiembrie anul trecut, Tribunalul Brăila a desfiinţat sentinţa colegilor de la Judecătorie şi a decis punerea pe rol a cauzei. Altfel spus, Marcel Constantin s-a trezit, după aproape cinci ani,  judecat pentru braconaj. În opinia magistraţilor, „lipsa autorizaţiei de vânătoare reprezintă infracţiune”. Procesul a durat până în vara acestui an, el finalizându-se cu achitarea fostului comisar şef al Gărzii Financiare Brăila.
La ora actuală, Marcel Constantin, care a fost schimbat din funcţie la începutul lunii iunie 2009, se judecă cu Ministerul Finanţelor, procesul fiind pe rol la Curtea de Apel Galaţi. El a contestat decizia prin care a fost debarcat de la şefia Gărzii, în condiţiile în care ocupa funcţia încă de la înfiinţarea instituţiei. 



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite