Filmul războiului Băsescu - restul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la momentul zero, în care Băsescu şi Tăriceanu îşi strângeau mâinile victorios în Piaţa Universităţii, în faţa a mii de oameni, imediat după ce Băsescu a fost anunţat drept

De la momentul zero, în care Băsescu şi Tăriceanu îşi strângeau mâinile victorios în Piaţa Universităţii, în faţa a mii de oameni, imediat după ce Băsescu a fost anunţat drept câştigătorul alegerilor din 2004, şeful statului a intrat în conflict şi cu premierul, şi cu parlamentul. Punctul culminant a fost atins ieri, când Băsescu a fost suspendat.

Ianuarie 2005

Traian Băsescu anunţă într-un interviu în ziarul Adevărul că guvernul ar trebui să demisioneze pentru a se organiza anticipatele.

Iulie 2005

Timp de câteva săptămâni, Călin Popescu Tăriceanu şi-a schimbat de câteva ori, în mod radical, punctul de vedere, ajungând de la "demisia este irevocabilă" la postura de a nu demisiona din pricina inundaţiilor.

August 2005

Într-un atac fără precedent, Băsescu l-a acuzat pe Tăriceanu că a decis să renunţe la anticipate influenţat de grupuri de interese şi îi cere să se hotărască cu cine guvernează: cu preşedintele, ori cu grupurile de interese.

Septembrie 2005

Preşedintele lansează tema parlamentului unicameral, liberalii o resping, apoi democraţii o preiau, forţându-l pe Tăriceanu să se poarte ca un mediator între cele două partide principale ale Coaliţiei.

Octombrie 2005

Tăriceanu, alături de alţi lideri liberali, îl identifică pe Traian Băsescu drept principalul vinovat pentru nerealizările Coaliţiei şi pentru atitudinea ostilă manifestată de către democraţi la adresa partenerilor lor de Alianţă.

Noiembrie 2005

Elena Udrea îl atacă pe premier, vorbind despre "adevăratele grupuri de interese care se învârtesc în jurul guvernului" şi despre un telefon pe care premierul l-ar fi dat la Parchet, pe 28 mai, pentru a interveni în favoarea lui Patriciu.

Decembrie 2005

Preşedintele Băsescu le cere liberalilor şi democraţilor să găsească o formulă de fuziune. Liberalii refuză proiectul.

Aprilie 2006

Traian Băsescu afirmă, într-o emisiune tv, că regretă numirea lui Tăriceanu ca premier, susţinând că acesta s-a depărtat de obiectivele Alianţei şi s-a apropiat de grupuri de interese. Şeful statului a declarat că nu mai are o relaţie personală cu Tăriceanu. În replică, premierul a afirmat că relaţia instituţională cu preşedintele este cea care contează, sugerând faptul că nu doreşte să facă parte din cercul de prieteni ai acestuia.

Iulie 2006

Premierul Tăriceanu şi ministrul apărării anunţă că liderii liberali au hotărât ca Teodor Atanasiu (foto) să solicite în CSAT retragerea trupelor române din Irak.

Octombrie 2006

Băsescu obţine demisia lui Atanasiu în urma unei acţiuni în justiţie. Poziţiile şefului statului şi ale premierului devin ireconciliabile.

Ianuarie 2007

Traian Băsescu îl acuză pe Tăriceanu că a influenţat justiţia, prezentând bileţelul trimis de premier.

Februarie 2007

Preşedintele refuză să semneze numirea lui Adrian Cioroianu (foto) ca ministru de externe. Şeful statului anunţă intenţia de a convoca un referendum pentru votul uninominal, spunând că parlamentul face legi pentru infractori. PSD anunţă că va iniţia suspendarea din funcţie a lui Băsescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite