Film cu lesbiene la TIFF, în secţiunea pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Film cu lesbiene la TIFF, în secţiunea pentru copii
Film cu lesbiene la TIFF, în secţiunea pentru copii

Una dintre peliculele prezentate la programul educaţional al festivalului a ridicat semne de întrebare în rândul părinţilor. „My summer of love” are scene explicite de sex între lesbiene, dar organizatorii l-au situat în categoria filmelor pentru adolescenţi, lucru menţionat pe afiş.

O scenă intensă, în care două tinere se sărută cu pasiune. Declaraţii de dragoste între o blondă săracă şi o brunetă răsfăţată şi cinică. „My summer of love”, unul dintre filmele incluse în programul educaţional pentru copii şi adolescenţi, la TIFF, are scene fierbinţi, construind legătura fizică şi emoţională dintre două tinere ce trăiesc în acelaşi sat. Pelicula a fost prezentată la mai multe festivaluri de film în cadrul zilelor filmului gay,  iar site-ul românesc www.cinemagia.ro îl marchează „interzis sub 14 ani”.

„Adolescenţii percep corect astfel de subiecte”

„Am văzut trailerele, deoarece vroiam să ştiu la ce filme merg cu fetiţa mea de 10 ani. Am rămas foarte surprinsă de tematica propusă. Nu consider că sunt filme pentru copii. Mă simt jignită că organizatorii cred că în felul acesta îi învăţăm pe copii complexitatea şi diversitatea vieţii”, este de părere Corina Abrudan, mamă a unei eleve din clasa a V-a. „Nu m-a deranjat prezentarea unor oameni în mizerie, a unor copii însinguraţi, ci violenţa şi sexualitatea explicită, nu cea gay”, completează părintele. Programul pentru copii şi adolescenţi, care se numeşte „educaţional”, a fost girat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj.
„Nu ne-am ferit să alegem o gamă largă de abordări. Trăim în timpuri în care subiectele  sunt cât se poate de actuale, nu pot fi considerate ca fiind «tabu». Suntem convinşi că deja adolescenţii de 14 ani, pentru care este adresat filmul, percep corect astfel de subiecte”, spune Oana Răsuceanu, purtătorul de cuvânt al festivalului. Ea a mai precizat că pe afişul filmului este specificată vârsta minimă pentru vizionare, +14. „Profesorii şi părinţii ştiu exact pentru ce categorii de vârstă sunt programate filmele”, a încheiat ea.

Copiii ar trebui pregătiţi dinainte

Reprezentanţii IŞJ Cluj recunosc că nu au vizionat filmele, ci au citit doar sinopsisurile. „Le-am dat mai departe, şcolilor, şi ei au decis dacă se înscriu în program sau nu, în ideea că am putea să câştigăm public pentru cinematografe. Copiii sunt expuşi la foarte multe scene violente la televizor. Totul este să li se explice înainte”, susţine inspectoarea Simona Sălăgean, responsabilă cu programul educaţional din partea IŞJ Cluj.
Pe de altă parte, psihologii cred că astfel de filme pot să-i bulverseze emoţional pe copii şi adolescenţi. „Este important să li se pregătească setul mental de către părinţi sau profesori. În cazul în care scenele sexuale sunt, într-adevăr, explicite, chiar dacă sunt pregătiţi, acestea îi pot bulversa emoţional”, este de părere psihologul Daniel David.

Fişe pentru vizionare

În programul educaţional pentru copii s-au înscris, până acum, 1.300 de elevi de la mai multe şcoli şi licee din Cluj-Napoca şi localităţile limitrofe, iar numărul lor este aşteptat să crească. Preţul unui bilet este de patru lei pentru copii şi adolescenţi. După proiecţia de mâine, de la ora 10.00, a filmului „My summer of love”, elevii vor primi fişe de film în care îşi vor putea da cu părerea vizavi de subiectul tratat pe ecran.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite