Fiica lui „Micky Şpagă“, pe urmele tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi cei cărora fostul director al CN CFR, Mihai Necolaiciuc, le oferea milioane de euro prin contracte-paravan îşi continuă liniştiţi afacerile. Caracatiţa din spatele „Bunicuţei Kilowatt“ are tentacule care ajung în familia lui „Micky Şpagă“. Fiica acestuia, Livia Mihăilescu, încasa dividende din afacerile „grupării Necolaiciuc“.

Cazul „Bunicuţa Kilowatt“, dezvăluit de „Adevărul“, scoate la iveală un mecanism ingenios prin care se primesc bani obţinuţi, conform DNA, în mod suspect.

Acţionar majoritar într-o companie care face tranzacţii cu energie, Transenergo Com SA, Ileana Olah (74 de ani) este paravan pentru fiul său Iosif Brazdău (54 de ani). Însă, în afacere, elementul-cheie este mâna dreaptă a lui Necolaiciuc, fostul său consilier juridic, Octavian Costea (32 de ani). Este omul care a parafat toate afacerile grupării (Mihai Necolaiciuc, Dumitru Creştin, Adrian Gaşpar) pe axa Compania Naţională CFR. Procurorii spun că acesta este „iepurele“, cel care ia totul asupra sa.

Participanţi la profit sunt, coincidenţă sau nu, apropiaţi de-ai lui Şerban Mihăilescu, zis „Micky Şpagă“, fost înalt demnitar în timpul guvernării PSD (2000-2004), când a ocupat fotoliul de secretar general al Guvernului. Mai mult, fiica sa, Livia Ana Mihăilescu, a participat la profit, ca urmare a strânselor relaţii cu gruparea.

„Iepurele“

Octavian Costea, consilierul juridic al lui Necolaiciuc, a avut un rol important în compania „controlată“ de Ileana Olah, SC Tranenergo Com SA. Tot el a  fost folosit şi pe post de „iepure“. Din postura de consilier juridic al lui Necolaiciuc, în 2003, Octavian Costea a aprobat un contract în urma căruia compania de stat a cumpărat 60.000 de litri de ierbicid, cu 41 de euro pentru un litru, de la o firmă din Vâlcea. Acelaşi Costea apare însă şi ca membru în comisa Bursei Române de Mărfuri care a organizat licitaţia.

După un an, Costea apare în firma controlată de „Bunicuţa Kilowatt“ şi cumpără creanţele acumulate de CFR, în urma contractului parafat de el însuşi cu firma din Vâlcea. Pentru a obliga statul să plătească,  Transenergo se judecă şi acum cu CFR. Adresa prin care Transenergo solicită plata datoriilor este semnată de directorul general Octavian Costea. Cele mai mari profituri de pe urma semnăturii consilierului Octavian Costea le-a obţinut însă gruparea Necolaiciuc, printre ai cărei membri se regăseşte şi numele Livia Ana Mihăilescu, fiica lui „Micky Şpagă“.

Livia intră, ia dividendele şi pleacă

Fiica lui „Micky Şpagă“ este femeie de afaceri. Are 40 de ani şi o situaţie materială stabilă şi cu perspective. Locuieşte într-o vilă imensă, din care deţine jumătate. Conform unui material al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie, cealaltă jumătate îi aparţine fiului lui Octav Cozmâncă. Ea face profit din afacerile apropiaţilor lui „Micky Şpagă“, tatăl ei. Unul dintre aceştia este Adrian Gaşpar, cel care i-a fost consilier lui Micky când era secretar general al Guvernului. Un alt apropiat este Dumitru Creştin. Modul în care Livia obţinea bani este unul ingenios.

Firma celor doi primea, prin Necolaiciuc şi Costea, contracte cu CFR. Ca să nu bată la ochi, fiica demnitarului devenea acţionar, cu 25%, în firma câştigătoare după ce banii intrau în conturi. O făcea după, ca să nu se poată spune că este un contract cu dedicaţie pentru „Micky Şpagă“.

De exemplu, SC Rom Tehno Invent SRL, firma lui Gaşpar şi Creştin, a vândut CFR-ului, în 2001, un calculator cu 1,4 milioane de euro. La o lună după semnarea contractului, Livia a luat 25% din firmă, iar după efectuarea plăţilor de către CFR a ieşit din ea. Un calcul simplu arată că, din cei 1,4 milioane de euro, Livia ar fi obţinut un sfert din profit, adică peste 300.000 de euro. Dintr-un foc şi perfect legal.

Artificiu legal, licitaţie strâmbă

DNA investighează cazul nu pentru a demonta o şpagă legală, ci pentru că firma apropiaţilor lui „Micky Şpagă“ a câştigat licitaţia fără a depune oferta. E drept, societatea „concurentă“ la licitaţie aparţinea aceloraşi persoane, Adrian Gaşpar şi Dumitru Creştin. În fine, după ce şi-a încasat dividendele, Livia Mihăilescu a ieşit din firmă. La scurt timp, ea şi ceilalţi parteneri de afaceri au cumpărat pachetul majoritar de la Scandia SA Sibiu.

Procurorii anticorupţie susţin într-unul dintre rechizitorii că „din declaraţiile învinuiţilor Dumitru Creştin, Bogdan Andrei Alexandru şi Viorel Adrian Gaşpar, precum şi din alte documente existente la dosar, rezultă faptul că, în perioada ce a urmat încasării sumelor de bani de la CN CFR, aceştia au câştigat licitaţia şi au achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni de la SC Scandia Sibiu SA“.

La fel ca partenerii săi de afaceri, Livia este o tipă discretă. Şansele de a obţine un punct de vedere vizavi de afacerile pe care le are sunt egale cu zero.  Un alt element comun al Liviei Mihăilescu şi ceilalţi parteneri de afaceri pare a fi secretomania. Niciunul dintre ei nu răspunde la telefon dacă nu recunoaşte numerele apelanţilor. În cazul Liviei Mihăilescu, nici avocata sa nu a fost dispusă să faciliteze obţinerea unui punct de vedere.

image

Ce puncte de vedere vreţi voi pe aiureli şi pe vechituri care sunt de zeci de ani?  Livia nu are niciun punct de vedere pe asemenea aberaţii. Cu tot respectul v-o spun!

image


 
Şerban Mihăilescu, senator PSD

Dispariţie misterioasă

Mihai Necolaiciuc a dispărut la începutul lui 2005. Este acuzat de procurorii anticorupţie de fraude majore în urma cărora bugetul statului a fost prejudiciat cu aproape un miliard de euro. În prezent, toţi cei care au participat la tranzacţiile negre prin care bugetul României a avut de suferit sunt liberi.

Interesant este şi faptul că Octavian Costea nici măcar nu a solicitat probe în apărarea sa. Oricum, „reţeaua Necolaiciuc“ nu are probleme decât o dată pe lună - când e chemată în faţa instanţei. Iar procesul durează de aproape trei ani. Între timp, banii au dispărut. Doar de câteva milioane de euro s-a mai dat de urmă.

Aşa cum susţin procurorii anticorupţie, au fost găsite doar chitanţele, pentru că banii fuseseră cheltuiţi: materiale de construcţii care au fost folosite pentru casa lui Creştin, de pe strada Johanes Kepler, ţiglă, cărămidă şi tâmplărie PVC pentru Scandia Sibiu, flori exotice, haine de lux şi alte cheltuieli de „fiţe“. Până în momentul de faţă, procurorii au calculat că, din doar cinci afaceri ale grupului cu CFR, paguba creată a fost de 13 milioane de euro.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite