Feuda lui Halaicu de la Mogoşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul primar ales al Capitalei după Revoluţie, Crin Halaicu, deţine la Mogoşoaia un imens palat. Domeniul pe care-l deţine este folosit ca reper în zonă pentru agenţii imobiliari.

Primul primar al Capitalei, din epoca postdecembristă, Crin Halaicu (60 de ani), s-a numărat printre milionarii în dolari ai României. În 1992, cand a ajuns primar general din partea PNL, Halaicu locuia într-o casă modestă. La finalul mandatului de primar, frapa prin opulenţă. 

Crin Halaicu a ales să dispară de pe scena politică, după ce şi-a finalizat mandatul de patru ani. Afacerile imobiliare i-au mers o perioadă. Acum, firmele sale nu-i mai aduc aproape niciun profit. Aproape te întrebi cum îşi permite să-şi întreţină domeniul de la Mogoşoaia.

Reper imobiliar

I se mai spune şi „latifundiarul de la Mogoşoaia". Asta pentru că deţine acolo un adevărat domeniu, despre care se spune că ar fi mai mare decât palatul brâncovenesc din mica localitate de lângă Bucureşti.

Intrarea palatului de pe strada Crinului

Palatul fostului edil este construit în mijlocul unui întins domeniu de peste 1,2 hectare, situat chiar pe malul lacului Mogoşoaia. Valoarea întregului edificiu a fost estimată la peste 5 milioane de euro.

Crin Halaicu locuieşte pe strada... Crinului, în fapt o uliţă plină de moloz şi mormane de gunoaie. Odată ajunşi însă la poarta domeniului lui Halaicu, imaginea se schimbă radical. Te duce cu gândul la conacele din romanele lui Thomas Hardy (scriitor britanic, 1840-1928).

Vila este compusă din 16 camere, aşezate pe patru niveluri - demisol, parter, etaj şi mansardă. Întreaga construcţie a fost edificată în anul 2002.

Două piscine, teren de tenis, ponton...

Anunţul de la intrare pe care scrie mare „câine rău" îţi înfrânează tendinţa de a te apropia prea mult de reşedinţă. Printre zăbrelele din fier forjat se zăreşte o parte a domeniului: o grădină frumoasă,  cu alei pavate cu dale din piatră colorată. Plantele ornamentale care mărginesc aleile sunt trase „la linie".

În jurul reşedinţei străjuiesc mai mulţi pini. În partea dinspre lac a domeniului, Crin Halaicu a amenajat mai multe pergole pentru flori agăţătoare, iar de-a lungul gardului proprietăţii a plantat viţă-de-vie.

Pentru a se relaxa, fostul primar a construit pe vastul său domeniu două piscine şi un teren de tenis, cu nocturnă.

Ca orice proprietar de vilă pe malul lacului care se respectă, Halaicu are şi un mic ponton, pentru a se putea plimba cu barca. Întreaga proprietate este înconjurată de un gard imens, pe care au fost montate camere video.

image


Domeniul lui Crin Halaicu a devenit un adevărat reper geografic. Agenţii imobiliari îl folosesc ca punct de orientare atunci când vor să localizeze loturile de teren din zonă. „Loturi de teren, Mogoşoaia pădure, între baza sportivă FRF şi zona Crin Halaicu (...)", este doar unul dintre sutele de anunţuri imobiliare pentru acea zonă. Preţul zonei, cu toate utilităţile trase la marginea proprietăţii, este acum de aproximativ 150 de euro metrul pătrat.

Afaceri „pe zero"

O vilă precum cea a lui Crin Halaicu de la Mogoşoaia, a cărei întreţinere este foarte costisitoare, te duce cu gândul că proprietarul trebuie să aibă afaceri importante, care merg ca pe roate. Cu toate acestea, vremurile în care fostul edil scotea profituri uriaşe din afaceri imobiliare au apus demult. Crin Halaicu mai deţine în prezent doar două firme, a căror situaţie nu este deloc roz.

Alături de fosta soţie, Carmen

Grupul Imobiliar Bucureşti SRL, înfiinţat în septembrie 1994, adică exact la jumătatea mandatului de primar general, a fost profitabil în primii ani de funcţionare. Declinul a venit după anul 2000, când Halaicu ieşise de pe firmamentul vieţii politice.

Din 2005 şi până în 2009, societatea a fost mai mereu „pe zero" în privinţa profitului. Ultimul an profitabil a fost 2009, când Grupul Imobiliar Bucureşti SRL i-a adus în conturi lui Crin Halaicu 235.000 de lei (60.000 de euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.În 2011, Crin Halaicu a mai înfiinţat o firmă. El a deschis, la Mogoşoaia, restaurantul Mongol Cafe.

Sponsor de partid

Deşi firmele sale nu aduc profit, Crin Halaicu a donat, în ultimii ani, sume importante pentru PNL. În 2009 şi 2010, el a fost cel mai generos sponsor persoană fizică pentru liberali. Doar în 2010 Halaicu a vărsat în puşculiţa PNL nu mai puţin de 140.000 de lei (35.000 de euro).

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în 2010, singura firmă deţinută în acel moment, Grupul Imobiliar Bucureşti SRL, care avea trei angajaţi, a avut profit zero, la o cifră de afaceri de 29.000 de lei (7.000 de euro). 

12.000 de metri pătraţi are domeniul lui Crin Halaicu din comuna Mogoşoaia, judeţul Ilfov.

Primul primar liber ales, primul primar controversat

De numele fostului primar al Capitalei se leagă numeroase scandaluri. Unul dintre cele mai răsunătoare este legat de modul în care Primăria Capitalei, condusă de Halaicu, a concesionat firmei Dalli Exim SRL, în 1995, administrarea a 52 de parcări, cu 3.300 de locuri, în centrul Capitalei.

Crin Halaicu susţine şi acum că nu a avut niciun interes în semnarea contractului care avantaja doar firma privată. Potrivit contractului, catalogat, ulterior, drept ilegal, Dalli Exim SA trebuia să verse în vistieria municipalităţii doar 55,5% din încasări, în condiţiile în care primea locurile de parcare „la cheie", fără să fie nevoită să mai facă vreo investiţie.

Ce nu a spus însă fostul edil este că cei pe mâna cărora a lăsat parcările sunt parteneri de-ai săi de afaceri. Un imens conflict de interese, mare cât palatul de la Mogoşoaia al fostului primar, care, din păcate, la momentul respectiv, nu era sancţionat de lege. 

Conflict de interese cât casa

„Eu am înţeles că sunt trimis acolo să fac o treabă pentru toată lumea. În felul ăsta mi-am făcut şi mulţi duşmani, dar n-am prea ţinut cont de asta", declara Halaicu, în 2011, într-un interviu acordat „Jurnalului Naţional".

image

În 2008, Halaicu conducea un bolid Hummer, în valoare de peste 50.000 de euro

În aceeaşi perioadă, Halaicu şi-a făcut însă şi prieteni. Relaţii de bun augur financiar. Exemplu, cei din „gaşca Dalli". Dalli Exim SRL, înfiinţată în 1993, avea asociaţi, printre alţii, pe Dorin Cocoş (51 de ani), soţul Elenei Udrea, Viorel Jianu (44 de ani) şi Mihnea Gabriel Lucov (41 de ani).

În 1994, cu un an înainte să concesioneze parcările acestei firme, Crin Halaicu a înfiinţat firma Fondul Imobiliar SA. Printre acţionari s-au numărat controversatul Alexandru Bittner (55 de ani), omul de încredere al lui Dorin Cocoş, Viorel Jianu şi Mihnea Gabriel Lucov, adică aceleaşi personaje din „afacerea Dalli". Afacere care a umflat conturi în urma monopolului acordat de Halaicu asociaţilor săi.

Încercările de a-l contacta pe Crin Halaicu, pentru a-şi exprima un punct de vedere, au fost sortite eşecului. Secretara acestuia de la firma Grupul Imobiliar Bucureşti a declarat de fiecare dată că şeful ei nu este disponibil.

image

Domeniul Halaicu, văzut din satelit

Profil Crin Halaicu

- Crin Halaicu a absolvit în 1979 Institutul de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Instalaţii.

- A lucrat ca inginer pe mai multe şantiere, printre care Centrala Hidroelectrică Porţile de Fier 2.

- A fost căsătorit de două ori, ultima oară divorţând în 2010.  Cu prima soţie are un băiat, Andrei, iar  din a doua căsnicie are doi copii minori, un băiat şi o fată.

- La 6 ianuarie 1990, Halaicu a devenit membru al Partidului Naţional Liberal.

- În 1992, a fost ales primar general al Capitalei.

- După alegerile locale din 1996, la care nu a participat, Crin Halaicu s-a retras din viaţa publică, ocupându-se de  afaceri imobiliare.

- A revenit în activitatea politică a PNL în 2009, fiind numitraportorul comisiilor de specialitate PNL Bucureşti.

- A fost, pe rând, vicepreşedinte al organizaţiei PNL sector 5 (1990 - 1992), vicepreşedinte  PNL (1992 - 1994) şi secretar general al PNL (1994 - 1996).



image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite