„Fetiţa cu chibrituri”, spaima căpiţelor
0Copiii sunt fascinaţi să vadă cum ard furajele depozitate în gospodării. Doar în acest an, micuţii lăsaţi nesupravegheaţi au provocat peste 100 de incendii în întreaga Moldovă, care au mistuit mii de tone de fân.
Cei mici cad victime curiozităţii sau pur şi simplu vor să imite gesturile părinţilor, când îşi aprind o ţigară sau când fac focul în sobă. 50 dintre incendiile din judeţul Iaşi au fost provocate de copii.
„Focul îi fascinează în special pe cei cu vârste cuprinse între 5 şi 6 ani. Când îi întrebăm dacă se joacă cu focul, spun că nu. Între ei însă se laudă cu prostioarele lor şi, uneori chiar se dau în vileag unul pe altul”, arată Dan Marciuc, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi.
Se joacă pe ascuns cu focul
De multe ori, puştanii provoacă nu doar pagube însemnate, ci şi durere în sufletele părinţilor. „Anul acesta patru copii şi-au pierdut viaţa în incendiile provocate în joacă chiar de ei. În general, profită de lipsa părinţilor sau chiar se ascund de aceştia pentru a se juca nestingheriţi cu focul, în grajduri sau depozite de furaje”, adaugă Marciuc.
Pompierii ştiu că puştii rezistă cu greu tenaţiei şi încearcă să-i câştige de partea lor, prin campanii de prevenire, în colaborare cu inspectoratele şcolare.
„Vrem să le arătăm cât de periculos este focul. Pentru a le trezi interesul, le prezentăm echipamentele folosite de noi pentru stingerea incendiilor”, spune Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.
Incendiator la doi anişori
Şi pompierii botoşăneni au avut de furcă din cauza micilor piromani. Potrivit statisticilor ISU, prichindeii au fost răspunzători pentru 34 de incendii provocate în gospodăriile oamenilor.
„Am avut o situaţie mai specială, când un copil de numai doi ani a reuşit să aprindă perdelele din casa părinţilor”, precizează şi Sorin Barbacariu, de la ISU Botoşani.
Numai în cursul zilei de joi, pompierii botoşăneni au intervenit pentru stingerea a două incendii provocate de doi puşti de 5 ani, în comunele Cristeşti şi Vlăsineşti. În ambele cazuri, băieţii s-au jucat cu chibriturile în apropierea depozitelor de furaje. După mai bine de două ore, flăcările au fost stinse. În incendii au ars mai bine de 14 tone de furaje, evaluate la circa 4.000 de lei.
Deşi pompierii consumă resurse importante în lupta cu flăcările, legea nu-i sancţionează pe părinţii care nu-şi „păzesc” odraslele. „După ce stingem focul, nu putem decât să îi sfătuim pe oameni să-şi supravegheze mai atent copiii”, mai spune Dan Marciuc, de la ISU Iaşi.
Micii piromani vor să exploreze realitatea
Psihologii spun că focul este un fenomen foarte interesant pentru oameni în general şi cu atât mai ispititor pentru copii.
„Sunt fascinaţi de foc pentru că reprezintă un stimul foarte puternic.
Ei încearcă practic să cunoscă realitatea, dar nu pot să-şi dea seama la cinci ani că focul este incontrolabil. În situaţia socială actuală, sunt foarte mulţi copii neglijaţi de părinţi şi, implicit, lipsiţi de o educaţie corespunzătoare”, explică psihologul Gabriel Crumpei.
Cum îi oprim să se joace cu focul
Micuţii nu trebuie lăsaţi singuri în apropierea sobelor şi lămpilor.
Nu lăsaţi în depozitele de furaje, poduri, magazii şi grajduri materiale care ar putea produce incendii.
Copiii nu ar trebui să folosească aparatele de uz casnic sau aragazul decât în prezenţa părinţilor.