Feţele cu averi de miliarde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

48 de bogaţi din „Adevărul TOP 500 Miliardari” fac afaceri sau provin din Banat şi Crişana iar cel mai sărac este Cosmin Contra. Zece dintre ei au atins suta de milioane. Printre cei care nu au depăşit acest prag sunt oameni de afaceri cu poveşti foarte interesante.

Dincolo de fraţii Cristescu, Veronica Drăgan, Ovidiu Tender sau fraţii Micula, persoane foarte cunoscute publicului, aflate în vârful topului, se află zeci de milionari care nu au fost atât de mediatizaţi. Din Caraş-Severin, până în Bihor sunt milionari ale căror afaceri au fost rar în atenţia publicului.

Arădenii sunt cei mai săraci

Aradul a fost la un pas să nu aibă niciun milionar în top. Arădenii Floare şi Adrian Cuc sunt singurii milionari în euro din municipiul de pe Mureş. Firma Astral Impex SRL, pe care o deţin cei doi fraţi, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de169 de milioane de euro. Afacerea arădenilor merge strună din 2005, când au obţinut licenţa de dezvoltare a reţelei de supermarketuri SPAR. Fraţii Cuc plănuiesc investiţii în valoare de 350 de milioane de euro în 250 de supermarketuri.

Timişoreanul surpriză

Despre timişorenii Emil şi Marius Cristescu sau Ovidiu Tender, aflaţi pe locurile 4 şi 9 în topul naţional, se ştiu foarte multe. Afacerile lor sau problemele cu legea au fost intens mediatizate. Averile sunt cunoscute publicului. Foarte aproape de vârful topului se află un timişorean foarte discret.

Timişoreanul surpriză pentru public din Adevărul TOP 500 Miliardari este Josef Goschy, a cărui avere a fost evaluată la 290 – 300 de milioane de euro. Până în 1989 acesta a făcut afaceri în Germania, în domeniul asigurărilor. Întors în România cu şase milioane de mărci, Goschy a pus pe picioare prima firmă de asigurări din ţară, Unita. Ulterior s-a extins şi în turism. În vârstă de 77 de ani, Goschy este foarte dinamic. „Timpul meu liber este serviciul. E o pasiune să lucrez la birou”, a declarat milionarul pentru Adevărul.

Cărăşenii cu idei de milioane

Banatul montan nu l-a dat numai pe controversatul miliardar Iosif Armaş. Doi dintre milionarii în euro din top sunt oameni de afaceri cu o imagine impecabilă, care au reuşit prin multă muncă pornită de la o idee de afaceri.  Reşiţenii Ilie Stoichescu şi Ioan Popa au construit curat, de la zero.

Stoichescu a înfiinţat firma Terra Sat, operator de televiziune prin cablu şi apoi o companie de transport. Ulterior a vândut firma de cablu către operatorul RCS. Averea lui este evaluată la aproape 33 de milioane de euro.

Ioan Popa este cel care a înfiinţat brandul de paste făinoase „Monte Banato”, care i-a adus o avere de aproape 11 milioane de euro. În 2007 acesta a vândut 60 la sută din afacerea cu paste către Barilla, în schimbul sumei de zece milioane de euro. Banii obţinuţi astfel sunt investiţi într-un proiect de dezvoltare turistică a zonei Semenic.

Săracul milionar bogat

Cel mai sărac milionar din regiune este fotbalistul timişorean Cosmin Contra. Situat pe locul 485 în Adevărul TOP 500 Miliardari, Contra are o avere de aproximativ opt milioane de euro. Nu este singurul fotbalist bănăţean din Top. Reşiţeanul Cristian Chivu, aflat mai departe de coada topului, pe locul 297, are o avere evaluată la 25 de milioane de euro.

În topul regional Contra este lanternă roşie alături de omul de afaceri George Ciobanu, aflat pe locul 47, 474 în topul naţional. Fost şef de vamă, Ciobanu şi-a făcut, oficial, averea de nouă milioane de euro din imobiliare şi hoteluri. Pe locul trei din coada topului regional sunt, la egalitate, oamenii de afaceri Octavian Mareş, Ioan Georgiu şi Mihai Iova. Toţi au averi estimate la 9 – 10 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite