Feteasca de puşcărie, la preţ de apă plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Feteasca de puşcărie, la preţ de apă plată
Feteasca de puşcărie, la preţ de apă plată

Fetească Albă, Cabernet şi Merlot, vinuri nobile produse de deţinuţii de la Penitenciarul Pelendava din Craiova, sunt scoase la mezat. În căutare de noi surse de finanţare, şefii penitenciarului au decis să vândă vinurile. Le dau la preţ foarte mic (3 lei pe litru) tocmai pentru că au nevoie mare de bani. Click aici pentru FOTOGALERIE.

Conducerea Penitenciarului Pelendava a dat un anunţ la rubrica de publicitate a unui cotidian local: “Penitenciarul Pelendava vinde din stoc vin alb - Fetească Albă şi vin roşu - Merlot+ Cabernet, la preţul de 3 Ron (TVA inclusă). Tel: 0251.52.22.74, int. 107” şi acum aşteaptă clienţi.

Mariana Rogojineanu este angajata penitenciarului. Lucrează la cramă de ani buni şi spune că licoarea este cu adevărat savuroasă: „ Are un gust de nu îi poţi rezista. La noi se dă ca pâinea caldă”.

Via de la Pelendava a produs anul trecut 40 de tone de struguri. „Avem opt hectare de viţă nobilă, care a fost pusă în curtea penitenciarului, nici nu o să vă vină să credeţi, în anul 1966. Avem 35 de tone de vin alb şi cinci de vin roşu. Noi îl vindem pentru cei care au nunţi, botezuri şi la restaurant. Am văzut că avem priză, doar este 100% natural. Noi avem doar produse bio aici. Nu punem chimicale “, a spus comisarul şef Ştefan Vancea, director adjunct tehnic în cadrul Penitenciarului Pelendava din Craiova.

Mândri de recolta lor

Crama este plină cu butoaie mari din stejar, de 4.400 de litri, doldora cu licoarea lui Bachus.

Deţinuţii sunt pionii principali: ei culeg strugurii, ei în zdrobesc, pun totul în butoaie şi tot ei au grijă să fie strecurat vinul atunci când se opreşte din fermentat.

„După ce culegem ciorchinii plini de boabe, îi ducem la stropşitoare (teasc, n.r.). După, se filtrează totul, iar produsul final are un gust de nu te-ai mai opri din băut“, a povestit Liviu Potinc, acuzat de viol.

Florin Posnac (22 de ani) este acuzat de vătămare corporală. De doi ani lucrează în podgoria unităţii.

„A început să îmi placă să muncesc în vie. Mai am de stat aici zece luni. După, sper să mă angajeze undeva, chiar la o cramă. Dacă ne facem treaba ajungem să câştigăm şi un salariu minim pe economie, iar şapte zile din pedeapsa ni se scad lună de lună“, a povestit deţinutul.  Împreună cu colegii săi a încercat ambele sortimente, însă spune cel roşu este cel mai bun.

“E bun când îl beau bărbaţii pentru femei”, glumeşte Florin.

Deţinuţii se pregătesc de pe acum pentru o nouă provocare: culesul viei. Ciorchinii de struguri care cântăresc şi două kilograme aşteaptă să fie adunaţi după data de 10 septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite