Premiul Festivalului de Chitară pleacă în Chile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premiul Festivalului de Chitară pleacă în Chile
Premiul Festivalului de Chitară pleacă în Chile

Sebastian Montes a câştigat premiul cel mare la două categorii ale Festivalului Internaţional de Chitară „Transilvania“. Alecu Cipai, un chitarist clujean în vârstă de zece ani, a câştigat premiul întâi la trei categorii de vârstă.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania s-a încheiat, ieri, cu festivitatea de premiere şi cu un ultim recital de marcă. Premiul cel mare al Festivalului, o chitară în valoare de 3.500 de euro realizată de maestrul lutier Constantin Dumitru a luat drumul Americii de Sud.
Sebastian Montes, din Chile, a câştigat premiul întâi atât la categoria D, chitară solo (open), dar şi la categoria B, muzică de cameră, unde a luat premiul întâi împreună cu partenera sa de duo, Katrin Klingeberg. Sebastian Montes are 30 de ani şi cântă la chitară de la vârsta de 15 ani. Este pentru prima dată în România, spune că i-a plăcut Clujul şi organizarea festivalului şi este nerăbdător să se întoarcă la ediţia de anul viitor, când va susţine un recital.

Emoţii pentru cei mici

Cu siguranţă, cele mai mari emoţii le-au avut tinerii chitarişti, mulţi dintre ei aflaţi la primul concurs de o asemenea anvergură. Cel mai mic dintre aceştia a fost Robert Ignat, în vârstă de opt ani, care a primit un premiu special din partea organizatorilor, Asociaţia de Chitară Transilvania.
Categoria A, dedicată copiilor de până la 10 ani, a fost câştigată de clujeanul Vlad Soare, elevul profesorului Ştefan Trifan. La categoria B, dedicată chitariştilor de până la 13 ani, premiul întâi a fost împărţit între bucureşteanul Ioan Oprişan şi Alecu Ciapi, din Cluj-Napoca.

„A fost dorinţa lui“

Alecu Ciapi, în vârstă de 10 ani, a mai câştigat premiul întâi şi la categoria C, dedicată chitariştilor de până la 17 ani, unde l-a împărţit cu Maria Bunea, dar şi la categoria A, muzică de cameră (până în 15 ani - n.r.), în duo cu Sergiu Hudrea.
Alecu a fost încurajat de părinţii săi, veniţi cu camera video, pentru amintiri. Cântă la chitară de la vârsta de şase ani, iar părinţii lui spun că a fost chiar ideea lui. „A fost ideea lui Alecu. Pur şi simplu şi-a dorit să cânte la chitară, nici eu şi nici soţul meu nu suntem muzicieni. Nu i-a luat mult să ne convingă, pentru că este singurul nostru copil“, spune Ofelia Ciapi.
Tatăl său, Vicenţiu Ciapi, spune că fiul său a participat până în prezent la 37 de concursuri, dintre care a luat premiul întâi la 24.

Un duo cu tradiţie

lBiserica Reformată a fost, din nou, plină aseară de clujenii dornici să asculte concertul de final al Festivalului Internaţional de Chitară Transilvania, susţinut de duo-ul de chitară şi bandoneon (acordeon mic) Giampaolo Baldini şi Cesare Chiacchiaretta. De altfel, cei doi italieni sunt oaspeţi vechi ai festivalului, ei fiind prezenţi şi la ediţiile din 2007 şi 2006. Timp de două ore, Baldini şi Chiacchiaretta au delectat audienţa cu lucrări semnate Arturo Piazzola, Fernando Tavolaro, Tomas Gubitsch şi Angel Villoldo. Chiar dacă s-a mai rărit pe parcursul concertului, publicul s-a dovedit încântat de recital, astfel încât aceştia au bisat de două ori, în aplauzele entuziaste ale clujenilor rămaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite