Festival de umor popular în Jibou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

premieră, pe trei secţiuni, interpretare, caricaturi şi epigrame.Au participat formaţii şi interpreţi activi din mai multe cămine culturale, cele mai gustate de public fiind formaţiile din

premieră, pe trei secţiuni, interpretare, caricaturi şi epigrame.
Au participat formaţii şi interpreţi activi din mai multe cămine culturale, cele mai gustate de public fiind formaţiile din şanţ, judeţul Bistriţa-Năsăud, Bălnaca, judeţul Arad, şi şuncuiuş-Bihor. Localnici cu talent nativ au prezentat aspecte din viaţa de zi cu zi, sub forma unui teatru nescris, care i-a făcut pe spectatori să se prăpădească de râs. Echipa din şanţ a prezentat povestea unei femei văduve necăjite, pasată de la una la cealaltă de nurorile sale, iar actorii amatori din Bălnaca s-au distrat pe tema amantului prins de soţ şi modalitatea de pedepsire în faţa soţiei, pus să mănânce sare şi să bea apă. ţăranii-artişti susţin că textele le aparţin şi că sunt inspirate din viaţa reală.

Trofee din personajele lui Creangă
Ceea ce a particularizat festivalul, după cum ne-a relatat şi umoristul Cornel Udrea, au fost premiile oferite de către Ionela Lungu, artistă plastică din Humuleşti, care a adus la Jibou măştile din lut ars ale personajelor din povestirile lui Creangă. Smărăndiţa Popii, Gerilă, Păsărilă, Dănilă Prepeleac, dar şi Păcală şi Tândală au fost transformate astfel în trofee şi oferite participanţilor. Secţiunea epigrame a competiţiei, cu tema "Aviară, aviară, da să ştim şi noi", a fost câştigată de epigramistul clujean Eugen Albu, care i-a devansat pe ieşeanul Vasile Larco şi brăileanul ştefan Frunză. La festivitatea de premiere au mai încântat spectatorii, ca invitaţi speciali, actorii de comedie Vasile Muraru şi Nae Lăzărescu.

După cum ne-a declarat Liviu Petriş, directorul Casei de Cultură din Jibou, ideea de a organiza festivalul i-a venit după ce a participat, cu propria formaţie, la manifestări similare din ţară. "Am dorit să-i aducem şi pe alţii la noi în oraş", ne-a spus Petriş, care a evoluat şi el în grupul umoristic Rapangaliţa, obţinând trofeul "Capra cu trei nurori". În prezent se mai desfăşoară festivaluri de umor popular la Macea-Arad şi la Găeşti - Povestea vorbei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite