Femeile din Timiş duc lipsă de bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TIMISOARA: Numărul femeilor este mult mai mare decât al bărbaţilor

În municipiile Timişoara şi Lugoj se înregistrează cea mai mare diferenţă între numărul femeilor şi cel al bărbaţilor.

Reprezentantele sexului frumos sunt devansate numeric doar în câteva comune din Timiş. Potrivit Consiliului Judeţean femeile din judeţ conduc detaşat, din punct de vedere numeric. „În toată lumea femeile sunt mai multe decât bărbaţii, din simplul motiv că trăiesc mai mult. La naştere se nasc mai mulţi băieţi decât fete, dar media de viaţă a persoanelor de sex feminin este mai mare decât a celor de sex masculin”, a spus şeful catedrei de Asistenţă Socială de la Universitatea de Vest din Timişoara, sociologul Mircea Alexiu.

Pentru situaţia din Timiş specialistul a mai găsit o explicaţie. În perioada de industrializare Timişoara şi Lugojul s-a dezvoltat în industria uşoară, ceea ce a atras fetele din Moldova şi Oltenia. „Când eram director la Colegiul Tehnic Ion Mincu erau clase de 30 de fete, toate din zona Moldovei din Coarnele Caprei”, a mai spus Alexiu.

Bărbaţi disponibili la sate


Cifrele arată că, în toate oraşele din Timiş, reprezentantele sexului frumos conduc din punct de vedere numeric. Dacă în Deta, Sânnicolau Mare, Jimbolia sau Făget diferenţa este mică, în municipiile Timişoara şi Lugoj, diferenţa creşte odată cu numărul populaţiei. În oraşul de pe Bega, spre exemplu, sunt cu aproape 19.000 de femei mai mult decât bărbaţi. La Lugoj, diferenţa dintre persoanele de gen feminin şi cele de gen masculin este de peste 2.000 de persoane. Localităţile în care numărul bărbaţilor îl depăşeşte pe cel al femeilor sunt în mediul rural, cum ar fi: Giarmata, Sânandrei, Ştiuca, Darova sau Ohaba  Lungă. La Darova sunt 1.450 de femei şi peste 1.500 de bărbaţi, Cu toate acestea soţiile sunt mai mult singure. „Sunt mai mult femei în comună pentru că bărbaţii sunt plecaţi la lucru în străinătate” a spus primarul din Darova, Nicolae Costândana.

Femeile mai pot găsi bărbaţi disponibili la Ohaba Lungă. „Aici ducem lipsă de femei. Nu ştiu din ce cauză. Au venit foarte multe din Maramureş. S-a căsătorit una şi s-au anunţat între ele”, a spus primarul localităţii, Ion Lăzărescu.

Femeile iau şi decizii

În Consiliul Judeţean Timiş sunt şase reprezentante ale sexului frumos, iar în Consiliul Local Timişoara sunt cinci. Cu toate că sunt inferioare din punct de vedere numeric, calităţile lor sunt evidente. „Au ajuns unde sunt prin valoare şi muncă. Fac parte din comisii importante ale CJT”, a spus preşedintele Constantin Ostaficiuc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite