Fazani olteneşti daţi cu şase euro bucata în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fazani olteneşti daţi cu şase euro bucata în Italia
Fazani olteneşti daţi cu şase euro bucata în Italia

Peste 4.000 de păsări de la fazaneria din Pătulele au fost trimise spre fondurile cinegetice de lângă localitatea italiană Brescia. Italienii preferă păsările crescute în Pădurea Fulga pentru că nu sunt obişnuite cu omul, fiind ţinute în condiţii asemănătoare celor din sălbăticie.

Toată vara, lucrătorii de la Pătulele s-au străduit să crească fazani de primă clasă. Este prima condiţie pentru ca păsările să fie acceptate la export. Oamenii recunosc că nu le-a fost uşor şi au muncit pe brânci.

„Ne descurcăm destul de greu, pentru că nu avem subvenţii. E cea mai mare fazanerie din ţară şi subvenţiile din partea statului ar putea fi un ajutor, dar nu putem să le primim pentru că suntem de stat“, a precizat Sandu Toia, administratorul fazaneriei. Ca într-o partidă de vânătoare, crescătorii au făcut, miercuri, pe gonacii. Ei au gonit păsările, dar nu în bătaia puştii, ci în cuştile italienilor.

Activitatea nu e rentabilă

Crescătorii români se plâng că afacerea nu este deloc profitabilă pentru ei, în condiţiile în care un fazan a fost vândut italienilor cu doar şase euro. Deşi nu acoperă nici măcar cheltuielile cu creşterea păsărilor, de aproximativ nouă euro, preţul de vânzare a fost cel mai bun dintre cele primite în urma licitaţiei. Un italian plăteşte, pentru a vâna un fazan, aproximativ 16 euro. În fazaneria din Pătulele au mai rămas 3.000 de fazani care-şi aşteaptă cumpărătorii.

Deocamdată, Direcţia Silvică Mehedinţi nu are un alt contract de onorat. „I-am scos deja la licitaţie. Vom vedea cine e amator de fazani, fie că e din ţară, fie din străinătate“, a declarat Ion Megan, directorul Direcţiei Silvice Mehedinţi. Înainte de venirea iernii, toate păsările sunt vândute, iar activitatea de creştere a fazanilor se reia primăvara. Potrivit sursei citate, nu se ştie dacă anul viitor, fazaneria va mai avea acelaşi număr de fazani, întrucât activitatea este nerentabilă. „Activitatea nu e rentabilă, din cauza hranei scumpe. Creşterea fazanilor presupune o dietă specială“, a adăugat Ion Megan.

Fermele româneşti au ajuns să exporte aproape în totalitate producţia în Italia, deoarece, pe piaţa internă, fazanii nu mai sunt căutaţi. Regia Naţională a Pădurilor Romsilva este cel mai mare producător de fazani vii, cu o vechime în această activitate de peste 80 de ani. Ferma de creştere a fazanilor de la Pătulele, cea mai mare din ţară, se află la 60 de kilometri de Drobeta-Turnu Severin, într-un perimetru delimitat şi protejat, fiind administrată de Direcţia Silvică Mehedinţi. Ferma a atins apogeul în 1998, când aici au crescut 28.000 de fazani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite