Faţa necunoscută a oboselii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţa necunoscută a oboselii
Faţa necunoscută a oboselii

Durerile musculare care determină o stare de oboseală accentuată pot semnala prezenţa fibromialgiei, o boală cu manifestări confuze, ale cărei cauze nu sunt pe deplin cunoscute.

Pentru că simptomele sale se confundă cu cele ale bolilor reumatismale, fibromialgia este diagnosticată, de cele mai multe ori, greşit. De asemenea, boala mai poate fi diagnosticată ca sindrom al oboselii cronice sau chiar ca afecţiune psihiatrică, din cauza componentei depresive.

Deşi figurează în nomenclatorul de boli al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii încă din 1992, fibromialgia nu este încă foarte cunoscută. Unii medici nu consideră fibromialgia o boală, deşi durerile musculare şi articulare, oboseala şi tulburările de somn afectează semnificativ viaţa pacientului. Nu se ştie exact care sunt cauzele acestei afecţiuni, unele cercetări asociind-o cu o serie de modificări prezente la nivelul unor neurotransmiţători precum serotonina.

Poate fi însoţită şi de stări de anxietate

Se poate vorbi de fibromialgie atunci când durerile de spate, umeri, gât şi articulaţii ale membrelor persistă de cel puţin trei luni, când acestea devin greu de suportat şi când sunt însoţite şi de tulburări de somn şi de oboseală accentuată. Un alt criteriu pentru diagnosticul acestei boli este apariţia senzaţiei de durere la presiunea în anumite puncte sensibile caracteristice fibromialgiei, cel puţin 11 din cele 18 (vezi grafic).

Alături de aceste simptome, mai pot apărea stări depresive, anxietate, rigiditate sau „înţepenire” a corpului, dureri de cap şi faciale, tulburări digestive, precum şi unele probleme de concentrare. Simptomele se pot amplifica în contextul unor evenimente stresante sau după unele traume fizice.

Femeile, mai afectate decât bărbaţii

Peste 70 la sută din cazurile de fibromialgie sunt depistate la femei, cele mai afectate fiind cele cu vârste cuprinse între 30 şi 55 de ani. Potrivit mai multor cercetări, hormonii sexuali feminini ar influenţa apariţia acestei boli. Dimpotrivă, testosteronul, hormon sexual masculin, le oferă bărbaţilor o oarecare protecţie în faţa acestei afecţiuni.

Sunt mai expuse bolii persoanele anxioase şi depresive, precum şi cele cu un sistem imunitar slăbit, persoanele sedentare sau, dimpotrivă, cele care au o activitate fizică intensă. De asemenea, fibromialgia este mai frecventă la cei care suferă de artrită reumatoidă, de lupus eritematos (boală autoimună) şi de insuficienţă tiroidiană.

Nu există un tratament eficient

În prezent, în Uniunea Europeană, nu există medicamente aprobate pentru fibromialgie. În general, pacienţii care prezintă simptomele bolii primesc tratament pentru atenuarea oboselii, durerii şi depresiei.

image

Unele exerciţii pot ameliora durerile date de fibromialgie

Este ideal ca terapia acestei boli să se efectueze într‑un centru de recuperare medicală, unde se pot realiza şedinţe de kinetoterapie, masaj şi de fizioterapie.

Înotul poate ameliora durerile

Durerile date de fibromialgie pot fi calmate prin practicarea înotului. De asemenea, exerciţiile fizice realizate în apă (aquagym) şi acupunctura pot fi eficiente atât în ameliorarea durerilor, cât şi în reducerea anxietăţii şi oboselii.

Specialistul nostru

Dr. Radu Leon George, medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

Sindromul fibromialgic (fibromialgia) este o afecţiune caracterizată prin durere cronică musculoscheletică, înţepenire a articulaţiilor şi oboseală generală, în absenţa semnelor unui sindrom inflamator nespecific. Un caracter comun al sindromului fibromialgic este tulburarea somnului. Se asociază, de obicei, cu boli care au o etiologie de stres. Ca tratament, se recomandă fizioterapie, sedative, somnifere, antidepresive, acupunctură sau infiltraţii anestezice în punctele de maximă sensibilitate. Prognosticul bolii este bun.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite