Farmaciile dau compensate pe credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile dau compensate pe credit
Farmaciile dau compensate pe credit

Casa Asigurărilor de Sănătate nu ştie pe ce fonduri se poate baza, dar i-a convins pe  farmacişti să meargă pe încredere. Jumătate din factura lunii iunie nu a fost nici până acum achitată, iar luna iulie a intrat pe restanţe.

Reprezentanţii farmaciştilor s-au întâlnit ieri cu conducerea Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS) pentru a afla cum se poate rezolva problema reţetelor compensate în condiţiile în care banii alocaţi în acest an s-au epuizat.
În tot cursul zilei de 1 octombrie,  mai multe farmacii au refuzat să mai elibereze medicamente compensate în aşteptarea unei decizii oficiale a Colegiului Farmaciştilor Bistriţa-Năsăud.

Termene de plată de 120 de zile

Noul director al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, le-a cerut farmaciştilor să nu sisteze eliberarea compensatelor, deoarece există deja o suplimentare de buget, iar cifrele vor fi comunicate în cel mult o săptămână. „Nu ştiu câţi bani vom avea la dispoziţie pentru compensate, pentru că nu am primit încă defalcarea pe bugete, însă banii vor fi plătiţi, chiar dacă se va intra cu plăţile în 2010“, a declarat Camelia Ilişuan. În plus farmaciştilor li s-a mai spus şi că termenele de plată a facturilor vor trebui prelungite de la scadenţa de 60 de zile cum este acum, la 90 şi chiar 120 de zile.
„Ştim că vor avea dificultăţi cu furnizorii, care deja le-au tăiat facturi de penalităţi, dar aceasta este conjunctura specială în care ne aflăm“, mai spune preşedinta CJAS. Deocamdată, Colegiul Farmaciştilor va merge pe încredere şi a hotărât să recomande farmaciilor să elibereze medicamente compensate.

Farmacişti îngrijoraţi

„Doamna preşedinte ne-a prezentat doar un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii şi nimic altceva. A fost prima întâlnire cu dânsa de când este în funcţie, însă ne-a făcut o impresie bună, mergem pe încredere“, a spus farmacista-şefă de la Polifarm, Elena Puiu.
Aceasta şi-a arătat însă îngrijorarea în privinţa decalării termenelor de plată. „Va genera un adevărat blocaj, acum termenul de plată este de 60 de zile, furnizorii mai acceptă o întârziere de încă 10-15 zile, dar nu mai mult, nicidecum 120 de zile cum se vrea acum“, mai spune şefa de la Polifarm.
Farmaciile din judeţ au cheltuit în jur de trei milioane de lei lunar cu reţetele compensate în 2009, iar ultima factură achitată este cea din luna iunie. Nici aceasta nu a fost însă plătită integral, ci doar în proporţie de 50%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite