Farmaciile sunt tot mai aproape de colaps

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Farmaciile sunt tot  mai aproape de colaps
Farmaciile sunt tot mai aproape de colaps

Decontările de medicamente de peste 200 de zile blochează activitatea farmaciilor. Acestea mai eliberează compensate, dar nu ştiu pentru câtă vreme.

Farmaciile din Bistriţa sunt afectate de faptul că deconturile se fac cu întârziere de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS).  Ordonanţa de urgenţă cu numărul 104 din 7 octombrie 2009 a decis ca deconturile să se facă la 225 de zile şi nu la 60 de zile, aşa cum se făceau până acum. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţ, Ionel Vasile, spune că, din 1991 încoace, nu s-a mai înregistrat o asemenea situaţie.
Pentru că nu-şi mai permit să cumpere medicamente, iar majoritatea furnizorilor nu acceptă asemenea termene de plată a facturilor, farmaciile trăiesc din stocul actual. „Mulţi vor ajunge să dea faliment, îndeosebi unităţile farmaceutice din mediul rural, dependente, în proporţie mare, de medicamentele subvenţionate“, avertizează Vasile Ionel.

Studiu de caz: Şieu Odorhei

El mai spune că vor reuşi să supravieţuiască doar cei care vând suficiente medicamente cu banii jos. Farmacia  „Anemona“ din Şieu-Odorhei s-a deschis în 2001, iar treaba a mers relativ bine până acum. Ordonanţa cu probleme riscă, însă, să o facă să tragă obloanele.
„Puţini furnizori mai vor să ne dea medicamente în aceste condiţii. Deocamdată, eliberăm compensate doar din ce avem pe stoc. Nu ştiu ce vom face când se vor termina medicamentele aflate pe stoc. Oamenii de aici nu au bani să cumpere medicamente fără reţete compensate. La liber, de abia dacă vindem de 200 de lei zilnic“, susţine Simona Szocz, farmacistul-şef de la „Anemona“ din Şieu-Odorhei.
 
În unele farmacii se fac compromisuri

Farmacista mai spune că 80% din volumul medicamentelor vândute aici sunt solicitate pe reţete compensate şi că, în rest, clienţii solicită mai mult Paracetamol şi Algocalmin. Problemele apar şi la medicamentele de import, cele care trebuie achitate chiar la primire. Doar că oamenii preferă să cumpere un medicament cu efect similar produs în ţară decât unul de import, aşa că farmaciile nu se aprovizionează cu multe medicamente din străinătate.
„Probleme ar fi la medicamentele de import. Acestea trebuie plătite furnizorilor la livrare. Dar sunt unii care preferă un medicament românesc cu acelaşi efect, decât unul de import, care e mai scump“, spune Elena Marica, farmacist-şef la o farmacie din Lechinţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite