Fără nunţi care poluează fonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fără nunţi care poluează fonic
Fără nunţi care poluează fonic

Viitorii miri sunt puşi să semneze la Primărie că nu vor claxona la nuntă. Măsura a fost adoptată după ce o organizaţie ecologistă a cerut măsuri împotriva claxonatului excesiv, adunând peste 1.000 de semnături.

Nunţile din Bistriţa ar putea deveni mai silenţioase pe viitor sau, cel puţin, ar putea să se desfăşoare fără obişnuitele claxoane. Asta şi pentru că un grup de ecologişti a semnat o petiţie către municipalitate, prin care solicită ca nuntaşilor să li se interzică claxonarea intensă la trecerea cortegiului. Demersul iniţiat de ecologişti a  fost semnat în final de 1.126 de bistriţeni, conform unui tabel anexat ordinii de zi a şedinţei din 29 octombrie.
 
Pe lângă afişarea interdicţiei la loc vizibil, petiţionarii solicitau adoptarea unei hotărâri de Consiliu Local care să o întărească, dar şi panouri de afişaj şi semne de circulaţie în oraş, menite să-i descurajeze nu numai pe nuntaşi, dar şi pe şoferii de la Ambulanţă, Pompieri şi poliţie.

Viitori miri sunt preveniţi

„Primăria nu are alte competenţe decât ce am făcut până acum. Viitorilor miri li se aduc la cunoştinţă prevederile legii privind claxonatul când depun actele şi încă o dată la Starea Civilă“, explică primarul Ovidiu Creţu. Acesta nu împărtăşeşte pe deplin punctul de vedere al petiţionarilor şi se întreabă retoric câţi dintre cei care au semnat petiţia s-au căsătorit în ultimii trei ani.

Deşi la intrarea în municipiu există un semn de circulaţie care restricţionează claxonatul, iar două texte de lege plus o hotărâre de Consiliu Local, veche de 12 ani, prevăd sancţiuni pentru cei care abuzează, acestea sunt departe de a fi respectate.
 
Claxonatul, greu de combătut

Şeful Biroului Circulaţie al Poliţiei Bistriţa, Ionel Pop, spune că totul ţine de civilizaţie şi că obiceiurile se schimbă greu, în pofida interdicţiilor. „Pe  nuntaşii care abuzează putem să-i amendăm doar dacă îi prindem asupra faptului. Plângerile ulterioare sunt inutile. În privinţa şioferilor de pe Ambulanţă am făcut verificări, însă nu am depistat nereguli. Această nu înseamnă însă că nu se pot întâmpla“, precizează comisarul Pop.

Deşi nu sunt mulţumiţi în totalitate de rezultat, iniţiatorii spun că demersul lor a schimbat câte ceva:„Iniţiativa noastră este un început. Faptul că au semnat atâţia oameni ne dă speranţe“, spune Alexandru Toniuc, unul dintre susţinătorii demersului împotriva poluării fonice.

Alexandru Toniuc, semnatar demers:
„Iniţiativa noastră este un început. Faptul că au semnat atâţia oameni ne dă speranţe“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite