Fără note în catalog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de azi, profesorii au intrat în grevă japoneză şi vor trece notele elevilor într-o agendă. Măsura îi îngrijorează pe părinţi, care spun că astfel, copiii nu vor mai fi motivaţi să înveţe.

Elevii pot răsufla uşuraţi începând de azi, pentru că indiferent dacă vor fi sau nu pregătiţi, notele lor nu vor mai ajunge în catalog. Nu este vorba de o nouă metodă de notare, ci de un protest al cadrelor didactice, care a început azi. Prin această măsură, ei încearcă să atragă atenţia autorităţilor în legătură cu nemulţumirile lor referitoare la grila de salarizare.

Liviu Marian Pop, liderul Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş şi vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, dă asigurări că forma de protest nu îi va afecta pe elevi. „Trebuie să asigurăm părinţii şi elevii că această formă de protest nu este împotriva lor. Departe de noi gândul acesta. Nemulţumirea noastră este legată de întreaga clasă politică, pentru că şi-a bătut joc de învăţământul românesc în ultimii 20 de ani“, a arătat el.

Pop a mai precizat că forma de protest propusă va avea efect, dacă va fi susţinută de către toţi profesorii, şi la sfârşitul semestrului I şi chiar la sfârşitul anului şcolar. „Ştim cu toţii că în ROF la art57 alin (3) scrie că notele acordare se comunică elevilor, dar nu scrie  însă când să se treacă. Aşa că o să le notăm în caietele proprii şi o să le comunicăm părinţilor şi elevilor, pe care îi asigurăm că pot să stea linistiţi. Nu avem niciun gând rău pentru ei“, a mai arătat el.

Părinţii însă se arată destul de îngrijoraţi de această situaţie. Alina Dănuţ, o băimăreancă de 32 de ani, spune că acestă situaţie i-ar putea demotiva pe elevi să mai înveţe. „În momentul în care ei ştiu că nu vor fi notaţi, nu văd ce motiv i-ar mai putea face să înveţe“, spune ea. O altă mamă a unei eleve de clasa a VI-a îşi face griji pentru notele copilului. „Nu zice nimeni ce se întâmplă dacă profesorul pierde agenda în care îşi va trece notele elevului“, spune ea. 

Nu renunţă la protest

Liviu Marian Pop spune că dascălii maramureşeni nu renunţă la protest, chiar dacă Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat de presă, a recunoscut existenţa unei erori materiale şi a asigurat profesorii că ea este remediată. Greşeala în Legea cadru privind salarizarea unitară a bigetarilor face ca salariile preofesorilor să se diminuze prin anularea sporurilor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale prevăzute de Legea 128/1997 şi de Contractul Colectiv de Muncă.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că această eroare materială din textul legii de salarizare a fost introdusă intenţionat, fiind o dovadă incontestabilă a faptului că Executivul este incapabil să asigure fondurile necesare acoperirii integrale a veniturilor salariale, pentru angajaţii din învăţământ până la sfârşitul anului“, a scris Pop pe blogul său.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite