Fanii USL, filmul unei zile agitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plictisiţi de discursurile liderilor politici, mulţi dintre  manifestanţii de la mitingul USL au abandonat însemnele politice şi s-au amestecat cu protestatarii din Piaţa Universităţii.

Doi bărbaţi stau la o masă, într-un restaurant de fiţe, la doi paşi de Arcul de Triumf din Capitală. Telefoanele le sună  continuu. Cei doi răspund calmi, cu siguranţa organizatorilor care ştiu că planul le-a ieşit. La final, după ce închide telefonul, unul dintre cei doi îi răspunde zâmbind celuilalt: „Da, e gata aprobarea. De aici pleacă în Piaţa Universităţii".

Crin Antonescu (centru) şi Victor Ponta (dreapta) i-au îndemnat pe protestatari să plece acasă  Fotografii: Marian Vilău

În această frază stă ascuns rezumatul mitingului organizat ieri, în Capitală, de către USL. Miile de oameni, aduşi din toată ţara, au fost comasaţi în spaţiul dintre Arcul de Triumf şi Piaţa Victoriei. Au ascultat discursuri mobilizatoare, unele scurte, altele lungi, unele aproximativ punctuale. La final au fost deposedaţi de însemnele electorale ce le purtaseră cu mândrie şi lăsaţi să se îndrepte către Piaţa Universităţii, pentru a se amesteca tăcut cu restul oamenilor care protestează acolo de săptămâna trecută. Aceeaşi oameni care, până la acel moment, stârniseră admiraţia tuturor tocmai prin refuzul categoric de a se revendica din partea unui partid.

Radu Mazăre, enervat de Ponta

Manifestanţii au început să umple Şoseaua Kiseleff din Capitală începând cu ora 15.00. Prin adunătura pestriţă ce umplea străzile puteau fi văzuţi muncitori, pensionari, dar şi o grămadă de minori. Radu Mazăre şi-a făcut apariţia, cu puţin timp înaintea începerii oficiale a mitingului, înconjurat de un grup de femei, tipul fotomodel, toate echipate cu geci de culoare verde, tipul militar, şi bonete, tip Che Guevara, de culoarea roşie.

image

Radu Mazăre a venit însoţit de un grup de tinere din organizaţia PSD Constanţa

La final însă, Mazăre a părăsit mitingul supărat pe Victor Ponta pentru că nu l-a lăsat să vorbească de la tribună, deşi a fost singurul lider PSD care a adus oameni la manifestaţie. Ca şi la ultimele mitinguri, Traian Băsescu a câştigat detaşat concursul neoficial de „cel mai urât personaj din zonă". Aproximativ 90% din scandări îi erau dedicate, cu variaţii semnificative de la „Demisia!", la „Moarte, chiorule!". Această ultimă dorinţă era exprimată de o doamnă care purta un alt înscris pe care se putea citi „Nu violenţei!".

„Noi nu suntem africani!"

Seria discursurilor a fost deschisă de actorul Mircea Diaconu, care a fost urmat de artistul Gheorghe Zamfir, autorul unui discurs halucinant: „Unde este muzica românească adevărată? Pe toate posturile nu auzi azi decât hâţa-hâţa. Toată lumea urlă! Păi ce a ajuns România, ca Burundi?! Noi nu suntem africani! Noi am dat valori, pe Eminescu".

Printre cei prezenţi la miting s-au numărat jurnaliştii Stelian Tănase şi Sorin Roşca Stănescu, ultimul anunţând că se va înscrie în PNL.Tematica discursurilor nu i-a încântat fantastic pe participanţi. Pierduţi în aparatele conceptuale ce le erau vânturate prin faţă, aceştia s-au delectat cu urări morbide la adresa actualei Puteri, urări ce le-au întrerupt de câteva ori discursurile lui Victor Ponta şi Crin Antonescu. „Anul acesta este sfârşitul lui Traian Băsescu şi un nou început pentru România", a afirmat Victor Ponta.

image

Membrii USL au ocupat Şoseaua Kiseleff 

image

În aceeaşi notă, Crin Antonescu l-a caracterizat pe Traian Băsescu drept „ultimul preşedinte comunist". Crin Antonescu a declarat închis mitingul USL, în jurul orei 18.00, şi le-a cerut celor prezenţi să meargă acasă. Totuşi,  în jur de 1.000 dintre manifestanţi au plecat spre Piaţa Universităţii.

"Unde este muzica românească adevărată? Pe toate posturile nu auzi azi decât hâţa-hâţa. Toată lumea urlă! Păi ce a ajuns România, ca Burundi?!''
Gheorghe Zamfir naist

Accident provocat de un microbuz

Un microbuz cu numere de Constanţa care transporta mai mulţi protestatari către mitingul USL a accidentat o persoană pe trecerea de pietoni pe un bulevard din Capitală, a declarat purtătorul de cuvânt de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Marius Militaru.

8.000 de protestatari au participat la mitingul organizat ieri în Bucureşti de USL

Cronologia mitingului

Ora 14.00
- Manifestanţii USL au început să se adune la Arcul de Triumf din Capitală, unde peste o jumătate de oră erau deja câteva sute de persoane.

Ora 14.30
- Şi-au făcut apariţia şi primii parlamentari USL.

ORA 14.45
- Protestatarii şi-au afişat steagurile tricolore şi lozincile, printre care „Un pitic şi cu un chior şi-au bătut joc de popor" sau „Băsescu, nu uita, România nu te vrea".

ORA 15.00
- Peste 7.000 de protestatari au dat startul mitingului USL.

Portocaliul guvernamental, o culoare blamată

ORA 15.45
- Numărul protestatarilor este în continuă creştere. Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a sosit îmbrăcat în haine milităreşti, însoţit de 20 de tineri şi tinere, cu aceeaşi costumaţie: „Vom purta această costumaţie până pleacă chioru'."

ORA 16.20
- Pe scena amplasată în inima manifestaţiei îşi fac apariţia preşedintele PSD, Victor Ponta, şi şeful liberalilor, Crin Antonescu. Răsună puternic "Deşteaptă-te, române!", cântat şi de liderii USL.
 
ORA 16.30
- Seria discursurilor este deschisă de senatorul PNL Mircea Diaconu: „Parcă suntem blestemaţi, să ieşim în stradă din 20 în 20 de ani!" Urmează naistul Gheorghe Zamfir, cu o cuvântare năucitoare, a cărei concluzie a fost: „Suntem poporul cel mai jegos". Pe aceeaşi scenă, ziaristul Sorin Roşca Stănescu a anunţat că se va înscrie în PNL. 

ORA 17.00
- Vorbeşte Victor Ponta: „Anul acesta este sfârşitul lui Traian Băsescu!"

ORA 17.15
- Antonescu le spune protestatarilor: „Nu ştiu pe cine veţi vota, dar vă iubim".

ORA 18.00
- Manifestanţii pleacă spre Piaţa Universităţii, cu un popas în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului.






image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite