Familiile din România au sărăcit cel mai mult în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cum au evoluat averile familiilor din toată lumea. %
Cum au evoluat averile familiilor din toată lumea. %

Averea medie a gospodăriilor româneşti a scăzut în ultimul an cu 36%, aceasta fiind cea mai mare prăbuşire a bogăţiei familiilor din toată lumea, potrivit studiului Credit Suisse - Global Wealth Report 2012.

România este singura ţară din lume unde averea medie pe familie a scăzut, în ultimul an, cu mai mult de 30%. Acest indicator, bogăţia gospodăriilor, cuprinde averea  totală, cu depozite bancare, acţiunile deţinute la diferite societăţi, dar şi proprietăţile imobiliare.

Averea familiilor din România s-a prăbuşit la nivelul a două treimi din valoarea pe care o avea anul trecut, arată studiul Institutului de Cercetare al Credit Suisse.

Asta s-a întâmplat, pe de o parte, din cauza cursului, adică a deprecierii leului, iar pe de altă parte, din cauza prăbuşirii preţurilor la imobiliare. Iar cum ţara noastră este una de proprietari de imobile, iar casele reprezintă cam tei sferturi din averea unei familii, nu este nicio mirare pierderea uriaşă înregistrată în ultimul an.

TOATĂ EUROPA ESTE MAI SĂRACĂ

Suntem urmaţi, la mare distanţă, de Ungaria – cu o scădere de 26% a bogăţiei medii ce revine fiecărei gospodării, apoi de spanioli – unde averea medie pe familie s-a diminuat cu 18%.

La nivel global, printre primii 14 pierzători la capitolul bogăţia gospodăriilor, se numără 12 state europene (cele mai multe din zona euro) şi doar 2 ţări de pe alte continente: India şi Africa de Sud.

Printre câştigători nu se regăseşte niciun stat european: cel mai mult au crescut averile familiilor din Columbia (cu 16%), Algeria, China, Statele Unite şi Japonia. În cifre absolute, cele mai mari sume au pierdut familiile din statele bogate şi cu populaţie mare ale Europei: Franţa, Italia şi Germania.

MAI PUŢINI MILIONARI ÎN UE

Criza se reflectă şi în alte cifre legate de averea europenilor, de exemplu în numărul milionarilor.
 
Dacă în America au apărut în ultimul an circa 962.000 de noi milionari, iar în Japonia numărul persoanelor care au o avere de peste un milion de dolari a crescut cu 460.000, de pe bătrânul continent au dispărut 1,8 milioane de milionari. Nu au dispărut decât din punct de vedere statistic, ceea ce înseamnă că averile celor 1,8 milioane de familii europene au scăzut sub pragul de un milion de dolari.

Din cauza crizei economice şi a frământărilor sociale, Italia, Franţa şi Germania au rămas fără sute de mii de milionari, dar în procente din populaţie, Danemarca este ţara care pur şi simplu s-a prăbuşit la acest capitol:  a pierdut aproximativ 179.000 de milionari în dolari, la o populaţie de 5,4 milioane de persoane.

Ionuţ Bonoiu, redactor şef al revistei „Forbes România“, spune că acelaşi trend s-a înregistrat şi la noi. Mai spectaculoasă, însă, este scăderea averilor din „Top 500 Forbes“. Din aceleaşi motive: „O mare parte din averea milionarilor din top era investită în imobiliare, iar preţurile la imobiliare, în special la terenuri, se duc în jos. Mulţi şi-au băgat firmele în insolvenţă, pentru a-şi conserva averile, şi aşteaptă vremuri mai bune, noi «bule»“, explică Bonoiu.

O astfel de „bulă“ este cea a afacerilor cu energie verde, adică investiţiile în parcuri eoliene şi în producerea energiei solare. Statul „subvenţionează“ cu certificate verzi energia produsă astfel, o afacere foarte profitabilă care va crea în viitor noi milionari.

BOGĂŢIA PE CAP DE PĂMÂNTEAN

Cele mai mari averi medii, care depăşesc 100.000 de dolari pe cap de locuitor adult, sunt în ţările bogate, în America de Nord, vestul Europei, în statele bogate din Asia şi în ţările exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu.

Elveţia este singurul stat din lumea unde averea pe cap de locuitor adult a depăşit pragul de 500.000 de dolari, în 2011. Mai precis, averea medie a cetăţenilor elveţieni era estimată anul trecut la 540.000 de dolari. Anul acesta, media  a coborât la 470.000 de dolari, valoare ce i-a permis ţării cantoanelor să-şi păstreze prima poziţie din clasament.

Departe, pe locul 2, cu o medie de 350.000 dolari, se află Australia, urmată de o altă ţară de pe continentul nostru, Norvegia – cu o medie de 330.000 de dolari. Ambele au înregistrat contracţii cu 10%, la averea adultului, însă şi-au conservat locul în top 10.

Pe locul 4 se află Japonia, unde media ce-i revine fiecărui locuitor este de 270.000 de dolari.

SUA se află pe locul 7, cu 260.000 de dolari. În top se mai află Franţa, Suedia, Belgia, Danemarca şi Italia.

29 de milioane de milionari în dolari

există  acum în toată lumea, dar numărul lor va creşte la
46 de milioane, în 5 ani.


“O mare parte din averea milionarilor români din clasamentul Forbes era investită în imobiliare, iar preţurile din acest sector, în special la terenuri, scad continuu".

Ionuţ Bonoiu
redactor-şef „Forbes România“

Printre primele 14 state ale căror familii sunt mai sărace, 12 sunt
din Europa

Piramida averii globale



Distribuţia globală a averii arată diferenţele uriaşe dintre săraci şi bogaţi. În categoria celor cu averi şi proprietăţi sub 10.000 de dolari intră miliardul de oameni care flămânzesc pe toată Terra, plus persoanele care n-au avut niciodată un venit, precum şi muncitorii săraci de pe toate continentele, ghinioniştii care au dat faliment, cei care n-au fost interesaţi niciodată să acumuleze averi sau să deţină proprietăţi, dar şi tinerii care abia şi-au început o carieră şi nu au făcut încă nicio investiţie serioasă.

În vârful piramidei, arată studiul, se situează cei care au moştenit averi sau cei care au obţinut bogăţii prin muncă şi talent în afaceri, sau cei care pur şi simplu au reuşit să dea lovitura, într-un fel sau altul.

CLASA DE MIJLOC A PLANETEI

Baza este formată din 3,2 miliarde de pământeni, adică peste două treimi din adulţii Terrei, care posedă mai puţin de 10.000 de dolari, fie că este vorba de conturi bancare sau proprietăţi. Ei sunt răspândiţi pe toate continentele, dar ating procente uriaşe în Africa şi India.  Averi între 10.000 şi 100.000 de dolari au peste un miliard de pământeni adulţi, persoane care compun, am putea spune, „clasa de mijloc” a planetei. În această categorie încep să intre tot mai ¬mulţi chinezi, fenomen evident în ultimii ani. În rest, componenţa este cam aceeaşi cu majoritatea populaţiei din Europa, America de Nord şi Australia incluşi aici.  Segmentul de sus al clasei de mijloc, cei cu averi între 100.000 şi un milion de dolari, reprezintă 7% din populaţia Pământului şi posedă aproape jumătate din averea globală (43,1%, ceea ce înseamnă 95.900 de miliarde de dolari).

Numărul milionarilor de pe Terra a ajuns la 29 de milioane, cu multe intrări recente din China.

Cei mai mulţi milionari, 39% din total, sunt americani, iar Japonia are 13% din numărul total de persoane cu averi ce depăşesc un milion de dolari. Pe locul trei se situează Franţa, cu 8% din milionarii lumii, Marea Britanie (6%) şi Germania (unde locuiesc 5% din milionarii Terrei).

CÂT VALOREAZĂ UN OM?


Averea medie ce revine fiecărui adult de pe planetă este de 49.000 USD. În China bogăţia medie pe cap de locuitor adult s-a triplat în 11 ani, de la 6.000 de dolari, la 20.500 dolari. Reamintim că este vorba de o societate foarte polarizată, cu foarte mulţi săraci, iar aceasta este media.



Averea la nivel global.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite