Familii izolate de alunecări de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de gospodării din satele Mosoroasa, Fundătura şi Pleaşa au rămas izolate după ce drumul a luat-o la vale din cauza ploilor. Pământul a început să se surpe duminică. În trei zile, drumul dintre Vlădeşti şi restul comunei s-a deteriorat atât de mult, încât mai poate fi parcurs doar cu piciorul.

„Ponorul“, cum spun localnicii unuia dintre dealuri ce străjuiesc comuna Vlădeşti, a luat-o din nou la vale. Peste 200 de familii trăiesc acum izolaţi, iar în satele Fundătura, Mosoroasa şi Pleaşa nu se mai urcă decât cu piciorul.

„De când mă ştiu, aici au fost alunecări de teren. În urmă cu 15 ani, mi-a plecat casa la vale. Nu mai este locuibilă, aşa că mi-am făcut una mai la vale, iar în cea veche nu mai ţin decât fânul“, a spus Dumitra Iordache, a cărei casă se află în apropierea drumului întrerupt. Ieri, un taximetrist care mergea să ducă câteva măicuţe la Mănăstirea Lacul Frumos, a avut o tentativă de a trece drumul cu un Matiz. Maşina s-a împotmolit, iar măicuţele au împins-o.

„Asta este ultimul drum către Dumnezeu pe care-l mai fac, pentru că altă maşină nici că mai poate trece pe aici“, a spus taximetristul.

Elevii, pe jos către şcoală

Cei 26 de elevi de la clasele I-VIII ale Şcolii Generale fac drumul spre şcoală în „etape“. După orele, parcurg aproximativ doi kilometri cu microbuzul până la locul unde nu se poate circula decât cu piciorul. După ce merg pe jos câteva sute de metri, ei sunt duşi cu un autoturism ARO al unui localnic, care face mai multe drumuri pentru a-i lăsa pe fiecare la casele lor. Atât acest ARO, cât şi alte maşini au rămas izolate.

Localnicii sunt disperaţi că Salvarea nu va putea ajunge la ei în caz de nevoie. „Mie dacă îmi vine rău, aici nu va intra niciodată Salvarea, aşa că o să mor cu zile“, a spus Dochiţa Bogoslov, care este diabetică. „Nu avem magazine în sat, nu putem să ne aprovizionăm, iar în câteva zile nu mai putem trece nici cu piciorul. Am lucrat în Italia şi am văzut poduri de sute de metri, iar aici nu se poate construi un podeţ. Vai de ţara asta!“, a declarat Dumitru Niculicioiu.

O rută ocolitoare, singura soluţie

Primarul comunei Vlădeşti, Sorin Ghiţă, este de părere că singura soluţie este construirea unei rute ocolitoare, de 650 metri, investiţie care ar costa în jur de 500.000 de lei. „Doar într-o primă fază, întrucât pentru consolidarea zonei este nevoie de un proiect mai de anvergură, de aproximativ cinci milioane de lei”, a spus alesul. Totuşi, locuitorii din Pleaşa speră încă să se găsească o soluţie mai rapidă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite