Familia Poteraş, contracte mascate cu Poşta Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Roberta Anastase l-a plantat pe Daniel Neagoe la cârma CN Poşta Română, iar sub mandatul acestuia banii erau scoşi sub forma unor contracte directe cu firme clientelare. În topul listei se află familia Poteraş.

În Ministerul Comunicaţiilor, încă din timpul guvernării PDL, o lege nescrisă, dar cu sfinţenie respectată, spunea că „Poşta Română e a Prahovei", adică a Robertei Anastase (36 de ani). Este preşedintele Camerei Deputaţilor şi parlamentar de Prahova.  Aşa a ajuns preşedinte al Companiei Naţionale Poşta Română Daniel Neagoe (45 de ani). În urma lui a lăsat falimentul, dar a îmbogăţit clientela cercului din care face parte, prin acordarea unor contracte de milioane de euro, fără licitaţii. Contracte care nici măcar nu au respectat obiectivele stipulate, dar pentru care s-au plătit milioane de euro.

Parazitarea Poştei prin contracte de sănătate

Daniel Neagoe (45 de ani) este coleg de partid (PDL) şi de judeţ (Prahova) cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Fost consilier judeţean PDL, Neagoe a fost numit preşedinte al CN Poşta Română la 25 iunie 2010. Este momentul în care pentru Poşta Română cele mai importante companii partenere deveneau cele din Prahova, de acasă de la Roberta Anastase şi Daniel Neagoe.

Roberta Anastase a negat că fostul director al Poştei Române ar fi protejatul său. „De ce mă întrebaţi pe mine de Daniel Neagoe? Nu mă băgaţi într-un subiect cu care nu am nicio tangenţă. Nu eu l-am numit la Poşta Română", a declarat Anastase.  La scurt timp de la instalare, „poştaşul" Neagoe livrează primul contract acasă, la Ploieşti, unui fost coleg de la Consiliul Judeţean Prahova, Vasile Todosia (39 de ani).

La 6 septembrie 2010, Poşta a încheiat un contract, pe o perioadă de 5 ani, în valoare de 5,8 milioane de euro, prin negociere directă, pentru servicii de medicina muncii. Firma aleasă pentru a face controale medicale salariaţilor Poştei a fost Alfa Medical Center SRL, societate despre care se ştia că este controlată de fostul consilier judeţean PDL Vasile Todosia.

Contractul a fost unul care a accelerat boala financiară a Companiei Poşta Română, dar care a însănătoşit financiar clinica Alfa Medical. Metoda: Poşta a optat pentru abonamente, în loc să plătească în funcţie de numărul persoanelor investigate medical. Mai mult, inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că Alfa Medical, deşi a încasat întreaga sumă din contract (5,8 milioane de euro), a prestat doar o parte din serviciile medicale. Ba, i-a mai şi taxat şi pe salariaţii Poştei, aceştia fiind puşi să plătească din buzunarul propriu unele servicii medicale, deşi erau acoperite de contractul respectiv. Prejudiciul estimat de Curtea de Conturi se ridică la 9,5 milioane de lei (2,3 milioane de euro).

Sediul clinicii ploieştene Alfa Medical Center  Foto: alex călinoiu

Vasile Todosia susţine că nu a intervenit pe lângă colegul său de partid, Daniel Neagoe, pentru ca Poşta să-i încredinţeze contractul. „Conform contractului, ne sunau în fiecare lună şi ne comunicau numărul de angajaţi pentru servicii medicale care trebuiau prestate.

Sediul clinicii ploieştene Alfa Medical Center p Foto: alex călinoiu

Nu poate fi vorba de un prejudiciu de 2,3 milioane de euro, când noi nu am încasat o astfel de sumă. Nu ştiu de ce Poşta a preferat negociere directă în loc de licitaţie, oricum nu are legătură cu faptul că sunt coleg de partid cu Daniel Neagoe", a declarat Todosia.

Banii ajungeau la familia Poteraş

Faptul că Alfa Medical Center din Ploieşti ar fi fost controlată de fostul consilier judeţean Vasile Todosia este pe jumătate adevărat. În realitate, clinica abonată la banii Poştei Române are în spate şi familia Poteraş, prin fosta soţie a fostului primar al sectorului 6 al Capitalei. „Fosta soţie", până la un punct. Dar, până la acel punct, să vedem de ce este falsă teoria conform căreia Todosia ar fi cel care controlează clinica din Ploieşti.

În firma Alfa Medical Center nu apare numele lui Todosia. Acţionar majoritar, cu 90 de procente, este firma All Plan Construction şi, ca persoană fizică, o anume Sofia Mihăilescu (59 de ani, din Slănic- Prahova). La momentul tunului financiar dat bugetului Poştei, la 6 septembrie 2010, în firma All Plan Construction erau următorii acţionari:

- Aureliana Poteraş- 50%
- Vasile Todosia-30%
- Alfa Development- 20%

Cristian şi Aureliana, o ultimă afacere-n familie

Fie că au divorţat pentru a-şi proteja averea obţinută din afacerile cu statul, fie că au divorţat din motive „de incompatibilitate", afacerea Poşta pare a fi fost planificată în familie. Cronologic vorbind, lucrurile stau astfel:

- 25 iunie 2010. PDL-istul prahovean Daniel Neagoe este numit preşedinte al CN Poşta Română
- 19 august 2010. Înaintea încheierii „afacerii Poşta", Aureliana Poteraş înaintează acţiune de divorţ.
- 6 septembrie 2010. CN Poşta Română, condusă de protejatul Robertei Anastase, încredinţează contractul de 5,8 milioane de euro firmei Alfa Medical Center, controlată de familia Poteraş (divorţul nu se pronunţase încă).
- 27 septembrie 2010. Se pronunţă divorţul dintre soţii Aureliana şi Cristian Poteraş.
- 29 septembrie 2010. La trei săptămâni după încheierea contractului cu Poşta Română, Aureliana Poteraş îşi vinde părţile sociale din All Plan Construction (acţionar majoritar în Alfa Medical Center), obţinând 440.000 de euro.    

Cristian Poteraş a refuzat să discute despre prejudiciul creat Poştei Române de firma fostei sale soţii, pe motiv că e divorţat. „Eu sunt despărţit de soţie, întrebaţi-mă altceva. Nu am treabă cu aceste contracte, nu răspund decât pentru mine", a fost replica lui Poteraş. Aureliana Poteraş nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere.

2,3 milioane de euro este prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi pentru Poşta Română în contractul cu Alfa Medical.

" Eu sunt despărţit de soţie, întrebaţi-mă altceva. Nu am treabă cu aceste contracte, nu răspund decât pentru mine."
Cristian Poteraş fost primar al sectorului 6

" De ce mă întrebaţi pe mine de Daniel Neagoe? Nu mă băgaţi într-un subiect cu care nu am nicio tangenţă. Nu eu l-am numit la Poşta Română."
Roberta Anastase preşedinte Camera Deputaţilor

" Nu ştiu de ce Poşta a preferat negociere directă, oricum nu are legătură cu faptul că sunt coleg de partid cu Daniel Neagoe."
Vasile Todosia acţionar Alfa Medical

Radiografia unui faliment anunţat

Situaţia dezastruoasă de la Poşta Română este confirmată de ultimul raport public al Curţii de Conturi, pentruperioada 2007-2010. Radiografia dezastrului poartă amprenta a doi preşedinţi ai CN Poşta Română: recent condamnatul Mihai Toader şi recent demisul Daniel Neagoe (foto).

Valoarea estimativă a erorilor şi abaterilor constatate la Poştă însumează peste 127 milioane de lei (30 milioane de euro). „Abaterile constatate
s-au datorat exercitării unor decizii manageriale defectuoase, slabei coordonări şi îndrumări a structurilor teritoriale, precum şi neadoptării unor strategii economico-financiare cu efecte în minimizarea cheltuielilor, în paralel cu maximizarea veniturilor entităţii pentru fiecare exerciţiu financiar", se arată în raportul Curţii de Conturi. Exemple:

- Poliţele de asigurare pentru salariaţi: prejudiciu- 4 milioane de euro. Este contractul în urma căruia fostul director Mihai Toader a fost condamnat recent de Tribunalul Bucureşti la opt ani de închisoare. Alături de el, omul de afaceri gălăţean Maricel Păcuraru a primit şase ani de închisoare. Contractele de asigurare se făceau prin intermedieri ilegale pentru obţinerea unor comisioane uriaşe.
- Ratarea unei finanţări BERD: prejudiciu - 2,2 milioane de euro. În prima parte a anului 2007, sub mandatul lui Mihai Toader, compania a reuşit să obţină de la BERD o linie de finanţare de 50 milioane de euro, dar managerii companiei nu au fost în stare să respecte clauzele contractului cu BERD, determinând, în final, pierderea finanţării. Ratarea proiectului a atras prejudicii, fiindcă Poşta angrenase cheltuieli în valoare de 8,5 milioane de lei (2,12 milioane de euro).
- Contract cu Blue Air: prejudiciu- 10,2 milioane de euro. În 2008, Poşta a încheiat cu firma Blue Air, patronată de omul de afaceri giurgiuvean Nelu Iordache, un contract pentru servicii de transport aerian în valoare de 45 de milioane de euro, valabil pentru trei ani şi jumătate.

În derularea contractului, Curtea de Conturi a constatat că Blue Air a facturat zborurile a şase avioane pe şase rute, deşi ar fi trebuit plătite numai cursele efectuate de patru avioane pe cele patru rute de zbor. Plata nelegală a serviciilor de transport aerian neefectuate a dus la un prejudiciu de 40,9 milioane de lei (10,2 milioane de euro).

- Servicii de mentenanţă: contract „artificial" de 9,7 milioane de euro. Contractul semnat în 2008 cu firma Promoţional Interservice a fost atribuit prin negociere directă şi avea ca obiect întreţinerea maşinilor de francat, ştampilat şi obliterat, achiziţionate de Poştă în sistem leasing. Auditorii Curţii de Conturi au considerat că valoarea contractului de 9,7 milioane de euro este una artificială.

În plus, după încheierea contractului de leasing pentru maşinile de ştampilat, Poşta a „uitat" să renegocieze tarifele de service, care ar fi trebuit diminuate cu mult.

- Contractul cu Alfa Medical Center: prejudiciu - 2,3 milioane de euro.

Cristian Poteraş, sărac şi cinstit

2011. Cristian Poteraş, la ieşirea din sediul DNA, unde a fost audiat pentru împroprietăriri ilegale  Foto: click

Din declaraţia de avere a fostului edil al sectorului 6, Cristian Poteraş, reiese că acesta are venituri şi economii modeste. Are jumătate dintr-o locuinţă cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, obţinută prin partaj.  Deţine trei maşini cu care s-ar putea înscrie la programul Rabla, dar la mână are un ceas Ulysse Nardin (nu Ulise Nardin, cum scrie în declaraţia de avere), în valoare de 1.500 de euro. În conturi are 14.700 de dolari,  2.700 de euro şi 67.500 de lei (15.200 de euro). Trăieşte din salariul lunar de 3.800 de lei.

Cercetat de DNA

La 2 martie 2011, Cristian Poteraş (PDL), care era pe lângă primar şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar din cadrul Consiliului Local al Sectorului 6, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2006, Cristian Constantin Poteraş, alături de alţi şase funcţionari din Primărie şi membri ai Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, ar fi comis abuzuri pentru a elibera ilegal şase titluri de proprietate pentru o suprafaţă totală de 119.647 de metri pătraţi de teren intravilan, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58,2 milioane de euro.

2011. Cristian Poteraş, la ieşirea din sediul DNA, unde a fost audiat pentru împroprietăriri ilegale p Foto: click
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite