Familia Nedei, evacuată din casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile iraniene i-au obligat pe membrii familiei tinerei Neda Agha Soltan, devenită simbolul revoltei de la Teheran, să-şi părăsească locuinţa din capitala iraniană, informează „The Guardian“.

 Vecinii spun că familia tinerei nu mai locuieşte în apartamentul din strada Meshkini din estul Teheranului, fiind obligată să se mute după moartea fiicei lor.

„Nu ştim decât că familia a fost silită să-şi părăsească apartamentul“, spune un vecin. Conform tradiţiei persane, familia a pus pe clădire un anunţ funerar şi un banner negru. Poliţiştii le-au dat însă jos, refuzând să permită familiei să manifeste orice formă de tristeţe.

A doua zi, aceasta a fost obligată să se mute. Chiar şi doctorul care a încercat să o salveze pe Neda, un prieten al scriitorului Paulo Coelho, a fugit la Londra, de teama unei răzbunări din partea regimului.

Autorităţile iraniene au refuzat să predea cadavrul familiei, astfel că funeraliile au fost anulate. Anumite surse susţin că trupul acesteia a fost îngropat fără ştirea familiei. Regimul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad a interzis chiar organizarea de ceremonii funerare în moschei, temându-se că din mediul religios ar putea pleca noi revolte.

Minciunile regimului au mers atât de departe încât l-au acuzat pe corespondentul BBC la Teheran că ar fi angajat asasini care să o împuşte pe Neda.

Între timp, Mir Hossein Moussavi, liderul mişcării de protest, a declarat că este supus la presiuni pentru a-şi retrage cererea de anulare a alegerilor. De la începutul protestelor au fost arestate aproximativ 150 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite