„Famiglia“ infractori - procurori de la Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul Marius Vlădoianu a instrumentat cu blândeţe dosarele asasinului Gorbunov şi ale interlopului Andrei Berceanu. Andrei Berceanu, reţinut alături de Gorbunov, s-a bucurat şi el de clemenţa procurorului Marius Vlădoianu, fiind reţinut doar timp de şase luni pentru o evaziune de miliarde.

Adrian Marius Berceanu este ginerele fostului deputat PSD Dolj, Mihai Nicolescu. De asemenea, este cunoscut ca fiind prieten la cataramă şi chiar protejat de-al lui Ristea Priboi.

De altfel, amândoi au fost cercetaţi pentru returnări de TVA. Spre deosebire de Priboi, Berceanu chiar a fost reţinut de poliţie. Ce-i drept, pentru numai şase luni de zile, deşi evaziunea a fost de ordinul sutelor de miliarde.

În acest dosar al evaziunii, procuror de caz a fost nimeni altul decât Marius Vlădoianu. Este acelaşi procuror care nu a făcut recurs în cazul eliberării principalului suspect al dublului asasinat de la Braşov, Serghei Gorbunov.

„O simplă amiciţie de oraş”

Adrian Marius Berceanu, audiat alături de Serghei Gorbunov, principalul suspect în cazul dublului asasinat de la o casă de schimb valutar din Braşov, a fost eliberat, sâmbătă seara, după zece ore de audieri.

El a declarat pentru Antena 3 că a ajuns la Poliţie pentru că s-a aflat „la momentul nepotrivit, la locul nepotrivit”, adică la cumpărături într-un supermaket, alături de Serghei Gorbunov.

Berceanu a spus că îl leagă de Gorbunov „o simplă amiciţie de oraş” şi a susţinut că nu ştia că Serghei Gorbunov era urmărit general. „Nu-mi permiteam să ies cu el dacă ştiam”, a susţinut Adrian Marius Berceanu.

Omul de afaceri a declarat că îl ştia pe Gorbunov ca sportiv la K1 şi că mai ieşea cu acesta la o cafea, ultima dată întâlnindu-se cu el „duminica trecută sau luni”. Întrebat dacă Gorbunov a vorbit cu el despre dublul asasinat de joi de la o casă de schimb valutar din Braşov, Adrian Marius Berceanu a susţinut că acesta nu a făcut „nicio referire” la acest caz.

Berceanu şi Justiţia

Berceanu este un cunoscut al Justiţiei doljene, însă niciodată nu a avut prea mult de suferit. În 1993 a fost reţinut pentru o zi, pentru dare de mită. În 2005 a fost reţinut timp de şase luni de zile pentru returnări false de TVA, de aproximativ 660 de miliarde de lei vechi.

În acelaşi dosar a fost „coleg” cu Samir Sprînceană, fostul soţ al judecătoarei Camelia Sprînceană.

În acest ultim dosar, în care a scăpat doar cu şase luni de zile de reţinere, l-a avut ca procuror de dosar pe Marius Vlădoianu, cel care nu a făcut recurs la cererea de eliberare pe motive medicale a prietenului său, Serghei Gorbunov, principalul suspect în jaful armat de la Braşov.

Clemenţa unui procuror

Serghei Gorbunov a depus mai multe cereri de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale, însă doar două au fost acceptate. Deşi boala era aceeaşi – subatacuri de glaucom cu unghi închis şi rectocolită ulcero-hemoragică –, cererile au fost soluţionate diferit.

Astfel, prima cerere, depusă pe data de 10 ianuarie 2008, a fost judecată şi admisă cu menţiunea că deţinutul trebuie să fie tratat într-un spital din afara sistemului, sub pază. Împotriva acestei decizii, procurorul Marin Jianu a făcut recurs, iar cererea a fost respinsă în martie 2008.

Cea de-a doua cerere, depusă pe data de 15 ianuarie 2008, a fost judecată şi admisă de judecătorul Maria Nicola, care a dispus punerea lui Gorbunov în libertate în data de 5 mai 2008. La acea dată, procurorul care s-a ocupat de caz, Marius Vlădoianu, nu a făcut recurs, iar decizia Tribunalului Dolj a rămas definitivă din data de 16 mai 2008, Serghei Gorbunov părăsind Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova.

Procurorul Mihai Vlădoianu a mai avut probleme cu legea, fiind cercetat de DNA într-un dosar de trafic de influenţă şi luare de mită, dosar nefinalizat până în prezent.

„Eliberarea medicală”, o practică doljeană

Nici mai mult, nici mai puţin de 22 de deţinuţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, care au beneficiat de întrerupere a pedepsei, nu s-au întors în penitenciar la termen.

Conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova a anunţat că în evidenţa unităţii există 24 de persoane private de libertate care se află în întrerupere a pedepsei, 22 dintre acestea depăşind termenul la care erau obligaţi să se întoarcă în închisoare.

Purtătorul de cuvânt al PMS Craiova, Daniel Barbu, a declarat, duminică, că în evidenţa închisorii există 22 de deţinuţi, majoritatea femei, care au beneficiat de întreruperea pedepsei, însă nu s-au întors la termen în unitatea de detenţie.

Legături periculoase între interlopi şi autorităţi

Justiţia doljeană a devenit celebră din cauza numeroaselor scandaluri generate de legăturile dintre magistraţi şi persoane importante din lumea interlopă.

Cazul Sprînceană. Judecătoarea Camelia Sprînceană este soţia omului de afaceri Samir Sprînceană, acuzat de rambursări ilegale de TVA. Camelia Sprînceană a divorţat de afacerist, transferându-se la Curtea de Apel Bucureşti. În acelaşi dosar cu Samir apare şi Adrian Berceanu, nimeni altul decât ginerele unui fost deputat PSD. În spatele lui Sprînceană s-a aflat celebrul Ristea Priboi.

Cazul Covei. Un alt caz care a făcut înconjurul României este copilul teribilist al Băniei, Iustin Covei. Acesta este fiul judecătorului Marin Covei de la Curtea de Apel Craiova şi nepotul unui procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Covei a fost implicat în zeci de scandaluri, de fiecare dată scăpând basma curată.

Cazul Bică. Şeful Poliţiei doljene, comisarul Gheorghe Bică, a fost acuzat de deputatul PDL Gelu Vişan că ar fi cel care coordonează din umbră lumea interlopă din Craiova.

Cazul Codiţă. Fostul şef al Poliţiei doljene, chestorul Constantin Codiţă, a avut şi el  relaţii cu lumea interlopă din Bănie. Chiria apartamentului în care stătea ofiţerul era plătită de Genică Boierică, acuzat la rândul său de rambursări ilegale de TVA.

Cazul Budiană. Procuroarea Claudia Budiană a devenit celebră în urma relaţiei cu un cunoscut interlop craiovean, Stelică “Dragavei”.

Cazul Cocoană. Adrian Iosif Cocoană, cel care a ucis cu maşina un  tânăr din Timişoara, a fost eliberat de un complet de judecată din Craiova pe motiv că acesta nu reprezintă un pericol social. (Marius Pîrlea)

Cum putea fi prevenit la Craiova măcelul de la Braşov?

Ce trebuia să facă procurorul?

Procurorul de caz care l-a trimis în judecată pe Serhei Gorbunov trebuia să atace decizia judecătorilor de suspendare a executării pedepsei pe motive medicale a inculpatului moldovean.

Procurorul a acceptat astfel eliberarea unui infractor deosebit de periculos, care fusese condamnat la 15 ani de închisoare pentru jaf armat.

Ce trebuia să facă judecătorul ?

Judecătorul trebuia să decidă efectuarea operaţiei sub pază. Magistratul avea de ales în urma actelor eliberate de Serviciul de Medicină Legală Craiova în a suspenda pedepsa lui Gorbunov pentru o perioadă de 3 luni şi a dispune efectuarea intervenţiei chirurgicale a inculpatului sub pază. A ales suspendarea pedepsei. Tot judecătorul trebuia să dispună interdicţia lui Gorbunov de a părăsi Craiova.

Ce trebuia să facă medicul legist?

Medicul legist trebuia să indice faptul că boala de care suferea cetăţeanul moldovean putea fi tratată în regim detenţie, la Spitalul Jilava. Ligiştii au stabilit că Serghei Gorbunov suferă de atac de glaucom, afecţiune care nu necesita întreruperea pedepsei.

Intervenţia chirurgicală şi recuperarea în cazul unei operaţii chirurgicale de glaucom durează maxim cinci zile, conform specialiştilor.

Ce trebuiau să facă poliţiştii?

Pe 18 august 2008, Gorbunov a fost dat în urmărire generală, întrucât nu se prezentase pentru reîncarcerare, ca urmare a expirării suspendării pedepsei.

El nu a fost însă găsit timp de aproape şase luni, deşi se plimba nestingherit prin ţară. A fost nevoie să împuşte trei oameni ca poliţia să se apuce să-l caute.

image


Adrian Berceanu (stânga), „mângâiat“ de muzica unui lăutar local  Foto: Irma Huculici

image


Adrian Berceanu (stânga), alături de Ristea Priboi 

image


Serghei Gorbunov, principal suspect în asasinatul  de la Braşov

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite