Facultăţile au fost notate de studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Vest a primit puncte pentru mobilităţile studenţeşti şi penalizări pentru problemele de cazare . Universitatea Politehnica este exemplu pozitiv pentru implicarea studenţilor în elaborarea curriculei educaţionale.

Studenţii se lasă de facultate pentru că au venituri prea mici ca să-şi finanţeze studiile, arată cel mai recent studiu publicat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Alianţa a cercetat  modul în care Procesul Bologna este implementat în universităţile româneşti.

Astfel, Universitatea de Vest din Timişoara iese în evidenţă cu taxe exagerate, în special în privinţa taxelor percepute pentru înmatricularea la modulele pedagogice pe care le urmează studenţii.

Centrul de consiliere şi orientare în carieră, impus prin lege, aduce un alt punct în minus Universităţii de Vest, întrucât acesta nu îndeplineşte obiectivele reale ale unei astfel de instutiţii. Consilierea oferită în cadrul acestui centru este deficitară, iar informaţiile oferite nu sunt relevante, potrivit studenţilor.

Deficit de locuri de cazare în cămine

Marele deficit de locuri de cazare se menţine la Universitatea de Vest, în ciuda investiţiilor vizibile în construcţia şi reabilitarea de cămine. Tot aici se evidenţiază şi lipsa studenţilor din comisiile de etică, deşi prevederile europene impun includerea tinerilor în aceste foruri.

Universitatea de Vest este prezentată însă şi ca model de urmat de alte instituţii, pentru că studenţii străini care vin să înveţe aici se bucură de programe speciale.

Ei au parte de consiliere şi îndrumare de către organizaţiile studenţeşti. Deşi numărul studenţilor care pleacă la studii în străinătate este foarte mic, tinerii sunt încurajaţi să înveţe în alte universităţi din ţară.

Universitatea Politehnica Timişoara şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca sunt prezentate de studenţi ca modele de bune practici în alinierea la cerinţele Bologna.

„Principala problemă este constituită de numărul prea mic al studenţilor care beneficiază de mobilităţile externe şi de mobilităţile interne care sunt aproape inexistente”, a spus Mihai Vâlcea vicepreşedinte educaţional ANOSR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite