Facultate fără pauză din criză de săli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un curs în noul format va avea o oră şi 30 de minute şi nu două ore întrerupte de o pauză. Studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) trebuie să stea la cursuri fără pauză din cauză că în primul an au fost admişi toţi doritorii

Sistemul tradiţional de orar din liceu şi universităţi prevede ca un curs să aibă 50 de minute urmate de 10 minute de pauză. Din acest an, UVT schimbă norma şi introduce cursurile de o oră şi jumătate, fără pauză. Potrivit rectorului UVT, Ioan Talpoş, sistemul funcţionează cu succes în universităţi din Cluj şi Bucureşti, iar la Timişoara vine ca o salvare pentru problema sălilor de curs.

Închirierea unor săli nu a fost o soluţie

„După ce am închiriat tot ce s-a putut, am ajuns la concluzia că mai avem câteva ore neacoperite. Atunci am luat decizia de a trece la acest orar”, a spus Ioan Talpoş. După trecerea la noul orar, rectorul afirmă că în nici un caz nu se vor mai ţine cursuri pe holuri.

„Vom elimina cursurile de pe coridoare, aşa numitele acvarii, deşi unii profesori le doresc”, a mai spus Talpoş. Pentru rezolvarea problemei sălilor de curs, UVT a închiriat  spaţii de la Politehnica, Liceul C.D.Loga şi Universitatea Ioan Slavici.

Prin noua metodă, zilnic se fac opt cursuri în loc de şase cum era până acum. De asemenea, cursurile vor începe la ora 8:00 şi vor fi terminate la 21:00, iar sâmbăta la 14:30, comparativ cu vechiul sistem, când se făceau ore de la 8:00 la 22:00, în fiecare zi. Reducerea numărului de studenţi ar putea fi o altă soluţie pentru rezolvarea problemei spaţiilor.

 „Senatul va decide, în noiembrie, dacă de la anul se va face admiterea pe bază de concurs, ceea ce va scădea şi numărul studenţilor”, a mai spus rectorul universităţii.

Profesorii,controlaţi mai uşor

Potrivit rectorului, odată cu noul orar au şi apărut contestari ai sistemului. „Cei care contestă nu ştiu ce este învăţământul superior şi ce înseamnă să asiguri săli de curs”, a spus Talpoş. Acesta a mai precizat că prin faptul că nu aveau săli profesorii reuşeau să scape de cursuri pe motiv că nu au unde.

După noua metodă, aceste lucruri nu se vor mai întâmpla, iar profesorii vor fi monitorizaţi mai uşor. Cei mai înverşunaţi protestatari ai noului sistem sunt la Facultatea de Litere şi Jurnalism. Decanii facultăţilor nu ştiu însă de astfel de situaţii şi chiar salută sistemul.

„E binevenit dacă rezolvă problema spaţiilor. În America un curs are trei ore”, a spus decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, Gheorghe Clitan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite