Faceţi loc pietonilor la Romană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile iau în calcul două căi de rezolvare a problemei blocării accesului pietonilor pe trotuarul de la Piaţa Romană Marcarea unei treceri de pietoni şi instalarea unui indicator care să interzică parcarea sunt soluţiile propuse de Poliţia Rutieră împreună cu municipalitatea.


Reprezentanţii Poliţiei Rutiere spun că nu pot ridica maşinile care blochează accesul pietonilor pe trotuar, deoarece nu au temeiul legal să o facă.

„În zonă nu există niciun indicator care restricţionează oprirea vehiculelor. Pietonul trebuie să traverseze pe trecere, dar pe breteaua din zona staţiei de metrou Piaţa Romană nu există aşa ceva”, a declarat inspectorul Daniel Piştea, purtătorul de cuvânt al Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei.

El a adăungat că, dacă ar s-ar marca o zebră, maşinile nu ar mai fi parcate şi nu ar mai fi atât de dificil pentru trecători să ajungă pe trotuare.

Cât despre distanţa foarte mică dintre autoturismele parcate, inspectorul Piştea a precizat că regula distanţei de un metru între maşini se aplică doar în cazul celor staţionate pe trotuar. Astfel, nici Poliţia Comunitară a Sectorului 1 nu poate dispune ridicarea maşinilor, pentru că, în Piaţa Romană, acestea sunt parcate pe stradă, nu pe trotuar. 

„O să începem să ridicăm maşini”

Una dintre soluţii este marcarea unei zebre, astfel încât pietonii să aibă prioritate, iar maşinile care ar mai fi parcate pe trecere să poată fi ridicate.

„O să propunem o trecere de pietoni şi o să începem să ridicăm maşini până când o să se prindă lumea că se ridică maşini de acolo”, a declarat şeful Biroului de Organizare şi Sistematizare a Circulaţiei, din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei, comisar-şef Valentin Iana.

Directorul de Infrastructură din cadrul municipalităţii, Mădălin Dumitru, spune că o soluţie mai bună ar fi montarea unui indicator care să interzică parcarea pe breteaua de la Romană.

„Dacă am desena o trecere de pietoni acolo, am obliga trecătorii să circule doar în cei doi metri cât are trecerea. Acum oamenii pot circula prin toată parcarea. Eu aş opta pentru instalarea unui indicator de parcare interzisă”, a declarat Mădălin Dumitru.

De aceeaşi părere este şi directorul Direcţiei Transporturi din cadrul municipalităţii, Ion Dedu.

Poliţiştii nu vor indicator

Mădălin Dumitru a promis că joi, în şedinţa Comisiei Tehnice de Circulaţie, va pune în discuţie „armonizarea circulaţiei pietonilor cu cea a automobilelor“.

Dezbaterea va fi aprinsă, în condiţiile în care reprezentantul Poliţiei Rutiere în Comisia Tehnică de Circulaţie, Valentin Iana, a spus că nu este de acord cu montarea unui semn de parcare interzisă, pentru că „acolo este un bloc, iar locatarii trebuie să aibă unde să parcheze“. „În toate capitalele lumii există o disciplină, numai la noi se urcă pe trotuar cu maşina. O soluţie ar fi montarea stâlpişorilor, dar şi aceştia sunt smulşi”, a completat Iana.

„Este mai greu să interzici parcarea acolo, pentru că locatarii din bloc trebuie să aibă unde să parcheze“
Valentin Iana
Comisar-şef
Poliţia Rutieră

Astăzi, în Adevărul de Seară

Soluţiile date de pietoni pentru a-şi recupera accesul pe trotuare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite