Face plăci de surf în praful Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un inginer constructor din Slobozia produce ambarcaţiuni şi plăci pentru sporturi nautice. Fost campion naţional la windsurf, Eugen Şerban şi-a amenajat în curte un atelier din care scoate minunăţii din fibră de sticlă.

Pasiunea pentru apă, vele şi surf s-a născut pe când Eugen Şerban (49 de ani) era student la Institutul Politehnic din Iaşi. „M-am înscris la cursuri de windsurfing, deşi nu ştiam nici măcar să înot. Când ieşeam pe apă, mă echipam cu o vestă de salvare imensă", explică el. A făcut windsurf de performanţă timp de nouă ani şi a câştigat trei titluri naţionale pentru clubul Ştiinţa Bacău.

Atelierul din curtea casei

Originar din Panciu, în 1985, s-a mutat la Slobozia, pentru a fi mai aproape de lacul Amara, pe care îl consideră cel mai bun loc de antrenament pentru windsurf, din România. „Mulţi s-au mirat atunci că am ales să vin la Slobozia, dar eu ştiam că lacul Amara are nişte proprietăţi unice de antrenament, foarte grele. Dacă reuşeai să îmblânzeşti curenţii din Amara, puteai să te descurci oriunde în România", spune Eugen. Aşa că şi-a amenajat în curtea casei un atelier în care a început să meşterească plăci de surf, windsurf şi diverse ambarcţiuni nautice.

Acum, după atâţia ani în care şi-a şlefuit talentul de meşteşugar, ar putea realiza orice model de placă sau barcă, la cerere. „Majoritatea plăcilor sunt copiate după modele celebre, de calitate mondială. Am participat la un concurs cu o placă de surf copiată după un model american. În concursul respectiv era înscris cineva care avea modelul original. L-am spulberat", povesteşte mândru Eugen Şerban.

Clienţii se sperie de preţuri

Costul plăcilor de surf oscilează între 5.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de mărimea şi de destinaţia lor. Dacă este vorba de plăci de windsurf, costurile sunt mult mai mari, pentru că aici trebuie inclus şi preţul catargului, aproximativ 4.000 de lei, dar şi vela, care mai necesită încă o investiţie de 2.000 de lei.

Din păcate, însă, cei mai mulţi se mulţumesc să vină, să întrebe şi apoi să dea înapoi speriaţi când aud preţul unei plăci. „Multă lume ar vrea să facă surf, dar când aude cât costă echipamentul se lasă păgubaşă", spune Şerban. Mulţi dintre cei care îi mai trec acum pragul atelierului acum sunt posesori de bărci de pescuit, care doresc doar reparaţii. Au fost şi cazuri când a primit cereri pentru diverse modele de bărci, iar solicitanţii l-au lăsat cu ochii în soare. „Am luat şi ţepe. Am realizat o barcă de pescuit, iar clientul nu mi-a mai răspuns la telefon când l-am sunat să vină să o ridice. Şi nu e singurul caz. Asta e, am rămas cu ele în magazie. Poate reuşesc să le vând altcuiva", spune, cu amărăciune, Eugen Şerban. Dacă o barcă de o singură persoană costă 850 de lei, o ambarcaţiune de patru persoane ajunge şi la 2.500 de lei.

Eugen testează fiecare prototip pe apele lacurilor Amara şi Siutghiol. Apoi, în caz de nevoie, el face modificările necesare, pentru ca, în final, minunăţiile de mii de euro să ia în stăpânire valurile, conduse de amatorii de sporturi nautice.

Vecinul lucrează la un vapor

La câteva case distanţă de făuritorul de bărci, locuieşte un alt pasionat al ambarcaţiunilor, care a construit singur, în curte, un vapor. Acesta a muncit timp de zece ani la ambarcaţiunea pe care a conceput-o singur, dar, supărat că unii l-au luat în derâdere, îşi ţine ascunsă realizarea. Vecinii ştiu doar că omul mai are de lucru la proiectul secret.

"Am luat şi ţepe. Am realizat o barcă de pescuit, iar clientul nu mi-a mai răspuns la telefon când l-am sunat să vină să o ridice."
Eugen Şerban producător de plăci de surf

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite