Fabuloasa poveste a doi tineri schimbaţi la naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Silaghi, care a ajuns la  orfelinat din greşeală
Gheorghe Silaghi, care a ajuns la orfelinat din greşeală

După 30 de ani, un tânăr din Baia Mare a aflat că mama lui nu l-a părăsit la spital, ci a plecat din maternitate cu un alt bebeluş.

O poveste de viaţă absolut incredibilă a trăit un tânăr din Baia Mare. Ajuns la 30 de ani, Gheorghe Silaghi poate spune că s-a născut în urmă cu doar câteva luni. Asta pentru că, abia în toamna anului trecut, tânărul a obţinut un certificat de naştere şi un cod numeric personal şi a aflat că mama lui nu-l părăsise în spital, ci crescuse un alt copil încurcat la naştere. Nefericita femeie nu a ştiut niciodată că băiatul care i s-a pus în braţe la spital nu este al ei. 

Destine furate de asistente

Destinul lui Gheorghe Silaghi s-a încâlcit în ziua naşterii sale, 27 august 1982.  În acea zi de august, în aceeaşi maternitate, s-au născut doi băieţi cu acelaşi nume. Prima eroare: neatenţia unei asistente a făcut ca, în loc de două naşteri, să fie înregistrată doar una. Acelaşi nume, Gheorghe Silaghi, pentru doi bebeluşi a condus la această eroare. Mama unuia dintre bebeluşi şi-a părăsit copilul şi a fugit din spital, iar de aici... nenorocirea. A doua eroare: copilul părăsit a ajuns în braţele celeilalte mămici, iar pruncul ei adevărat a rămas la spital...

Tot o greşeală a unei asistente!

Copilul rămas în spital, pe nedrept, a ajuns la orfelinat, a fost crescut de străini, dar şi-a învins destinul. A absolvit Facultatea de Teologie din Baia Mare şi astăzi este un bărbat împlinit. Cel părăsit de mama lui, dar luat acasă de mama primului a avut parte de o familie caldă, o casă, o educaţie, dar a ajuns în puşcărie.

Un adevărat scenariu  de film

Două documente cu acelaşi CNP au fost întocmite de autorităţi. Copilul părăsit de mama adevărată a obţinut un certificat de naştere în 1982, în timp ce celălalt, care a ajuns la orfelinat, a obţinut un certificat de naştere abia în 1997, însă cu acelaşi CNP.  Eroarea a supravieţuit timp de 14 ani, însă problemele au apărut când cel care crescuse la orfelinat a vrut să-şi facă buletin.  „Am crescut prin case de copii, dar nu acuz pe nimeni pentru asta. Probabil că aşa a trebuit să fie", spune tânărul.

„În 1997, atunci când am vrut să-mi fac buletinul, am mers la poliţie cu asistentul social. Poliţiştii au zis că la ei figurez că am deja actul de identitate. Nu am înţeles atunci ce se întâmplă. Asistentul social care ne însoţea, de la centru, a făcut o cerere şi mi-a dat buletin provizoriu, deşi în baza lor de date mai figura un buletin cu acelaşi CNP", povesteşte băiatul. Buletinul provizoriu a funcţionat până când Gheorghe a terminat liceul, facultatea şi a vrut să se angajeze.

 „După ce am terminat facultatea am vrut să mă angajez la o casă de tip familial. Mie îmi place să lucrez cu copiii. Dar mi-au cerut cazier. Am făcut o cerere, iar când l-am primit, mi s-a făcut rău. Erau vreo două pagini de infracţiuni", îşi aminteşte el. „Au spus că se miră că nu sunt în închisoare", completează el. Numai că atunci, în 2006, după verificări, cei de la poliţie au descoperit că autorul acelor infracţiuni era deja închis la Gherla. „Am avut noroc că era deja închis, pentru că altfel mă arestau pe mine", a mai spus el.

Caz unic la Evidenţa Persoanelor

Mariana Macarie, şefa Serviciului de Evidenţa Persoanelor Maramureş, spune că s-a ocupat de caz şi că a încercat să-l ajute pe Gheorghe să-şi obţină o identitate proprie. „O naştere neînregistrată până la un an este de competenţa instanţei. Noi am descoperit cazul când şi-a scos cazierul, dar a durat procesul foarte mult. Nu ştim ce s-a întâmplat la proces", spune ea. „Ce s-a întâmplat la naştere, doar presupunem. Probabil că celălalt copil s-a dus în familie", a mai spus ea. Presupunerile însă au fost confirmate de tatăl natural al lui Gheorghe, găsit de o fundaţie umanitară şi un avocat care au preluat cazul.

„Eu nu ştiu să mai fi fost vreodată un asemenea caz", spune Ioan Haragâş, cel care s-a ocupat de caz. După o anchetă amănunţită la spital şi la Evidenţa populaţiei, Ioan Haragâş a prins un  capăt de fir. L-a găsit pe celălalt Gheorghe Silaghi, în închisoare, iar la spital a făcut o cerere pentru a primi lămuriri cu privire la naşterile înregistrate în acea perioadă. „Noi am făcut verificări la spital, am căutat toţi copiii născuţi între '82 şi '83, dar nu am găsit copii neînregistraţi", a spus el. De altfel, răspunsul oficial al celor de la Spitalul Judeţean a fost că, „în perioada '81 - '83, tot ce a fost caz social a fost trimis la leagănul de copii din acea perioadă, neexistând o evidenţă clară".

Haragâş a obţinut şi declaraţia lui Gheorghe Silaghi, cel din închisoare. A aflat atunci că nici viaţa lui nu a fost tocmai uşoară. Acesta a plecat de acasă în jurul vârstei de 11 - 12 ani, de la locuinţa lor din Sursuc, judeţul Sălaj. De atunci, el a crescut pe străzi, iar după câţiva ani a fost dus la o casă de copii. Şi de acolo a fugit, iar în final a ajuns în închisoare. El a fost condamnat în 2005 pentru patru furturi şi două tâlhării. Potrivit declaraţiei lui, acesta şi familia care l-a crescut nu aveau cunoştinţă despre existenţa unei alte persoane cu acelaşi nume.

"Când am primit cazierul mi s-a făcut rău, erau vreo două pagini de infracţiuni pe numele meu.''
Gheorghe Silaghi teolog

Anii care i-au marcat destinul

- 1982 - Anul naşterii lui Gheorghe Silaghi, când rămâne la maternitate şi un alt copil este luat acasă de mama naturală, din cauza unei erori
- 1997 - Obţine doar o copie după un certificat de naştere deja existent şi nimeni nu bănuieşte că mai este o persoană cu aceleaşi nume şi CNP, ca urmare i se eliberează carte de identitate provizorie
- 2006 - Descoperă că mai este o persoană cu acelaşi nume şi acelaşi CNP când îşi cere cazierul pentru angajare. Cazierul este impresionant, dar află că autorul infracţiunilor se află la puşcărie. Tot în acest an începe un proces civil pentru stabilirea corectă a identităţii, dar nu se finalizează cu obţinerea actului de identitate
- 2010 - Fundaţia HHC plăteşte un avocat care deschide din nou proces pentru obţinerea identităţii
- 2011, septembrie - Gheorghe Silaghi primeşte, în sfârşit, propriul certificat de naştere, cu CNP propriu, diferit de cel al persoanei care s-a născut în aceeaşi zi cu el şi care i-a furat destinul

Şi-a regăsit familia

Cum a fost posibil ca autorităţile să emită două certificate de naştere cu acelaşi cod numeric personal au descoperit tot cei de la Evidenţa Persoanelor. Aşa au aflat că băiatul crescut în casa de copii a primit un certificat de naştere abia în 1997, deşi el era născut în 1982. Autorităţile i-au eliberat o copie după certificatul de naştere al celuilalt, pentru că la dosarul său nu era niciun act privind identitatea sa.

În 2006, o fundaţie l-a ajutat pe Gheorghe, cel rămas în maternitate, să găsească familia care ar fi trebuit să-l crească. Tatăl său natural a confirmat toate bănuielile celor de la Evidenţa Populaţiei. Atunci când şi-a cunoscut familia, a descoperit că seamănă foarte mult cu tatăl său. „Nu am făcut analize genetice să pot dovedi, dar semăn mult cu tatăl meu", a spus el.

Din păcate, Gheorghe a ajuns la familia lui la trei luni după ce mama sa s-a prăpădit. „N-a apucat să-şi cunoască adevăratul băiat. Dar s-a gândit mereu că celălalt nu e al ei. Şi eu m-am tot gândit la asta, dar acum ea nu mai e", mai spune tatăl.

Astăzi, tatăl lui Gheorghe, care după moartea soţiei s-a întors în satul maramureşean Chelinţa, la fraţii lui, spune că s-a gândit toată viaţa că acela nu e copilul lui. Gheorghe Silaghi tatăl spune despre tânărul pe care l-a crescut că nu seamănă, fizic, cu familia lui. „El e un om mai solid. Noi suntem mai mici. Mai slabi.

M-am gândit din ziua în care l-am luat acasă că mi l-au încurcat, că nu e al meu, dar poate aşa a fost să fie", spune omul resemnat. Bărbatul mai are cinci copii, cel mai mic, o fată în clasa a cincea, iar cel mai mare are peste 30 de ani. Gheorghe este al doilea născut al familiei. Toţi sunt împrăştiaţi prin lume: cei mai mari lucrează, iar cei mai mici sunt în case de tip familial. Despre cel care a fost rătăcit la naştere, însă, vorbeşte cu mândire. „A fost pe la noi cu soţia lui. E la oraş, locuieşte cu o femeie. E foarte bine", spune tatăl său natural. Gheorghe, însă, se întristează de câte ori vorbeşte despre acest subiect. „Sunt foarte săraci. E trist", spune el, coborând privirea.

Ajutor de la o fundaţie

În prezent, aceeaşi fundaţie, „Hope and Homes for Children", îl ajută în continuare pe Gheorghe. „Colaborez cu ei, la case de tip familial, unde lucrez cu copiii. În schimb, ei îmi plătesc chiria, taxele şi alimentele. Pentru banii de buzunar, eu şi prietena mea facem animaţie la un club de copii", mai explică el. Tot cei de la HHC l-au ajutat pe Gheorghe să obţină un certificat de naştere.
„Au tot încercat cei de la consiliu, dar n-au reuşit. A fost foarte greu. Cei de la HHC au angajat un avocat şi au deschis proces. Anul trecut, în toamnă, în sfârşit au schimbat ultimele două cifre din CNP şi mi-au eliberat un certificat de naştere nou", a mai povestit el. 

"Nici nu vă daţi seama cum te poţi simţi să-ţi vezi copilul pentru prima dată, după 30 de ani?!''
Gheorghe Silaghi tatăl teologului

"O naştere neînregistrată până la un an este de competenţa instanţei. ''
Mariana Macarie şefa Serviciului de Evidenţa Persoanelor Maramureş

"Am crescut prin case de copii, dar nu acuz pe nimeni pentru asta. Probabil că aşa a trebuit să fie.''
Gheorghe Silaghi teolog

info
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite