Fabrica de cutremure a studenţilor ieşeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de cutremure a studenţilor ieşeni
Fabrica de cutremure a studenţilor ieşeni

Cea mai puternică platformă seismică din ţară funcţionează la Universitatea Tehnică Cercetătorii simulează cutremure de peste şapte grade Richter pentru a testa rezistenţa

Cea mai puternică platformă seismică din ţară funcţionează la Universitatea Tehnică

Cercetătorii simulează cutremure de peste şapte grade Richter pentru a testa rezistenţa clădirilor şi a materialelor de construcţii.

Profesorii de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi"din Iaşi (UTI) caută metode pentru a lupta cu una din cele mai distructive forţe ale naturii: cutremurul.

Pe rampa seismică a Facultăţii de Construcţii, cercetătorii de la UTI provoacă seisme de grad ridicat. Ei susţin că testările sunt destinate doar cercetării teoretice şi mai puţin studiilor practice pentru domeniul construcţiilor. "În trecut, platformele erau foarte căutate pentru a testa rezistenţa clădirilor civile. Gradul de siguranţă al imobilelor era pe primul loc. Acum, firmele importă materiale noi, dar şi proiecte gata făcute peste hotare, care nu sunt însă adaptate la specificul zonei noastre", a explicat prof. Ioan Ciongradi, de la catedra de Mecanică a Construcţiilor din Iaşi.

Plăcile tectonice, înlocuite de calculator

Cu ajutorul calculatorului, specialiştii ieşeni programează mişcările platformei, observând efectele vibraţiilor seismice asupra diferitelor tipuri de construcţii şi materiale. Concluziile studiilor, spun cercetătorii, ajută la îmbunătăţirea rezistenţei acestora.

"Pot fi construite la fel de bine case din lemn, pe structură metalică, sau din cărămizi care pot rezista cutremurelor. Condiţia e să găseşti parametrii optimi la care trebuie ridicată construcţia, în funcţie de cum reacţionează fiecare material", este de părere prof. dr. ing. Mihai Budescu, unul dintre cercetătorii de la catedra de Mecanică a Construcţiilor.

Platforma pentru seisme de la Universitatea Tehnică a fost donată în urmă cu patru ani de către Inspectoratul de Stat în Construcţii Iaşi, pentru activitatea de cercetare. De atunci, zeci de cutremure au fost simulate atât de profesori, cât şi de politehniştii care îşi susţin doctoratul. "Ultima lucrare a constat în testarea unei bolţi consolidate cu materiale compozite pe cadre din beton", mai spune Mihai Budescu.

Reclamaţi de vecini

Universitatea Tehnică mai deţine, în zona Copou, o platformă seismică, care a fost însă închisă. "Vibraţiile au afectat clădirile din apropiere, iar oamenii se temeau să nu se dărâme casele peste ei. S-a ajuns chiar şi la proces", a declarat Mihai Budescu.

Firmele importă materiale noi,dar şi proiecte gata făcute peste hotare, care nu sunt însă adaptatela specificul zonei noastre

Ioan Ciongradi
profesor la catedra de Mecanică
a Construcţiilor din Iaşi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite