Fabrica de certificate de naştere pentru românii din Spania şi din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de certificate de naştere pentru românii din Spania şi din Italia
Fabrica de certificate de naştere pentru românii din Spania şi din Italia

Valentin Drăghicescu, fost poliţist, a organizat o reţea prin care românii stabiliţi în Italia şi în Spania îşi puteau scoate copiii mai repede din ţară. Reţeaua a urgentat transcrierea a aproximativ 100 de documente, în special certificate de naştere, în lipsa cărora minorii născuţi în străinătate şi întorşi în ţară nu puteau părăsi teritoriul României.

Două funcţionare de la Institutul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (INEP) - Serviciul de Stare Civilă, Elena Cornea şi Rodica Arsene sunt cercetate în acest dosar, pentru fapte de corupţie, fiind persoanele care au făcut transcrierile actelor. Românii care munceau în Spania şi în Italia au declarat procurorilor că plăteau pentru transcrierea rapidă a unui document sume cuprinse între 150 şi 300 de euro, altfel ar fi trebuit să aştepte aproximativ şase luni.

Citiţi şi:


Relaţiile dintre românii de peste graniţă şi funcţionari erau intermediate de patru persoane: Costel Popescu, Liviu Dumitrache, Ion Balcan şi Vasile Manea. Liviu Dumitrache a fost angajat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducerea.

Din monitorizarea convorbirilor telefonice, anchetatorii au observat că de multe ori reţeaua era recomandată chiar de către funcţionari din primăriile locale sau INEP pentru „profesionalismul şi rapiditatea cu care lucra”.

„Îmi pui şi mie acolo, măcar 100 de euro“

Suceveanul Vasile Şuhani i-a trimis 190 de euro lui Liviu Dumitrache, pentru a grăbi procedura de transcriere în cazul fetei sale, născută în localitatea italiană Clusone. „Trimite-mi şi mie de urgenţă ăia, dacă ai timp în după-amiaza asta, în seara asta să mă ocup de caz....Western Union... ai datele corecte... am o rugăminte la tine, fiindcă am umblat de mi-a venit boala pe mine, poate îmi pui şi mie ceva acolo, măcar 100 de euro”, îi spunea la telefon Liviu Dumitrache lui Şuhani. Transferul banilor s-a făcut la data de 5 martie 2009, iar Dumitrache i-a comunicat avizul fostului poliţist Drăghicescu: „Poate să cumpere echipamentu’ Şuhani, acela e în regulă, da’ să ia şi bonu’ fiscal”. Apoi, Drăghicescu a retransmis, pe filieră, funcţionarei Elena Cornea un sms prin care îi cerea să dea drumul la dosar.

Acelaşi mod de operare a fost folosit şi în cazul Lilianei Constantinescu, din Galaţi. Femeia vroia să grăbească procedura de transcriere pentru fiul ei. „Mâine-dimineaţă, la prima oră, vă duceţi la o bancă. Să îmi trimiteţi ceva prin Western Union, la prima oră...Da. Şi îmi trimiteţi 175 d-ăia d-acolo. Da îmi trimiteţi, ca să am timp să fac şi eu ce am de făcut, să mă duc mai departe. Să mă sunaţi să-mi daţi codul”, i-a spus femeii, la data de 3 februarie 2009, Liviu Dumitrache. După ce banii au fost viraţi în cont, Dumitrache l-a sunat pe Drăghicescu, căruia i-a transmis: „Deja poate să plece direct, gata”.

Zeci de persoane au făcut denunţuri la Parchet, în care au explicat modul în care au intrat în contact cu reţeaua şi au transmis banii în conturile din România.  Procurorii din Parchetul Capitalei au decis ca fostul poliţist Valentin Drăghiescu şi restul intermediarilor să fie trimişi în judecată pentru trafic de influenţă şi complicitate la această infracţiune.

Mita era trimisă prin mandat poştal

În perioada 2007-2009, românii din Spania şi din Italia au trimis intermediarilor, doar prin mandat poştal online sau prin transfer Western Union, aproximativ 50.000 de lei. Unul din modurile în care procurorii i-au prins pe aceştia a fost că pe o mare parte din mandatele prin care s-au trimis bani era specificată chiar adresa de domiciliu a celor cercetaţi.

Din declaraţiile celor trimişi în judecată a reieşit că Liviu Dumitrache şi Costel Popescu îşi opreau cea mai mare parte din bani, iar lui Valentin Drăghicescu îi dădeau între 100-150 de lei pentru fiecare dosar soluţionat. Procurorii continuă cercetările şi într-un alt dosar, după ce au descoperit foarte multe sms-uri cu mesaje privind şi alte persoane care au apelat la serviciile reţelei de eliberat certificate de naştere. 

„Îmi trimiteţi doi cento... caşcavalul”

„E de urgenţă, azi îmi trimiteţi şi mie ce aveţi de trimis prin Western Union”, îi comunica Liviu Dumitrache, la data de 11 martie 2009, lui Laurenţiu Murgoci. Acesta dorea urgentarea procedurii de transcriere a certificatului de naştere al fiicei sale, născută în localitatea italiană Rovereto, iar preţul cerut era de 200 de euro. „Îi laşi lu’ soţia să aibă caşcaval la ea şi cu asta basta”, îi explica modalitatea de plată, în cazul în care Murgoci se întoarce la muncă, în Italia.

„Orice bancă, la orice bancă şi îmi trimiteţi doi cento. D-ăia de Italia, nu d-ăştia de România. Mă sunaţi după aceea şi îmi spuneţi un cod din 10 cifre, ca mâine să mă ocup de caz”, îi transmitea Liviu Dumitrache, preţul şi modalitatea de lucru. După confirmarea plăţii din Italia, Dumitrache i-a trimis un sms „partenerului său” Vasile Manea: „Domnul Murgoci, gata, a descărcat şi marfa. Da. Se poate face şi transportul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite