Baia Mare: „Fabrica de avioane“ şi-a deschis porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia de la Dumbrăviţa a creat 200 de noi locuri de muncă. La 15 kilometri de Baia Mare se vor produce profile extrudate pentru scheletul fuzelajului avioanelor. Valoarea investiţiei este de 30 de milioane de dolari.

CITEŞTE ŞI:
Braşov: Investiţie olandeză la IAR Ghimbav

Singura de acest gen din Maramureş, „fabrica de avioane“ de la Dumbrăviţa, cum o numesc localnicii, este o investiţie a companiei americane Universal Alloy Corporation, care mai are două fabrici în Statele Unite ale Americii, în Georgia şi în Elveţia. Pentru realizarea ei, investitorii au alocat 30 de milioane de dolari şi vor produce componenete pentru Airbus şi Boeing.
 
200 de locuri de muncă

„Fabrica va aduce la bugetul local câteva miliarde lei vechi pe an, din impozite pe salarii, pe profit, pe clădiri“, a declarat Felician Ciceu, primarul localităţii Dumbrăviţa. „Se vor angaja aproximativ 200 de oameni, ceea ce nu e puţin lucru“, a continuat acesta.
 
Potrivit declaraţiilor fostului subprefect de Maramureş şi actual inspector guvernamental, Gheorghe Achim, Maramureşul a fost preferat de americani, în defavoarea altor şase judeţe: Satu Mare, Cluj, Timiş, Arad, Bihor şi Bistriţa-Năsăud. „Au ales judeţul nostru, pentru că actualul manager, Dragoş Ungurean, maramureşean plecat cu soţia de ani buni în State a fost director în cadrul companiei Alloy timp de mai mulţi ani şi a dovedit destoinicia localnicilor de aici“, a arătat Achim.

Americanii, mulţumiţi de munca românilor

Fabrica de componente de avioane de la Dumbrăviţa a fost ridicată din temelii de către o firmă maramureşeană de construcţii care a lucrat timp de un an la construcţie. „Am început în aprilie 2008 şi am terminat în aprilie anul acesta. Am lucrat cu aproximativ 250 de muncitori“, a afirmat Răducu Pop, administratorul societăţii AMI SA, antreprenorul fabricii. „Este o bijuterie, americanii sunt foarte mulţumiţi de rezultat şi aşa maramureşenii au mai dovedit o dată că pot să facă muncă de calitate“, a subliniat Gheorghe Achim.

Probele pentru pornirea fabricii din Dumbrăviţa au început în luna aprilie a anului acesta. Au fost deja angajaţi şi instruiţi de specialiştii americani aproximativ 100 de muncitori. „Preconizăm să producem 2.000 de tone de profile finite anual. Avem contract ferm pe 2009-2013 cu Airbus, la care se adaugă alţi beneficiari“,  a spus Dragoş Ungurean, managerul fabricii.

2.000
de tone de profile finite pe an va produce fabrica de la Dumbrăviţa.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite