FOTO VIDEO Cum arată o pădure virgină din România. Află de ce trebuie să le protejăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreți să vedeți cum arată o părticică dintr-o pădure virgină din România? Credeți că arborii cu diamterul de 1,5 metri există numai în fotografii?

Reporterii „Adevărul” au mers în expediție în Pădurea Șinca, din județul Brașov, în cadrul campaniei „Salvați pădurile virgine!” organizate de World Wide Fund for Nature România (WWF), și au surprins instantanee cu cei mai frumoși copaci din Europa. Fagii și brazii au aici înălțimi amețitoare și te fac să le simți importanța lor pentru viața ta. La tot pasul, întâlnești arbori căzuți la pământ, în mod natural. În luminiș, adică pe locul copacului căzut și unde pătrunde lumina naturală, sunt sute de puieți care vor să-i ia locul.

Expediția a început luni spre seara, cu pânda la urși. Gazdele noastre au vrut să ne arăte că urșii sunt la ei acasă în pădurile Șincii. Zis și făcut, încolonați și „înarmați” cu binoclu, ziariștii au urcat împreună cu  pădurarii și silvicultorii până la Observatorul de Urși.

Cabina s-a umblut instantaneu. Cu privirile ațintite pe fereastră, l-am urmărit mai întâi pe pădurarul care punea porumb și zahăr în locurile unde știa că urșii vor veni la sigur. Am așteptat vreun sfert de oră și nici picior de urs! „Or fi auzit zgomotul!? Șșșșt! Să nu speriem urșii! Gata nu mai vin, nu mai vedem nimic, pentru că s-a întunecat bine”, spuneam noi din Observatorul de Urși .


Click pentru a vedea GALERIA FOTO

Padurea Sinca- Borbely

„Să stăm mai jos să nu ni ne mai vadă capetele, că poate de asta nu mai vin!”, sugera cineva. După o jumătate de oră, când nimeni nu mai spera,  Moș Martin a venit! De acum, era întuneric de-a binelea, chiar dacă nu era mai mult de ora 17.30. Tacticos, ursul s-a oprit la bolul cu porumb. În timp ce mânca, se uita insistent spre cabană: o fi cineva acolo? Peste câteva minute, au prins curaj alți doi urși, care au venit din direcții diferite. Și acum ce e de făcut? Cum mai plecăm de aici? La îndemnul șoptit al pădurarului, toată lumea s-a ridicat și fără un zgmomot a coborât prin spatele cabanei. Cu o urmă de teamă în suflet, “plutonul” a mers repejor spre mașini. Gata! am văzut și urșii și nici n-am pățit nimic!

A doua zi, expediția a început dis-de-dimineață - cu mersul la arborii vechi de sute de ani. Traseul era știut de seara: ne întâlnim cu ministrul Mediului la Intersecția Strâmba cu Strâmbșoara, urcăm pe Valea Strâmbșoarei, către Vârful Țoaga, vedem și partea de pădure exploatată și, apoi gata,  coborâm.

Ministrul a ajuns la timp, la punctul de întâlnire cu jurnaliștii. Înconjurat de ziariști,  Laszlo Borbely i-a îndemnat să se uite la arbori. “Avem o țară unică din punct de vedere al frumuseții naturii! Noi avem peste 250.000 de hectare de păduri virgine. Ministerul Mediului şi Pădurilor a iniţiat recent un proiect legislativ de modificare a Normelor tehnice pentru amenajarea pădurilor. Prin acest act ne propunem ca pădurile virgine şi cvasivirgine, identificate până în prezent, să fie zonate în tipul funcţional I de protecţie, categoria funcţională păduri virgine”, a început ministrul Mediului.

Ce vor face proprietarii de păduri?

“Am notificat Comisia Europeană asupra acordării formelor de sprijin pentru aceşti proprietari care înregistrează pierderi de venit. Aşteptăm răspunsul. Mai există şi alternativa de a promova măsuri de sprijin prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. În acest sens, valoarea estimată este de 100.000.000 EURO, pentru o perioadă de 5 ani”, a spus Borbely.


Click pentru a vedea GALERIA FOTO

Padurea Sinca-copaci

Urcăm. Ministrul se grăbește pentru că trebuie să ajungă la Coaliție. Pădurarii îl avertizează că pantofii de târg nu-l vor ajuta prea mult și se oferă să-l ajute. Laszlo Borbely le spune că a mai urcat și că nu-i nicio problemă. E primul dintre toți.

Începe fâșâitul de fruze arămii răspândite peste tot, iar pădurea pare acum un zumzet de albine. Ghizii se opresc din când în când să arăte spre câte un copac. „Asta e un arbore de 10 ani”, explică unul dintre silvicultori și arată spre un crenguță de brad înfiptă în pământ, căreia nu-i dădeai mai mult de un an.

“Ce numim noi păduri virgine? Sunt pădurile care s-au gospodărit numai prin procese naturale, cu influentă antropică nesemnificativă, este practic un ecosistem care s-a format în mii de ani”, arată Radu Vlad, expert WWF.

Cum putem recunoaște o pădure virgină? Care sunt caracteristicile ei?

“În primul rând trebuie să existe toate stadiile de toate vârstele la arbori,  exact ca și într-o comunitate omenescă, trebuie să ai tineri, trebuie să ai bătrâni. Trebuie să întâlnești arbori la limita fiziolgică de vârstă. Asta înseamă la stațiunea asta 300-400 de ani pentru brad, 250-350 de ani pentru fag. Observăm că întâlnim la tot pasul astfel de arbori. În plus, aici întâlnim și dimensiuni record: avem fagi de 48 de m înălțime cu diametru de 1,5 m”,  explică expertul. Ghidul ne arată care sunt  copacii aflați aproape de limita de vârstă. Sunt cei cu ciuperci pe ei.

Aflăm că unicitatea pădurilor din România constă în faptul că ele sunt un amestec de fag, brad și molid. Ceea ce nu se întâlnește în alte zone ale Europei, unde pădurile virgine sunt numai de molid. Grăbit, ministrul a urcat printre primii, dar  s-a oprit la 1.000 de metri. Ziariștii și-au continuat drumul până la Vârful Țoaga, la aproximativ 1.200/1.300 de metri. Pădurea de la Șinca acoperă circa 350 de hectare și are arbori mult mai înalți decât în orice altă pădure. Sunt arbori  vechi de 400 de ani, cu peste 50 de metri înălțime și un diametru de aproximativ 1,5 metri.

Pe lângă Campania “Salvați Pădurile Virgine!”(www.padurivirgine.ro), WWF a început anul trecut o campanie pentru păstrarea Pădurii Șinca, când a strâns 100.000 de euro prin campania de redirecționare a 2% din impozitul pe venit. Banii au fost dați autorităților care s-au angajat să nu taie nicio ramură din pădurea seculară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite