FOTOGALERIE Printre primii 100 de cercetători din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGALERIE Printre primii 100 de cercetători din SUA
FOTOGALERIE Printre primii 100 de cercetători din SUA

Rada Mihalcea (35 de ani) se află în topul tinerilor oameni de ştiinţă americani şi va fi premiată de preşedintele Barack Obama. Tânara este din Cluj-Napoca, însă de nouă ani locuieşte în SUA şi lucrează ca profesor la University of North Texas.

Rada Mihalcea a fost nominalizată de Barack Obama pe lista celor 100 de tineri cercetători de excepţie din SUA, în urma unei selecţii efectuate de nouă departamente şi agenţii federale americane.

„Sunt convins că vor duce domeniile lor spre noi descoperiri şi că ne vor ajuta să utilizăm ştiinţa şi tehnologia pentru ridicarea naţiunii şi a lumii”, a spus preşedintele american în momentul anunţării premianţilor.

Clujeanca va primi premiul „Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers”, din partea lui Obama, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Casa Albă. „Sunt încântată şi în acelaşi timp onorată de premiul primit. Gândindu-mă de unde am pornit, mă face să cred că totul este posibil”, a declarat Rada Mihalcea pentru „North Texas e-News”.

Românca lucrează la Departamentul de Ştiinţa şi Ingineria Calculatoarelor din cadrul University of North Texas. Studiile ei de cercetare sunt în domeniul procesării limbajului natural, care presupune interacţiunea directă dintre oameni şi computere, fără utilizarea metodei „clasice”, tastatura.

Practic, cercetarea ei urmăreşte dezvoltarea unor soft-uri care să permită calculatoarelor să înţeleagă cât mai clar textele rostite de utilizatori.

Chiulea de la matematică

Rada a crescut în Cluj-Napoca, într-un apartament modest din cartierul Grigorescu, alături de părinţii, Dumitru, inginer, şi Valentina, traducător, şi de cei doi fraţi, Silvana şi Caius.

Tatăl spune că tânăra a fost mereu pasionată de matematică şi de lingvistică, cele două domenii pe care le combină acum, în cercetările pe care le desfăşoară în SUA. Totuşi, Rada nu prea trecea pe la orele de matematică. „Nu se omora să meargă, aşa că se cam supărau pe ea profesorii”, şi-a amintit Dumitru Mihalcea.

Clujeanca a absolvit, în 1998, Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Univestităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN), cu media 9,98.

Decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, profesorul Sergiu Nedefschi, îşi aminteşte cu mare plăcere de fosta sa studentă. „De la început ne-a fost clar că este o studentă foarte bună. Era o fată foarte serioasă şi extrem de modestă. La ea, nu a fost niciodată vorba de tocit, totul funcţiona extrem de logic”, a declarat decanul.

Premiată şi în ţară

Rada a plecat în Statele Unite la doi ani după ce a terminat facultatea. „Îşi tot căuta de lucru, iar la un moment dat a venit şi ne-a spus: «Într-o săptămână plec în SUA». A fost şocant”, îşi aminteşte tatăl clujencei. În SUA, Rada a mers la University of North Texas. “Încă de la început, a predat acolo, a fost asistent, iar ulterior profesor «cu acte în regulă». Anul trecut a obţinut titlul de «profesor pe viaţă»”, povesteşte cu mândrie Dumitru Mihalcea despre fiica sa.

Performanţa Radei a fost premiată ieri şi la Cluj-Napoca. Rectorul Universităţii Tehnice, Radu Munteanu, i-a oferit tatălui ei o diplomă de onoare.

„E o onoare pentru universitatea noastră faptul că Rada se află pe cea mai meritorie listă din SUA. Diploma pe care i-am oferit-o, prin intermediul tatălui ei, este prima de acest gen acordată în astfel de circumstanţe”, a spus  Radu Munteanu, rectorul UTCN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite