FOTOGALERIE Pasagerii din Rapid: era să cădem în râpă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGALERIE Pasagerii din Rapid: era să cădem în râpă!
FOTOGALERIE Pasagerii din Rapid: era să cădem în râpă!

În câteva ore, călătorii din trenul Bucureşti-Iaşi au trecut de la spaimă la revoltă. Cele 400 de persoane din trenul deraiat duminică la Berheci (judeţul Galaţi) şi-au văzut moartea cu ochii. Garnitura a oprit brusc, lângă o vale adâncă. Click aici pentru Fotogalerie!

Mai citeşte şi:


„Era cât pe ce să cădem în râpă! Lucrurile puteau fi şi mai grave, pentru că lângă şine era o pantă abruptă”, a povestit îngrozită una dintre pasagerele din Rapidul 661.Călătorii din trenul deraiat la Berheci spun că s-au speriat când au simţit zdruncinătura. Teama a crescut în momentul în care au constatat că rapidul lor oprise la doar 30 de metri de un alt tren, care venea din sens opus.

„Mecanicul a dat trenul nostru câţiva metri înapoi, moment în care un vagon a deraiat. Când am coborât, am văzut că celălalt tren era la aproape 30 de metri de noi şi abia atunci mi-am dat seama ce nenorocire se putea întâmpla”, a povestit duminică noaptea Georgeta Condur, pasager.

Busculade în trenul „de rezervă“

Din momentul accidentului, când a deraiat un boghiu de la vagonul trei, şi până când oamenii au fost preluaţi de alte trenuri au trecut trei ore. „Mai întâi au spus că ne vor aduce altă locomotivă, apoi că ne vor sui în microbuze”, a spus Adina Ştefănescu, o studentă din Buzău.

Dezorganizarea a fost pe punctul de a duce la alte incidente. „Când a ajuns primul tren, despre care nu am fost anunţaţi, s-a produs o adevărată busculadă. Oamenii se înjurau şi se certau pentru un loc în vagon”, a precizat Georgeta Condur, pasageră în rapidul deraiat. Trenul era plin de studenţi care veneau la Iaşi pentru a participa la deschiderea anului universitar.

Mecanicul ar putea face trei ani de puşcărie

Poliţia Transporturi Galaţi a demarat urmărirea penală împotriva mecanicului de locomotivă Florin Mustaţă pentru îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la şase luni la trei ani. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a preluat ancheta în acest caz şi este posibil ca în sarcina mecanicului să se reţină şi infracţiunile de distrugere şi semnalizare falsă.

Mecanicul are, potrivit declaraţiilor celor de la Poliţia Transporturi, o dublă vină: a ignorat semnalul roşu al mecanismului de avertizare, apoi a manevrat trenul cu spatele, lucru interzis de regulamentele CFR pentru situaţiile de acest gen. O primă concluzie a anchetei este că mecanicul rapidului 661 nu a frânat trenul, ci a trecut pur şi simplu pe semnalul roşu. Nu se ştie dacă a procedat aşa fiind orbit de soare sau din neglijenţă.

Încă nu poate fi demis

Florin Mustaţă are 42 de ani şi lucrează la CFR Iaşi de 19 ani. „Dumnealui e de nouă ani mecanic de locomotivă şi nu a fost sancţionat niciodată pe linie de siguranţă în trafic“, a declarat Vasile Ghibu, director CFR Călători, Regionala Iaşi.Subsecretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a precizat ieri că lui Florin Mustaţă urmează să i se desfacă contractul de muncă. Afirmaţia a fost contrazisă de Răzvan Stoica, directorul CFR Călători, care a declarat, potrivit Mediafax, că acest lucru nu este posibil până la concluziile finale ale anchetei.

„Am dat milităria jos din pod“

image

Constantin Axinia (foto), subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, susţine că evenimentele petrecute în ultima perioadă pe calea ferată sunt rezultatul indisciplinei unor angajaţi.

„Putem vorbi, desigur, şi despre situaţia creată din cauza anunţurilor privind disponibilizările şi, de fapt, toate necazurile vin din cauză că suntem subfinanţaţi. Zilele acestea i-am chemat la minister pe toţi reprezentanţii din domeniul feroviar şi pot spune că am dat milităria jos din pod“.

Suspectul de la Cârcea, izolat

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova adună în continuare probe şi fac audieri în cazul accidentului feroviar care a avut loc în urmă cu o săptămână, în localitatea doljeană Cârcea. Florin Vlad, muncitor necalificat din cadrul Regionalei CFR Craiova, rămâne principalul suspect în deraierea acceleratului 1692.

“Lui Florin Vlad i s-a adus la cunoştinţă obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile”, a spus procurorul Ionel Grigorie. Vlad este învinuit de distrugere şi semnalizare falsă, împotriva lui fiind începută urmărirea penală. Irma Huculici

Oboseala face victime pe şosele

image

Cinci tineri ialomiţeni care se întorceau de la discotecă şi-au pierdut viaţa pe DN22A  Foto: Petronel Tudor



O persoană a murit, ieri-dimineaţă, în zona Lunca Câlnicului, iar alte patru au fost rănite, după ce un microbuz s-a izbit frontal de un TIR. Poliţiştii spun că şoferul microbuzului, Istvan Bors (25 de ani), ar fi adormit la volan şi a intrat pe contrasens, unde s-a izbit de maşina de mare tonaj. Şi în Ialomiţa, oboseala la volan a făcut cinci victime.

Duminică dimineaţă, cinci tineri cu vârste între 20 şi 25 de ani au murit. Autoturismul în care se aflau s-a rupt în două, după ce a izbit trei copaci de pe marginea drumului naţional 22A. Într-un accident cu şase victime petrecut în Banat, şoferul vinovat a fost audiat la trei luni după nefericitul eveniment.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite