FOTOGALERIE Palate ţigăneşti vândute în regim de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGALERIE Palate ţigăneşti vândute în  regim de criză
FOTOGALERIE Palate ţigăneşti vândute în regim de criză

Rromii bogaţi sunt loviţi de criza economică. Mulţi au abandonat lucrările la vilele cu turnuri sau ajung să le vândă la preţuri mici. În Teleorman, palatele ţiganilor sunt scoase la vânzare la jumătate de preţ. În Timiş, vilele sunt oferite spre închiriere la preţuri de 100-200 de euro pe metrul pătrat.

Citiţi şi:


Pentru că au rămas fără bani, proprietarii de palate scad mult din preţul construcţiei. Totuşi, rromii se plâng că rămân cu casele nevândute, ba şi ajung să se împrumute de la cămătari.

„Afacerile nu mai merg, ţiganii nu mai prosperă. Acum au ajuns de-şi vând casele”, a explicat Stanciu Costică, zis Sică, liderul ţiganilor din comuna Buzescu, judeţul Teleorman şi expert la primărie pe „probleme de rromi”.

El mai spune că ceea ce valora înainte de criză milioane de euro, abia de mai ajunge acum la jumătate de preţ. De pildă, ultimul palat vândut în Buzescu, proprietate personală a lui Emil Bureaţă.

Imobilul, alcătuit din parter şi două etaje, aşezat chiar în centrul ţigăniei, este unul dintre „modelele” arhitecturale cele mai apreciate în zonă: îmbrăcat în marmură roz şi cu termopane negre. „I-a luat un milion de euro ca să-l construiască şi i l-a dat lu’ văr-su cu 500.000”, a precizat Sică. 

Nu doar criza financiară îi face pe ţiganii din Buzescu să-şi scoată vilele la mezat. Recesiunea economică le-a mai adus pe cap o pacoste cât casa: cămătarii. Aşa se face că mulţi sunt obligaţi să-şi vândă palatele de miliarde din cauza datoriilor.

„A jucat fiu-miu la ruletă şi a pierdut. N-a avut bani şi s-a împrumutat de la ursari. Acum am scos casa la vânzare ca să plătim datoria. Noi cerem 18 miliarde de lei vechi pe ea, dar cine să ne dea banii ăştia? Aşteptăm să vină ursarii peste noi să ne dea afară”, s-a plâns tatăl unui tânăr datornic.

Palat „ca-n filmele indiene“ în Banat

Şi în vestul ţării, rromii se plâng că recesiunea le-a stricat planurile imobiliare. În Timişoara, anunţurile cu „de închiriat” troneză pe palatele aflate pe străzile istorice, iar preţurile pe metrul pătrat de palat echivalează cu cele din marile complexuri comerciale.
 
„Chiria este între 100 şi 200 de euro metru pătrat. Dar las şi la 90 dacă ne înţelegem”, spune Alfred Stancu, care are de închiriat un palat pe strada Cluj din Timişoara. În cele 20 de camere a funcţionat ani la rând un magazin de haine second-hand, însă criza a omorât şi afacerea cu baloţi de Gucci şi Dolce & Gabbana. „Se poate deschide magazin, birou pentru firmă, poţi să te muţi. Avem şi băi. Avem de toate”, a mai spus bărbatul.

Preţuri mai mici în zone zgomotoase

Pe strada Demetriade din Timişoara, preţul scade la 50-70 de euro pe metru pătrat pentru că palatul este zguduit de tirurile care evită şoseaua de centură a oraşului. „Închiriem scump pentru că a fost scump la înălţare. Dar e de lux. Cu covoare. Cu intrare mare. E mândria mea. Este mare şi alb, ca-n filmele indiene”, a explicat Iosif Cârpaci.

Niciunul dintre palate nu şi-a găsit însă chiriaşii. Cel puţin nu oficial. „Magazinele se închid unul după altul, firmele la fel. E plină Timişoara de spaţii de închiriat. Rromii nu vin la agenţie, că doar nu plătesc nici impozite. Doar nu credeţi că vor face contract de închiriere”, a declarat Gabriel Dobrescu, de la Dorab Imobiliare. 

Case părăsite la Recaş

image

Palat ţigănesc de vânzare în comuna Buzescu, Teleorman  Foto: Marian Vilău



Înălţate de o parte şi de alta a drumului naţional ce străbate orăşelul timişean Recaş, palatele ţigăneşti au fost lăsate neterminate. Rromii au luat, din nou, drumul străinătăţii ca să facă rost de bani pentru a le termina.

„Sunt vreo 30, 40 de palate ţigăneşti în oraş şi cam jumătate dintre ele sunt neterminate”, a spus Cosmin Cernescu, viceprimarul Recaşului.

Nimeni nu este interesat să cumpere imobilele din cărămidă, aşa că proprietarii nu au încotro şi trebuie să le finalizeze. „Cine să le cumpere, la banii care sunt băgaţi în ele? Nu s-au gândit la nimic atunci când le-au construit şi acum nu mai au cu ce să le termine”, a mai precizat Cernescu.

Situaţia nu pare însă că se va schimba prea curând. Dintre aproape zecile de vile din cărămidă, doar la una se mai lucrează în această vară. „E criză, frate!“, suspină un localnic.

Chirii peste media pieţei

image

Castelele ţiganilor din Recaş, Timiş, au rămas  neterminate din cauza crizei  Foto: Sebastian Tătaru


Dacă rromii închiriază cu 70-200 de euro, la agenţiile imobiliar preţul pe metrul pătrat ajunge în unele zone la 35-50 de euro. „Magazinele se închid unul după altul, firmele la fel. E plină Timişoara de spaţii de închiriat“, a declarat  Gabriel Dobrescu, de la agenţia Dorab Imobiliare.

image

Închiriem scump pentru că a fost scump la înălţare. Dar e de lux. Cu covoare. Cu intrare mare. E mândria mea. Este mare şi alb, ca-n filmele indiene.

image


Iosif Cârpaci
proprietar,
Timişoara


image

Afacerile nu mai merg, ţiganii nu mai prosperă. Acum au ajuns de-şi vând casele.

image


Stanciu Costică
liderul rromilor
din Buzescu


„Din zece becuri, aprindem doar unul“

Singurul ţigan din oraşul Constanţa care se mândreşte cu un palat este Stelian Bârnescu, reprezentantul Alianţei Rromilor. Acesta spune că recesiunea economică le-a trecut şi ţiganilor pragul, însă casa e casă. Nu este de vânzare. „Am ajuns ca pe vremea lui Ceauşescu: din zece becuri, ardem unul, mai scoatem din priză un frigider... Dar niciodată nu m-am gândit să vând casa. Ce, am făcut-o ca s-o vând?“, a explicat Bârnescu.

Bărbatul a mai explicat că a ridicat locuinţa în care trăiesc patru familii pe măsură ce a făcut rost de bani, aşa că a pierdut şirul investiţiei. Lunar, întreţinerea palatului cu 36 de camere şi patru băi ajunge însă la 1.000 de lei. Mariana Iancu

„Castelanii“ din Strehaia nu sunt afectaţi

image

Palatele din Strehaia, Mehedinţi, nu sunt de vânzare 



În comunitatea rromă din oraşul mehedinţean Strehaia, palatele ţigăneşti nu numai că nu sunt de vânzare ci parcă se şi înmulţesc. „Sunt câţiva ţigani pe aici care au pierdut la cazinouri şi peste 70.000 de euro. Însă nu se vede. Orice apare că-i proprietate de vânzare, e cumpărată de ei. Nu ştiu de unde au atâţia bani, dar au!“, a spus un localnic, care s-a ferit să-şi dea numele.

Deşi sunt multe palate ridicate în oraş, niciunul dintre proprietari nu doreşte nici măcar să-şi închirieze proprietatea. De altfel, nici cumpărători nu sunt, pentru că preţul estimat la vânzare ar fi mult peste posibilităţile localnicilor.

,,Sunt clădiri mari, imense, cu o arhitectură destul de ciudată şi, pentru foarte mulţi, în neconcordanţă cu dorinţa unei proprietăţi modeste. În plus, costă foarte mulţi bani. O astfel de clădire cred că are un preţ de peste şase miliarde de lei vechi. Şi asta fără dotări şi mobilier, iar, mai nou, toate aceste palate sunt placate cu gresie, marmură sau granit. Sunt foarte scumpe, însă  nimeni nu ar cumpăra aşa ceva. Din acest motiv, dacă le-ar scoate la vânzare, preţul lor ar scădea extrem de mult“, a explicat un agent imobiliar. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite