FOTOGALERIE Dinozaurii din Jurassic Park cutreieră România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zile, Oltenia este sub ocupaţia animalelor preistorice. De miercuri, XXL Dino Expo se deschide la Craiova, iar săptămâna viitoare dinozaurii se mută pe litoral. Şase dintre exponate au avut „roluri“ în cunoscuta serie Jurassic Park. Atracţia expoziţiei este însă un pui de dinozaur care se zbate să iasă dintr-un ou.

Mai citeşte şi:

Bucureşti: Dinozaurii din „Jurassic Park“ vin în Capitală
Părintele “Jurassic Park”-ului ne-a părăsit
A murit Michael Crichton, autorul "Jurassic Park"

După ce animalele preistorice au fost în Bucureşti şi în Slatina, de miercuri cei 32 de dinozauri se vor afla la Craiova. De luni, 29 iunie, caravana părăseşte Oltenia şi se îndreaptă către litoral, unde se va afla toată vara. Expoziţia va fi deschisă între orele 16.00 şi 22.00 în timpul sâptămânii şi între 11.00 şi 22.00 în weekend.

Exponatele din XXL Dino Expo au fost realizate de Karmo Neigert (32 de ani) un inginer din Germania, care a moştenit pasiunea pentru dinozauri de la tatăl său. „De mic am fost fascinat de ei, am citit tot ce se poate despe aceste animale, am vizionat multe documentare şi aşa m-am hotărât să fac unii în mărime naturală.

În urmă cu 15 ani, am construit primul dinozaur. Preferatul meu este Diplodocus, care are opt metri înălţime şi 35 de metri lungime“, a spus Karmo.

Erbivor de peste 30 de metri

Colecţia realizată de acesta cuprinde 32 de exemplare de dinozauri în mărime naturală, dintre care unii se mişcă şi scot sunete. Atracţia expoziţiei este un pui care iese dintr-un ou şi care se zbate să scape din coaja strâmtă.

Dinozaurii din speciile Tyrannosaurus Rex, Saltasaurus sau Diplodocus, care au apărut în filmul Jurassic Park, regizat de Steven Spielberg, i-au încântat pe micuţii slătineni. “Mie îmi plac foarte mult dinozaurii şi am citit mult despre ei, am văzut documentare. Cel mai tare este Tyrannosaurus Rex, pe care l-am văzut afară. Aici cred că cel mai mare este Saltasaurus, care este erbivor şi are peste 30 de metri”, a explicat Marius Stanciu, de 12 ani.

„Ingrediente” secrete şi două luni de muncă

Întâlnirea cu regizorul american Steven Spielberg, la începutul anilor ’90, i-a deschis drumul către o afacere despre care susţine că este unică în lume.

image

Tyrannosaurus Rex era un dinozaur feroce. Acesta are şi cel mai mare succes la public   Foto: Crina Jilavu

După ce a realizat şase dinozauri pentru Jurassic Park şi a văzut succesul pe care îl au aceste creaturi, s-a hotărât să facă mai multe şi să deschidă o expoziţie. „Prima a fost în Elveţia şi a avut un succes imens. De atunci am colindat toată Europa. Avem o viaţă frumoasă, nu ne plictisim niciodată şi avem ocazia să vedem toată lumea”, a povestit Karmo.

Inginerul spune că a descoperit o substanţă secretă care îl face să fie singurul „producător“ de dinozauri în mărime naturală. „Au mai încercat şi alţii să creeze astfel de animale, dar nu au reuşit. Exponatele mele au şi anumite substanţe care îi fac foarte rezistenţi”, a explicat neamţul.  Crearea unui nou dinozaur durează câteva luni. „La un dinozaur de dimensiune medie lucrez două luni. Cel mai dificil este atunci când fac mulajul din ghips, adică la început”, a spus Karmo.

Animale în mişcare

Bărbatul vrea să facă o nouă expoziţie cu dinozauri în mişcare. „Am în plan să creez un dinozaur care să facă opt mişcări şi să deschid o nouă expoziţie cu dinozauri mişcători şi să reconstruiesc într-un ţarc lumea preistorică”, a spus Karmo. „Exponatele costă, în total, două milioane de euro. Investiţia merită, oamenii şi mai ales copiii sunt încântaţi”, a declarat Mircea Robu, managerul expoziţiei. Intrarea la expoziţie este 15 lei.

Dispăruţi de 65 de milioane de ani

-Denumirea de dinozaur - care înseamnă în greceşte „şopârla înfiorătoare” (deinos - înfiorător şi saura - şopârla ) - a fost folosită pentru prima oară de dr. Richard Owen, în anul 1841.
-Dinozaurii au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani, dar au stăpânit planeta timp de 160 de milioane de ani.
-Tyrannosaurus sau şopârla titan avea o lungime de 12 metri şi peste opt tone greutate. Dinţii dinozaurului măsurau peste 16 centimetri în lungime.
-Triceratops este o specie de dinozauri erbivori care cântăreau, între şase şi 12 tone, aveau nouă metri lungime şi trei metri înălţime.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite