FOTO Vânătoarea de balene: tradiţie de peste 400 de ani în Insulele Feroe / Cum comentaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Vânătoarea de balene: tradiţie de peste 400 de ani în Insulele Feroe / Cum comentaţi?
FOTO Vânătoarea de balene: tradiţie de peste 400 de ani în Insulele Feroe / Cum comentaţi?

Aproape o mie de balene-pilot cu înotătoare lungi din specia "Globicephala melaena" sunt omorâte anual în Insulele Feroe, într-o vânătoare numită "grindadráp" şi practicată din 1584.

Citiţi şi:
Şocant! Festivalul masacrării delfinilor
România are comisar pentru balene, dar nu-şi plăteşte cotizaţia


Vânatoarea nu este comercială şi este organizată la nivel de comunitate - oricine poate să participe. Mai întâi balenele sunt încercuite cu bărci, care le direcţionează apoi încet către un fiord sau către un golf.

Vânătoare de balene face parte din cultura feroeză. Locuitorii Insulelelor Feroe spun că "grindadráp" îi face să se simtă feroezi. Femeile nu participă la vânătoare dar privesc ritualul. În arta şi literatura feroeze, vânătoarea de balene este un motiv întâlnit des.

Fotografiile care arată marea înroşită de sângele balenelor au provocat furia asociaţiilor care luptă pentru drepturile animalelor. Activiştii spun că vânătoarea dă dovadă de cruzime şi nu este nici măcar necesară cu adevărat.

Liderul Asociaţiei Vânătorilor de Balene din Insulele Feroe, Ólavur Sjúrðaberg, a declarat: "Sunt sigur că niciun om care îşi ucide animalele pentru mâncare nu o face cu sânge rece. Vrei să se termine cât mai repede şi animalul să sufere cât mai puţin".

Cum explică feroezii vânătorile sângeroase:

  • au dreptul să vâneze pentru că au făcut asta de secole
  • ei nu merg pe mare să omoare balene, ci le vânează pe cele care vin prea aproape de ţărm
  • acţiunea nu este derulată în scopuri comerciale ci pentru aprovizionarea cu mâncare
  • balene-pilot nu sunt o specie pe cale de dispariţie
  • nu ţin animalele în captivitate, precum o fac crescătorii de vaci, porci şi pui care distribuie carne supermarketurilor.

Majoritatea felurilor de mâncare tradiţionale din Insulele Feroe abundă în carne. Deoarece insula are un climat neprielnic culturilor agricole, locuitorii ei au nevoie de vânătoarea de balene să îşi asigure vitaminele şi proteinele necesare.

Criticii practicii feroeze spun că:

  • ţinând cont de rezervele de hrană, vânătoarea nu este crucială pentru supravieţuirea feroezilor
  • însuşi ministrul sănătăţii din Insulele Feroe a avertizat asupra hrănirii în exces cu carne de balenă, aceasta conţinând mari cantităţi de mercur şi otravă din mediu
image
image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite