FOTO Cenaclu la „Mititica“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cenaclu la „Mititica“
FOTO Cenaclu la „Mititica“

Ieri, la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Rahova, din Capitală, a avut loc primul Festival naţional de creaţie literară „Poezie de puşcărie“, cu premii acordate de reprezentanţii Uniunii Scriitorilor. Deţinuţi condamnaţi pentru omor au câştigat premii pentru poezie. Unii au scris de dor, alţii de dragoste, dar au fost şi poeţi-puşcăriaşi  care au „comis“ versuri cu violenţă.

Din penitenciarele Botoşani, Galaţi, Mărgineni (Dâmboviţa) şi Slobozia (Ialomiţa) s-au adunat la Rahova deţinuţi-poeţi pe care lumea liberă nu putea să-i mai încapă, să-şi recite operele zăbrelite.

Au fost două ore de poezie grea, pătimaşă, scrisă pe genunchi. Evident, valoarea lor literară poate fi discutabilă, însă, fiind scrise din suflet de puşcăriaş pentru suflet de puşcăriaş, auditoriul a vibrat cu adânci oftaturi înecate în barbă. Sala a aplaudat îndelung.

Muzică de penitenciar

Amfiteatrul penitenciarului se împărţise în două: în dreapta - cei invitaţi din afară, în stânga - cei invitaţi dinăuntru. Cei din dreapta se aşezaseră aleatoriu şi eterogen, cei din stânga, pârnăiaşii, ordonaţi şi rânduiţi ca mazărea-n păstaie.  Pe masa juriului ardea stins o lumânare la borcan, cu flacără ce juca după vibraţia ritmului dat de trupa Dinamic Band, trupă ce se produce de cinci ani de zile în Penitenciarul Rahova.

În cele din urmă, preşedintele juriului, Dan Mircea Cipariu, anunţă premianţii. Cei numiţi vin în faţă să-şi ridice diplomele şi câteva cărţi. Onorific, sunt invitaţi la masa juriului. Trupa Dinamic atacă moderat câteva piese din repertoriul intern şi internaţional. Între două melodii, poeţii de puşcărie recită din lucrările personale.

Puşcărie, haine grele

Puşcuţă Zenovi (53 de ani) a luat menţiune pentru poezia „Mi-e dor”. La Penitenciarul Mărgineni ispăseşte o pedeapsă de 25 de ani pentru omor. Este întemniţat din 2003. După cei şase ani de temniţă este uscat şi cu aproape toţi dinţii căzuţi. Are doi copii, care lucrează în Spania şi care au uitat de el. Ucigaş de oameni, închis în el însuşi şi mai ales închis în păcat, Zenovi scrie o poezie tristă, duioasă, păşunisto-pastorală: „Mi-e dor să mă întorc acasă / printre acei care iubesc / Mi-e dor să trag din nou la coasă / Să te-ntâlnesc, să îţi zâmbesc”. Este născut şi crescut la oraş, dar cum fosta soţia e de la ţară, din Vrancea, a prins gustul cositului şi al pornirii spre poezie pe acele meleaguri.

În puşcărie lucrează la tâmplărie, iar când va fi să se elibereze tot tâmplar ar vrea să fie. Refuză să dea detalii despre crima comisă. În schimb, are planuri de viitor.  „Acum sunt pensionat pe caz de boală şi primesc pensie în contul celor 24 de ani munciţi. Când voi fi eliberat voi cere sprijin autorităţilor pentru o locuinţă socială”, spune Zenovi.

Poezia „Sacul de box“

Agherghinii Marcel (35 de ani) surprinde printr-o înfăţişare de poet de sfârşitul secolul XIX. Cu mustăcioară şi cioc, cu o anumită încruntare a frunţii late, cu părul lung, pieptănat peste cap, ca Miron Cozma. S-a clasat pe un binemeritat loc trei. De la 18 ani, de când a comis o tâlhărie cu omor asupra unei femei, şi-a petrecut cei mai frumoşi ani prin puşcărie. Este închis la Mărgineni (Dâmboviţa), unde a ispăşit deja 12 ani din cei 18 primiţi iniţial.

Dar, pentru bună purtare, peste şapte luni urmează să fie eliberat. Artist desăvârşit, în afara muncilor brute din penitenciar, Marcel face poezie, sculptură, goblenuri şi chiar croşetează.

„Când m-am apucat de poezie am privit în jur şi mi-am zis că tot ce mă înconjoară, pus în versuri, poate fi un remediu pentru neliniştea mea lăuntrică. În puşcărie nu poţi să fii liniştit, dar ies curând”. Tocmai pentru că se apropie liberarea, versurile sale sunt mai detaşate. „Unde lovea cu pumnul / Sacul făcea câte un cucui. / Unde lovea cu pumnul / Cucuiul făcea alt cucui.”

Premiile I şi II: dragoste şi profunzime

Tinereţea lui Ifrim Cătălin (28 de ani), din Vatra Dornei, s-a consumat prin închisori. A intrat în puşcărie la vârsta majoratului, pentru omor. Alături de alţi complici, a asasinat cu sânge rece o tânără. De atunci au trecut 11 ani. Mai are 13 ani de ispăşit, la Penitenciarul Botoşani. Nu ştie ce va face când va ieşi din spatele gratiilor. Spune că este prea devreme ca să se gândească la viitor. La Botoşani este bibliotecarul penitenciarului. Părinţii îl vizitează des şi, datorită aplecării sale spre activităţile literare, la un cenaclu a cunoscut o fată din „civilie”.

Îi este prietenă şi iubită de mai bine de un an. „Ne iubim, dar încă nu am avut niciun contact fizic, pentru că trebuie să îndeplinesc anumite condiţii. Una dintre ele ar fi aceea de a mă căsători cu ea, dar nu pot face asta fiindcă ar însemna să-i stric viitorul”, susţine Cătălin. Pentru poezia sa, „Destin”, a obţinut locul doi. „Am venit pe lume într-un ceas de naştere forţată / Ca o idee ilogică, sfidând largi înţelesuri”, îşi justifică deţinutul existenţa.

În ceea ce-l priveşte pe câştigătorul concursului literar, juriul a anunţat că „din motive obiective” nu a putut fi prezent în sală. Este vorba de Barbu Valeriu, de la Penitenciarul Galaţi, condamndat la 10 ani pentru înşelăciune. Versurile poeziilor sale se vor profunde, fapt apreciat, se pare, de juriu. Una dintre creaţiile sale în versuri poartă titlul „Pentru toate câte am făcut”. Printre rânduri întâlnim:  „Edenul retrocedat l-am presărat cu gări... / şi trenuri care nu opresc, / Cu uzinele iluziilor de serie, / Cu teatre, cluburi de noapte, vitrine cu arme” 

Juriul a „evadat“ la un alt festival

Ideea manifestări literare, încheiată cu o gală de premiere, a aparţinut, iniţial, Danielei Puşcaş, directoare la Penitenciarul de femei Târgşor. La Rahova însă s-au contabilizat toate „producţiunile” la nivel naţional, s-au clasat pe căprării (proză scurtă, epigramă, poezie) şi s-au judecat literar de un juriu compus din Dan Mircea Cipariu, Traian T. Coşovei şi Cornelia Maria Savu.

A fost o „recoltă” de 240 de creaţii literare din 26 de penitenciare, la înscriere prezentându-se 99 de participanţi. Din juriu a fost prezent numai Dan Cipariu, ceilalţi doi alegând să participe la decernarea premiilor revistei „Contemporanul”, eveniment care se consuma cam pe la aceeaşi oră.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite